Volgende wedstrijdSpeeldag 16: Hannover 96 – FC St. Pauli/16 januari 2021/HDI-Arena

FC St. Pauli herleid tot een circusvoorstelling door een clown aan het roer

Onze Kiezkickers verloren hun laatste wedstrijd van het seizoen 2019/20 bij SV Wehen Wiesbaden met 5-3 (3-2). De dubbel achterstand via Stefan Aigner (11e) en Philipp Tietz (12e) werd door Leo Østigård (32′) en Henk Veerman (37′) nog weg gewerkt , maar Aigner (39′) wist nog voor de  rust opnieuw toe te slaan. Na rust was het Tietz die nog twee keer scoorde (61′, 67′) voordat Veerman de eindstand op bord bracht 5-3 (73).

Voor de seizoensfinale bij SV Wehen Wiesbaden deed onze coach – die het zonder de geblesseerde Daniel Buballa en Dimitrios Diamantakos en de geel geschorste Waldemar Sobota moest stellen – drie wijzigingen ten opzichte van het 1-1 gelijkspel tegen Jahn Regensburg. Zo stond Korbinian Müller tussen de palen voor Robin Himmelmann, Maximilian Franzke verving de geschorste Sobota, Luis Coordes speelde in de plaats van Diamantakos. Viktor Gyökeres schoof één rij op en vormde een spitsen duo met Henk Veerman. Veerman was voor het eerst bij onze Kiezkickers kapitein. Met een gemiddelde van iets meer dan 23 jaar stond de jongste start elf van het huidige seizoen op het veld in de BRITA Arena.

Hoewel SVWW slechts een theoretische kans had om de degradatieplaats 16 te bereiken – met drie punten en tien doelpunten achter Karlsruher SC, ging het bij onze Kiezkickers er om met een goed gevoel afscheid te nemen van het seizoen en met het oog op de verdeling van het tv-gelden om de best mogelijke plaatsing te veroveren. Met een overwinning en bijbehorende resultaten op andere plaatsen was de elfde plaats nog haalbaar.

De gastheren hadden vanaf het begin meer van het spel en hadden al na amper 80 seconden de eerste kans. Een hoekschop van Moritz Kuhn kopte Philipp Tietz vanop zes meter net over (2′). Dan juichte SVWW binnen de 60 seconden tweemaal. Eerst sloeg Stefan Aigner – na een balverlies – vanop elf meter in de rechterhoek (11e), kort daarna speelde Aigner Tietz aan en hij scoorde  vanop 17 meter met een laag schot (12′). Beide keren verdedigden onze Kiezkickers te passief en beide keren stond Müller machteloos. Lorch probeerde het toen van bijna 25 meter – maar zijn poging ging net over (20.). Leo Østigård wist even later een nieuwe poging van Tietz resoluut af te weren (22′).

FCSP kreeg halverwege de eerste helft ook hun eerste kans, maar Sascha Mockenhaupt kon een schot van Viktor Gyökeres onschadelijk maken (24′). De aansluitingstreffer kwam vervolgens uit de daarop volgende hoekschop ! SVWW-doelman Lukas Watkowiak bokste de bal eerst uit de gevarenzone, maar Luca Zander gooide de bal vanaf de rechterkant terug  in het strafschopgebied en vond Østigård. De centrale verdediger sprong het hoogst en kopte de bal binnen – slechts 1: 2 (25′).

FCSP verdedigde nu veel agressiever en consequenter en voorin maakten ze gelijk na een mooie combinatie. Finn Ole Becker startte de aanval met een pass op Gyökeres. Hij speelde verder naar Sebastian Ohlsson en Maximilian Franzke. Henk Veerman schoof de voorzet vanop negen meter in de verre hoek, 2-2 (32′)! De Boys in Brown bleven de weg naar voren zoeken, maar Gyökeres faalde vanop de rand van de backlijn op Watkowiak (37′). In een hoekschop aan de overkant kregen onze Kiezkickers de bal niet weg en het leer landde bij Aigner. Die scoorde in de korte hoek en SVWW stond weer voor, 3-2 (39.). Dat zou zo blijven na 45 veelbewogen minuten.

