Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

Overtredingen & balcontacten – Meer cijfers, data & weetjes over de eerste seizoenshelft


Terwijl onze Kiezkickers nog een laatste keer hun voetjes omhoog houden voordat ze het nieuwe jaar ingaan met de eerste training op zaterdag (1 januari), blikken we nog eens terug op het seizoen tot nu toe. Op welke Kiezkicker werd het vaakst een overtreding gemaakt, wie had het vaakst de bal en hoe goed maakten onze jongens gebruik van de kansen?

Het benutten van kansen

Schietvaardigheid is essentieel om succesvol te zijn. En net als in de tweede helft van het vorige seizoen hebben onze Kiezkickers dit ook in het huidige seizoen op indrukwekkende wijze bewezen. Onze Boys in Brown losten 259 schoten op doel (zesde plaats in de competitie), waarvan 37 ballen in het net belandden. Zo had de Schultz-Elf slechts 6,92 schoten op doel nodig voor een doelpunt. Alleen SV Darmstadt 98 (252 schoten op doel, 41 doelpunten, 6.15 schoten op doel voor één doelpunt) was nog effectiever.

De experts van de tegenaanval

De bal winnen en dan naar de overkant – onze Kiezkicker herkende dat al in de tweede helft van het vorige seizoen en zette dat voort in het nieuwe seizoen. Want de Schultz-Elf vierde negen doelpunten na een tegenaanval – dat is verreweg de beste in de competitie voor FC Schalke 04 en 1. FC Heidenheim, die elk vijf doelpunten scoorden na een tegenaanval.

De balmagneet

Leart Paqarada was de Kiezkicker naar wie de teamgenoten de bal de eerste 18 speeldagen het vaakst doorspeelden. Er waren 93 balcontacten tegen Regensburg, 98 tegen Heidenheim, 101 tegen Schalke 04, 103 tegen Aue, 121 tegen Bremen en 122 elk tegen Sandhausen en Kiel. Er waren weinig wedstrijden waarin de linksback de bal niet het meest aanraakte. In de hele competitie betekent het totaal van 1.524 balcontacten de tweede plaats, alleen “Rode broekje” Sebastian Schonlau (1.556) had de bal vaker aan zijn voeten dan Paqarada met 19 minuten minder speeltijd. Binnen het team behaalde Philipp Ziereis de tweede plaats met 1.042 balcontacten, gevolgd door Jakov Medić (871), Daniel-Kofi Kyereh (855) en Marcel Hartel (838).

De meest kaarten

Met slechts 148 overtredingen in 18 wedstrijden maakte onze Kiezkickers de minste in de competitie en kregen ze ook de minste gele kaarten (25). Terwijl onze Boys in Brown zelf niet al te vaak uitdelen, kregen ze er heel vaak mee. Achter Jahn Regensburg (250 fouten van de tegenstander) zijn onze Boys in Brown het team dat het op een na de meeste fouten op werd gemaakt, op de Schultz-Elf werd 232 keer een fout begaan. Vooral Daniel-Kofi Kyereh werd keer op keer gepakt. De aanvallende allrounder, die extreem goed was aan de bal en dribbelend, kon vaak alleen onterecht worden gestopt, 43 keer werd een overtreding gemaakt in 18 wedstrijden. Vlak achter Kyereh staat Benedikt Gimber van Regensburg, waar 42 keer een overtreding op werd gemaakt.

De vroege scorers

In de vier seizoenen van 2016/17 tot 2019/20 was onze Kiezkicker gierig met vroege goals, vier goals in het openingskwartier in 2016/17 en 2017/18, slechts drie goals in 2018/19 en vijf goals in 2019/20. In het voorgaande jaar juichten de Braun-Whites echter tien doelpunten in de eerste 15 minuten en in het huidige seizoen konden ze veel vroege doelpunten vieren – er zijn al acht doelpunten geregistreerd. Anders slaagde alleen de “Rode broekjes”, SSV Jahn Regensburg en SV Darmstadt 98 zes doelpunten in het openingskwartier.

Uithoudingsvermogen

In de eerste seizoenshelft plus de wedstrijd in Kiel legde onze Kiezkicker in totaal 2.084,12 kilometer af en daarmee 115,79 kilometer per wedstrijd, net boven het competitiegemiddelde van 2.072,7 kilometer. Onze Boys in Brown legden in de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft zeer lange afstanden af, in Düsseldorf wonnen ze een ijzersterke 121,63 km. Evenzo sterk 121.14 km was het tegen Heidenheimer, die alle endurance waarden domineerde, in Neurenberg was het opnieuw 120.09 km en tegen Schalke 04 aan het einde van een Engelse week nog eens sterk 119.81 km. Het was 117,92 km in de derby, maar tegen Bremen, in een wedstrijd met veel onderbrekingen, slechts 110,52 km.

De huurspelers

Met Marvin Senger en Christian Viet werden twee Kiezkickers uitgeleend in de 3e divisie. In het huidige seizoen kwam Senger naar 1. FC Kaiserslautern op zes competitiewedstrijden, vijf keer stond hij in de basisopstelling. Daarnaast speelde de linksbenige speler door in de DFB Cup in een 0-1 gelijkspel tegen Borussia Mönchengladbach. Na begin september van het veld gestuurd te zijn in de derby tegen Waldhof Mannheim, moest Senger een break nemen vanwege adductoren problemen. Na dit te hebben overleefd, werd de 21-jarige niet meer gebruikt. Veel vaker stond Viet op het veld voor Borussia Dortmund II. De verdedigende allrounder, die kort voor het einde van de transferdeadline overstapte naar BVB, kwam tot 14 optredens.

Bron: www.fcstpauli.com
Foto: Witters