Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

Schultz: “Wij willen hier zeer zeker geen stilstand hebben”

De handtekening is gezet, de inkt is droog – hoofdcoach Timo Schultz heeft zijn contract bij Millerntor verlengd. We spraken niet alleen met Schulle over de contractverlenging, maar ook over zijn tijd bij Millerntor en over de taken in de komende weken en maanden.

Hoi Schulle, allereerst een verzoek. Gelieve deze zin aan te vullen. Voor mij is St. Pauli…

… ondertussen een tweede familie. Ik kom hier elke dag graag. De spelers zijn niet zoals mijn kinderen, maar ze hebben evenveel zorg nodig ( lacht ). Na zo’n lange tijd is het niet alleen een werkgever-werknemer relatie, het is iets bijzonders.

Waarom was deze extensie vanuit jouw oogpunt een “No Brainer”?

Om eerlijk te zijn, was het helemaal niet (glimlacht). Ik heb al veel nagedacht over hoe het verder moet voor mij persoonlijk en voor de club. Dit zijn onderwerpen waar je fundamenteel mee te maken hebt en niet alleen als een contract afloopt. Wat zijn je doelen en waar wil je heen? Hoe is het met jezelf en hoe is het gezin? Er komen veel dingen bij kijken, maar het was me relatief snel duidelijk dat ik mijn volgende stappen hier bij FC St. Pauli zeker zie en dat ik die samen met de club wil zetten. Zowel de club als ik zijn erg ambitieus en willen het project op en naast het veld vooruit helpen. Vooral in de combinatie met Andreas Bornemann past het heel goed. Wat mij en mijn contract betreft, heb ik nu rust en duidelijkheid bereikt,

Je hebt de FCSP op bijna elk niveau gezien. Vandaar de vraag: Wat kenmerkt volgens jou de club en op welke gebieden zie je nog ontwikkelingsmogelijkheden?

De vereniging als geheel kenmerkt zich door saamhorigheid. Het is altijd zo geweest sinds ik hier ben, of je nu door de wijk loopt, op wedstrijddagen in het stadion bent of op kantoor of hier in Kollau verblijft. Het is altijd heel vertrouwd, ook in moeilijke tijden houden we ons aan elkaar. Natuurlijk is het belangrijk om kritisch met elkaar om te gaan, maar weet vooral dat je op elkaar kunt vertrouwen. Dat kan gezegd worden van het grote geheel, maar dat zou ook specifiek voor ons als voetbalteam moeten gelden. De spelers moeten weten dat er een coach is die af en toe de vinger in de wonde moet steken, die ook kritisch is en in een slecht humeur, maar ook veel lof toezwaait. Maar uiteindelijk moet je weten dat je op elkaar kunt vertrouwen. Dat is een kenmerk van ons. Ik zie potentieel voor ontwikkeling in het eerste team, dus we moeten erin slagen om nog meer professionele omstandigheden te creëren. In de tijd dat ik hier ben, hebben we extreme stappen gezet en inhoudelijk veel in gang gezet, wat niet normaal is als je verschillende onderwerpen en projecten gerelateerd aan een team wilt aanpakken. Met name bij Andreas Bornemann hebben we herhaaldelijk open oren en veel bijval gevonden. Daarom kunnen we bijna alles implementeren waar we ons op richten. Alles natuurlijk altijd binnen de mogelijkheden van FC St. Pauli.

Wanneer realiseerde je je dat je bij de Millerntor thuishoort? En hoe merkte je dat?

Vooral toen ik in de derde divisie zat, toen ik nog speler was, was het een bijzondere tijd. Met het oude stadion en een half faillissement in de nek. Een kleine, hechte kring had de winkel destijds draaiende gehouden. Op dat moment hadden we een zeer hoge identiteit met de club in het hele team. Dat was ook onze grootste kracht en onderhandelingstroef. Er ontstond toen een relatie tussen de fans en het team, die ons eerst naar de halve finale van de DFB Cup duwde voordat de twee promoties volgden met een kern van 15, 16 spelers. Het was een heel bijzondere tijd, waaruit de bijzondere band met de club voortkomt.

Laten we even terugblikken. Wat waren je beste ervaringen op en naast het veld? Het waren er veel, misschien kun je drie ervaringen kiezen.

