Volgende wedstrijdSpeeldag 15 : 1FC Nürnberg – FC St. Pauli/28 november 2021/Max-Morlock-Stadion

Geschiedenis Millerntor

FC St. Pauli
Millerntor

Een stadion schrijft geschiedenis

Thuiswedstrijden van FC St. Pauli op het Heiligengeistfeld hebben een lange traditie.

Al aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vonden er op regelmatige tijdstippen voetbalwedstrijden plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het stadion echter volledig verwoest, maar al in 1946 had de FC St. Pauli een nieuwe locatie, die natuurlijk ver achterbleef bij de hedendaagse opvattingen van het modern stadion.

Het Millerntor Stadion in 1949. De foto werd onder andere
gepubliceerd in het jubileumboek “50 jaar FC St. Pauli”

In 1961 begon de bouw van het Millerntor Stadion op zijn huidige locatie. De oude arena, gelegen op de hoek van de Glacischaussee en de Budapester Strasse moest wijken voor de Internationale Tuinbouwtentoonstelling (IGA).

Het nieuwe Millerntor Stadion werd pas in 1963 ingewijd: de reden van de te lange bouwperiode was omdat men vergeten was een ​​drainagesysteem onder het gazon te installeren. Het resultaat: na elke zware stortbui stond de Millerntor onder water, voetbalwedstrijden volgens de regels van de Duitse voetbalbond waren niet mogelijk.

In 35 jaar werd het stadion meerdere keren structureel veranderd. Bovenal moest de publiekscapaciteit om veiligheidsredenen tweemaal worden verlaagd. Oorspronkelijk was het stadion bedoeld voor 32.000 toeschouwers in 1961, dan bevatte het stadion 20.629 toeschouwers. Aan de stemming deed de verlaging van publiek in ieder geval niets. Integendeel de compactheid van het stadion werd een sterkte en draagt ​​nog steeds bij aan de unieke fascinatie van de Millerntor.

Millerntor Stadium was de cultplaats bij uitstek voordat het in 1970 omgedoopt werd tot Wilhelm-Koch-Stadion. De naam werd gewijzigd ter ere van de voormalige president, die de club leidde van 1933 tot 1945 en van 1947 tot aan zijn dood in 1969.

Tegenwoordig is die naamgeving controversieel, omdat Koch lid was geweest van de NSDAP. Daarom werd er tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders in 1997 een ledenverzoek tot naamsverandering gedaan, wat leidde tot een verhit debat: Kan het stadion van een liberale en kosmopolitische clubs als FC St. Pauli worden vernoemd naar een voormalige lid van de nazi-partij?

De rol van Wilhelm Koch in het Derde Rijk werd onderzocht door de gerenommeerde historicus Frank Bajohr ( “Arisering in Hamburg”) en in een rapport gezet, dat op de club beschikbaar is. Bajohr’s beoordeling: “Wilhelm Koch was ideologisch geen overtuigde en partijpolitiek actieve nazi.”

Desalniettemin werd tijdens de jaarlijkse algemene vergadering op 30 oktober 1998 na heftige verbale conflicten het stadion toch hernoemd. Na middernacht was er een krappe meerderheid: sinds het seizoen 1999/2000 was de naam van het stadion van FC St. Pauli het Millerntor Stadion.


Het Millerntor Stadion op de huidige locatie vóór de start van bouwactiviteiten. Foto: Susanne Katzenberg

Op 13.07.2006 maakten de burgemeester van Hamburg Ole von Beust en onze clubvoorzitter Corny Littmann het plan voor de ombouw van het stadion bekend. Het aloude Millerntor-stadion zou plaats maken voor een nieuw stadion. Hiertoe werden de oude tribunes in vier etappes vervangen door nieuwe, en het zou plaats bieden voor 29.500 toeschouwers in de toekomst. De vier afzonderlijke secties zouden in 2014 voltooid zijn.

In december 2006 werd het plan in werking gesteld en begon het stadionombouwproject. Voor 2000 fans – vergezeld met de geluiden van de Hells Bells – begon de sloop van Tribune Zuid.

Met een vertraging begonnen de Hellmilch-bouwvakkers in mei 2007 aan de bouw van de Zuid-Tribune. Een half jaar later werd al een stuk van de tribune geopend in de wedstrijd tegen Augsburg. De eerste wedstrijd maakte de eerste 1.500 fans gebruik van de tribune. In het begin van 2008 werd de gehele tribune geopend tegen Carl Zeiss Jena.

Inwijding van de Zuid-Tribune in 2008 door Corny Littmann

Op 18 juli 2008 vond de officiële inhuldiging van de nieuwe Zuid-Tribune plaats. De vriendschappelijke wedstrijd tegen het Cubaanse nationale team werd gewonnen door onze Kiezkickers 7- 0.  Sinds maart 2008 bevinden het kantoor, het ticketcentrum en de fanshop zich in de nieuw ontworpen tribune.

In november 2009 begonnen de arbeiders officieel om ook de hoofdtribune met de grond tegelijk te maken, om zo plaats te maken voor een nieuwe tribune en de bocht tussen de nieuwe Zuid-Tribune en de hoofdtribune.

Twee maanden later werd de fundering gegoten en eind augustus 2010 werd de tribune geopend bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen 1899 Hoffenheim. De tweede bouwfase was echter pas in november 2010 voltooid, toen met het Piraten Nest het werelds eerste opvangcentrum in een voetbalstadion klaar was werd met ongeveer 100 plaatsen voor kinderen.

Slechts een dag na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2011/2012 reden de graafmachines voort om ook de ‘Gegenrade’ in tegen de vlakte te werken. Al na de zomervakantie openden 4.000 fans de nieuwe ‘Gegenrade’ tegen Ingolstadt op de eerder voltooide staantribune. De laatste voltooiing van het werk aan de ‘Gegenrade’ kon worden gevierd na de winterstop tegen Cottbus. Op de ongeveer 3.000 zwart-witte stoelen staat vanaf nu  de woorden “FC St. Pauli 1910 Millerntor” Nu was er in totaal plaats voor 10.000 extra fans die hun team staand aanvuren.

Op 25 juli 2015 in de wedstrijd tegen Arminia Bielefeld werd de nieuwe Noord-Tribune in dienst genomen. Het stadion heeft vanaf dan een capaciteit van 29.546 ‘mensen’.