Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

Amenyido zorgt laat voor de 2-2 tegen Aue

FC St. Pauli speelde in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar met 2-2 gelijk tegen FC Ertsgebergte. Met de eerste en enige aanval in de eerste helft kwam Aue verrassend op voorsprong via Ben Zolinski (17′), Jakov Medić scoorde voor rust de verdiende gelijkmaker voor 1.724 fans bij de Millerntor (30′). Na de wisseling van kamp had de Kiezkicker nog meer van het spel, maar Aue scoorde via Joker Nikola Trujić (72e). In toegevoegde tijd zorgde Etienne Amenyido aan het begin van het jaar voor het gelijkspel met zijn doelpunt (90+3).

Voor de eerste wedstrijd van het jaar voerde hoofdtrainer Timo Schultz vier wijzigingen door ten opzichte van de 3-0-nederlaag bij Holstein Kiel in de laatste wedstrijd voor de winterstop. Jakov Medić schoof op naar de centrale verdediging voor James Lawrence (bank), Sebastian Ohlsson verving ook Luca Zander (niet in de ploeg na een achterstand vanwege een positieve corona-bevinding tijdens de winterstop) als rechtsback. Christopher Buchtmann verving Daniel-Kofi Kyereh (Africa Cup) op het aanvallende middenveld en naast Guido Burgstaller startte Maximilian Dittgen in plaats van Igor Matanović (bank).

In de eerste thuiswedstrijd na de jaarwisseling mochten vanwege Corona slechts maximaal 2.000 fans de Millerntor bijwonen en namen de 1.724 fans uiteindelijk plaats op de hoofdtribune in een dambordpatroon. Voor het kleinste publiek aantal dit seizoen – het was eigenlijk heel ongebruikelijk om de commando’s van het veld zo duidelijk te horen – nam de Kiezkicker vanaf de eerste minuut het commando. Aue verdedigde heel diep tegen de bal en maakte de ruimtes op de eigen helft erg smal. De Boys in Brown wisten zich een aantal keer een weg naar het strafschopgebied te banen, maar de eerste kans kwam er na een corner van Leart Paqarada. Philipp Ziereis klom het hoogst, maar kreeg geen druk achter de bal, die in een hoge boog op het doel belandde (11′).

Nadat de Saksen de bal verloren hadden ze een mooie kans om op voorsprong te komen. De bal kwam via verschillende stations in het strafschopgebied terecht bij vrijstaande Jackson Irvine. Zolinski tikte de bal echter net weg en de kans ook weg (14′). Aan de overkant kronkelde de bal direct in het net na Aue’s eerste kans. De Saksen speelden gedurfd een doeltrap uit, speelden hun weg naar voren op rechts en toen was Zolinski erbij na een schot van  Osei Owusu vanaf acht meter. Het doelpunt werd even gecontroleerd op een mogelijke buitenspelpositie door Owusu, maar het telde en uit het niets was het 0-1 (17′).

De Boys in Brown schrokken een paar minuten van het doelpunt dat ze tegen kregen, maar kwamen daarna weer in actie. Er kwam niet veel uit de wedstrijd, een vrije trap was nodig. Eric Smith bracht de bal van binnenuit rechts het strafschopgebied in en vond Jakov Medić aan de verre paal. Zijn kopbal tegen de looprichting van FCE-keeper Martin Männel in – 1:1 (30e)! Het spel bleef ongewijzigd tot het fluitsignaal van de pauze. De Schultz-Elf met een duidelijke toename in balbezit en veel druk, maar alleen in de toegevoegde tijd dan weer goede kansen op voorsprong. Na een zachte voorzet van Guido Burgstaller faalde Irvine aanvankelijk met een kopbal op Männel (45′ + 1), kort daarna maakte Aues-keeper een schot van 25 meter van Marcel Hartel (45′ + 3) onschadelijk. Dus bleef het bij 1-1.

Beide coaches begonnen de tweede 45 minuten zonder wijzigingen, waardoor de ploeg onveranderd verder ging. FCSP had de 2:1 aan hun voeten. Paqarada speelde scherp naar voren, Buchtmann breidde de hak uit, Burgstaller miste, maar de bal kwam precies in het pad van de goed gestarte Irvine. Hij schoot iets te snel vanaf 15 meter en met te weinig kracht greep Männel het veilig (47e). De Boys in Brown bleven hard drukken en lieten de bal lopen terwijl Aue diep bleef en bleef proberen de ruimte zo klein mogelijk te houden. Toen het snel ging, zoals de kans van Irvine, werd het ook gevaarlijk. 

En toen was Aue weer bijna succesvol met de eerste kans. Een lange vrije trap kwam in het strafschopgebied van prins Osei Owusu, die – geen buitenspel, zoals alle Kiezkickers dachten – maar de bal volledig vrij voor Nikola Vasilj, flinterdun naar rechts, neerzette. Dat had 2-1 moeten worden voor Aue (58′). Daardoor gebeurde er niet veel. Voordat Timo Schultz de eerste wissel maakte en Etienne Amenyido het veld op stuurde voor Christopher Buchtmann (69′). Even later vierden de gasten de 2:1. Na een voorzet van Zolinski raakte Jan Hochscheidt  vanaf vier meter de lat, de rebound werd van twee meter afstand over de lijn gekopt door Nikola Trujić – 1:2 (72′).

Schultz reageerde direct en haalde Finn Ole Becker en Igor Matanović in voor Jackson Irvine en Maximilian Dittgen (75′). Aue maar met de volgende kans. Na balverlies tijdens de opbouw van het spel legde Owusu de bal recht op Antonio Jonjić, die vanuit een krappe hoek werd gered door Vasilj (76′). De Kiezkicker had achteraf simpelweg niet genoeg ideeën, ze konden het gastenbolwerk gewoon niet breken. Schultz voerde de laatste twee wijzigingen door: Sebastian Ohlsson en Marcel Hartel gingen onderuit, Rico Benatelli en Lukas Daschner zouden in de slotminuten (85e) voor wat stuwkracht moeten zorgen. Aue verdedigde hartstochtelijk de leiding, de Kiezkicker bleef knokken.

De laatste fase had toen alles weer. Eerst belandde een te kort geredde bal bij Daschner, wiens volley bijna drie meter naast het doel ging (90′). Aan de andere kant deed Amenyido het beter. Hij liet zich energiek halfrecht voor het strafschopgebied gelden en schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied met zijn linkervoet in de verre hoek. De niet langer mogelijke geachte gelijkmaker – 2:2 (90+3)! Aue scoorde terug na een vrije trap, maar de vlag ging omhoog. Iedereen blies door. Matanovic nam nog een energiek schot van 15 meter – eroverheen (90 + 4). Toen was het voorbij.

FC St. Pauli

Vasilj – Ohlsson (85. Benatelli), Ziereis, Medić, Paqarada – Smith, Hartel (85. Daschner), Irvine (75. Becker), Buchtmann (69. Amenyido) – Dittgen (75. Matanović), Burgstaller

Cheftrainer: Timo Schultz

FC Erzgebirge Aue

Männel – Strauß, Gonther, Cacutalua, Carlson – Fandrich – Jonjić, Hochscheidt, Kühn (64. Trujić, 81. George) – Zolinski, Owusu (89. Gueye)

Teamchef: Marc Hensel

Doelpunten: 0:1 Zolinski (17.), 1:1 Medić (30.), 1:2 Trujić (72.), 2:2 Amewnyido (90.+3)

Gele kaarten: geen / Trujić

Scheidsrechter: Patrick Alt (Illingen)

Fans: 1.724

Bron: www.fcstpauli.com