Als speler was het zeker de B-serie in de DFB Cup. Het waren bijzondere wedstrijdenn. De 4-0-zege tegen Bochum, die tot dan toe ongeslagen was, het wilde moddergevecht tegen Hertha en het legendarische ijsspel tegen Werder. Een toffe tijd met veel emoties. En dat allemaal in het oude stadion met een heel eigen sfeer. Ik krijg vandaag nog steeds kippenvel als ik eraan denk of met mensen praat. Als jeugdcoach was het jaar met de U19 en de jaren 2000 een heel, heel geweldig jaar. Ik heb daar veel geleerd nadat ik eerder mijn voetbalcoaching had gedaan. Ik kon alles wat ik had geleerd toepassen en samenstellen. Het jaar heeft me als coach nog verder naar voren gebracht. Ik heb me verder kunnen ontwikkelen en kijken wat wel en niet werkt. In het recente verleden is het hele jaar 2021 te zien. Het is moeilijk om specifieke hoogtepunten te noemen.

Voordat je een kantoor aanneemt, heb je altijd bepaalde ideeën, verwachtingen en hoop. Als je terugdenkt aan de tijd voordat je voor het eerst tekende als hoofdcoach van het prof team en de tijd tot dat moment bekijkt, in hoeverre komen deze ideeën, verwachtingen en hoop overeen met de ervaringen die je tot nu toe hebt gehad?

Wat ik me had kunnen voorstellen is eigenlijk heel concreet gebeurd. Ik was hier jarenlang assistent-coach, ik ken de club, het stadion, de fans en de pers. Ik zou graag zonder de ervaring van de eerste 15, 16 games zijn gegaan, maar dat hoort bij het spel. Ik was me er altijd van bewust dat dergelijke fasen zullen komen en dat je niet meerdere games achter elkaar zult winnen en dat je in tabellengebieden zit die je niet zo leuk vindt. Maar daar was ik op voorbereid. Ik had een heel concreet plan dat we als een coachingsteam, maar ook als een heel functioneel team hebben aangepakt, met Andreas Bornemann en Oke Göttlich aan het roer. We waren ervan overtuigd en hadden er altijd vertrouwen in dat ons plan zou werken. We hadden niet gedacht of gehoopt dat het zo hobbelig zou beginnen. Maar je kon er niet vanuit gaan dat het nu zo goed zou gaan. Iedereen die mij kent, weet dat ik een ontspannen en rationeel denkend persoon ben. Toen we het niet zo goed deden in de rangschikking, was het ook niet allemaal slecht. Nu staan ​​we bovenaan en hebben we veel punten gescoord, maar ik zie nog steeds veel dingen in onze dagelijkse interacties, op het veld in het weekend en in termen van de infrastructuur, waar ik weet zeker dat we nog moeten verbeteren. Nu de vraag of en wanneer je contract wordt verlengd van tafel is, is het tijd om vooruit te kijken. Nu staan ​​we bovenaan en hebben we veel punten gescoord, maar ik zie nog steeds veel dingen in onze dagelijkse interacties, op het veld in het weekend en in termen van de infrastructuur, waar ik weet zeker dat we nog moeten verbeteren. Nu de vraag of en wanneer je contract wordt verlengd van tafel is, is het tijd om vooruit te kijken. 

Wat zijn de volgende belangrijke accenten die je de komende weken bij de jongens zou willen leggen?

Voor ons begint het dagelijkse leven in de competitie weer met de wedstrijd tegen Aue, gevolgd door de zoete verwennerij met de bekerwedstrijd tegen Borussia Dortmund. We zouden er goed aan doen om onze focus van wedstrijd tot wedstrijd te houden en ervoor te zorgen dat de jongens in de best mogelijke conditie verkeren, zowel mentaal als fysiek. Dat is onze belangrijkste taak de komende weken. Het seizoen is nog lang, dus er zullen nog een paar brokken moeten worden geruimd. Hiervoor hebben we al onze energie nodig. Daarnaast heb ik natuurlijk nog veel ideeën over hoe we ons verder kunnen ontwikkelen en waar we nog bijsturingen hebben. Ik ben en had voortdurend contact met Andreas Bornemann – volledig onafhankelijk van het feit dat mijn contract op het punt stond af te lopen. We praten er elke dag over waar we nog iets kunnen doen en hoe we iets conceptueel kunnen veranderen. We willen hier zeker niet stil blijven staan.

Wat is belangrijk in de komende weken en maanden?

Zelfs als er tegenslagen komen, en die zullen komen, moeten we trouw blijven aan onszelf en de volgende wedstrijd altijd constructief benaderen, wedstrijden willen winnen en ons enthousiasme voor het spel vasthouden. We willen blijven belichamen wat ons sterk maakte in de eerste seizoenshelft en werken aan de problemen waar we kwetsbaar waren.

Bron: www.fcstpauli.com