Geen van beide hoofdtrainers bracht wijzigingen aan voor de laatste 45′ van het seizoen. Onze Kiezkickers startte beter, maar Franzke raakte alleen het zijnet vanuit een scherpe hoek (49′). Iets erna werd Coordes voor het strafschopgebied afgestopt bij een veelbelovende tegenaanval (50.). Verveling was er ook niet in de tweede helft. Beide teams bleven vooruit spelen en vonden hiaten in het verdedigende team van de tegenstander. Nadat onze coach zijn eerste wissel had gemaakt en Kevin Lankford voor Coördes in had gebracht (56e), joeg Jeremias Lorch het leer duidelijk langs het doel (57e).

En toen ging het heen en weer. Eerst voorkwam Müller de 4-2 (60′) met een sterke reactie tegen Dominik Franke, waarna Gyökeres de 3-3 aan de voet had. De Zweed raakte echter alleen de paal (60′). Meteen naar de overkant, liet Ohlsson in het strafschopgebied zijn been hangen tegen Aigner en scheidsrechter Christian Dingert wees naar de stip. Tietz maakte de 4-2 (61′). Maar daar bleef het niet bij, want Tietz scoorde ook zijn derde doelpunt. Na een lage voorzet van Lorch duwde hij het leer over de lijn – 5-2 (66′).

Müller kon aan alle doelpunten niets doen en voorkwam even later het zesde doelpunt van de Rehm-Elf. Een schot van Daniel Kofi Kyereh kon hij dankzij een sterke reactie onschadelijk maakte (69′). Aan de andere kant ging het doelpuntenfestival verder. Veerman zegevierde krachtig in het strafschopgebied tegen Sebastian Mrowca en joeg het leer in de korte hoek – 3-5 (73′)

Voor de laatste fase kwamen met James Lawrence, Matt Penney en Johannes Flum voor Ohlsson, Becker en Franzke drie nieuwe krachten op het veld (73.). Kort daarna stootte Veerman op Watkowiak (75.), voordat Lankford het doel zou missen na een corner (79′). Aan de andere kant was Müller opnieuw aanwezig tegen de invaller Knöll (80e), Kyereh zette er vervolgens een vrije trap van 25 meter over (83′).

Omdat Veerman – kort voor het laatste fluitsignaal – voldoende gestoord werd door twee SVWW-verdedigers en niet kon afwerken (89′), bleef het bij de 5-3 en eindigen onze Kiezkickers het seizoen 2019/20 op de 14e plaats. Wehen ondanks de overwinning zakt terug naar de derde klasse.

SV Wehen Wiesbaden

Watkowiak – Lorch, Mockenhaupt, Chato, Franke (82. Niemeyer) – Mrowca, Guthörl (72. Knöll), Kuhn (72. Ajani), Kyereh (87. Dittgen), Aigner (82. Schönfeld) – P. Tietz

Cheftrainer: Rüdiger Rehm

FC St. Pauli

Müller – Zander, Østigård, Senger, Ohlsson (73. Penney) – Franzke (73. Lawrence), Becker (73. Flum), Viet (61. Benatelli), Coordes (56. Lankford) – Veerman, Gyökeres

Cheftrainer: Jos Luhukay

Doelpunten: 1:0 Aigner (11.), 2:0 Tietz (12.), 2:1 Østigård (25.), 2:2 Veerman (32.), 3:2 Aigner (39.), 4:2 Tietz (61., FE), 5:2 Tietz (66.), 5:3 Veerman (73.)

Gele Kaarten: keiner / Becker

Scheidsrechter: Christian Dingert

Bron: www.fcstpauli.com