Volgende wedstrijdSpeeldag 16 : FC St. Pauli – FC Schalke 04/4 december 2021/Millerntor

FCSP bekert verder naar verlengingen, 2-3 winst in Dresden

Na een 3-2 overwinning op Dynamo Dresden staat FC St. Pauli – voor het eerst sinds de legendarische bekerreeks – terug in de 16e ronde van de DFB Cup. Hiervoor moesten onze Kiezkickers echter 120 minuten vol aan de bak. Na een rustige eerste helft, waarin beide teams zelden aanvallende accenten wisten te leggen, kwam het spel na rust op snelheid. Leart Paqarada (63′) en Max Dittgen (72′) brachten de Kiezkicker binnen tien minuten twee keer voor, maar Dresden maakte steeds onmiddellijk gelijk via Christoph Daferner (66′) en een eigen doelpunt van Philipp Ziereis (74′). Christopher Buchtmann scoorde het beslissende doelpunt in de extra tijd (101′).

Gezien het strakke programma met drie competitie wedstrijden in zeven dagen werd er gespeculeerd of er grotere veranderingen in de basisopstelling zouden zijn ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen Hansa Rostock, maar hoofdtrainer Timo Schultz deed maar één wissel. Zoals aangekondigd startte Dennis Smarsch in plaats van Nikola Vasilj, die het doel bewaakt in de bekercompetitie. De wissels voor de gastheren – die onlangs met 3-0 van Schalke verloren – waren veel omvangrijker. Luca Herrmann, Ransford-Yeboah Königsdörffer en Pascal Sohm kwamen in de basis voor Christoph Daferner, Yannick Stark en Michael Sollbauer.

In de competitiewedstrijd begin oktober had onze Kiezkickers bij Millerntor al in de eerste minuut de leiding genomen en ook het bekerduel begon vanuit FCSP-oogpunt goed. Jakov Medić kopte het eerste doelpunt gevaar na een corner van Paqarada (2′). In de beginfase waren de Schultz-Elf overigens gevaarlijk, vooral na hoge baloverwinningen. Guido Burgstaller vanwege aanvallende overtreding (10′) en Kofi Kyereh vanwege buitenspelpositie (13′) werden elk kansrijk teruggeroepen. De ploeg uit Dresden zocht ook de weg naar voren, maar miste precisie op de cruciale momenten rond het strafschopgebied. Omdat beide teams ook het risico uit de weg gingen, vlakte de ontmoeting halverwege de eerste ronde een beetje af.

Na een half uur probeerde Dynamo’s Michael Akoto een laag schot van afstand, maar dat ging langs de rechterpaal. En hoewel onze Kiezkickers vervolgens een zeker speels overgewicht ontwikkelde, gebeurde er lange tijd niets noemenswaardigs in het strafschopgebied van Dresden. Alleen Burgstaller stootte  – na een fraaie combinatie op links – op Dynamo-keeper Kevin Broll (42e), beide teams gingen vervolgens doelpuntloos de rust in.

Voor de tweede helft bracht Schultz Rico Benatelli in het spel, die op het centrale middenveld Afeez Aremu verving. En net als aan het begin van de wedstrijd ontstond het eerste gevaar weer na een corner van onze Kiezkickers, deze werd verlengd door een Dresdener hoofd vlak voor de voeten van Dittgen. De aanvaller was te verrast om iets te kunnen doen met de onverwachte kans (49′). In de 56e minuut was er een kort gejuich onder de 1.000 St. Pauli-fans omdat Guido Burgstaller na een vrije trap scoorde. Scheidsrechter Sven Waschitzki weigerde het doelpunt toe te kennen, omdat de Oostenrijker waarschijnlijk met zijn arm aan de bal was geweest.

Dresden-coach Alexander Schmidt wisselde vervolgens drie spelers (62′) en bracht onder meer topscorer Daferner in, maar de volgende kans was weer voor onze Kiezkickers. Nadat de verdediging van Dresden tegen Jackson Irvine en Kyereh niet konden wegwerken, was Paqarada er als de kippen bij om met de binnenkant voet de 0-1 op bord te brengen (63′). De gastheren antwoordden echter bijna terug. Chris Löwe vond Daferner in het strafschopgebied, die met een volley voor de gelijkmaker maakte (66′). Nu ging het goed heen en weer op het veld en opnieuw sloeg FCSP toe. Paqarada bracht een vrije trap van links in de kleine backlijn, waar Dittgen met zijn hoofd op de goede plek stond – 1-2 (71′). Dresden kwam gelijk terug toen Ziereis een voorzet van de opvallende Morris Schröter in eigen doel devieerde, 2-2 (74′).

Na deze hectische fase namen beide teams een korte adempauze. Adam Dźwigała –  die net Zander had vervangen – kon toen de volgende vrije trap net niet afronden (85′). Dresden had in de slotminuten ook op voorsprong kunnen komen toen Julius Kade vanaf de tweede rij het doel net miste (89′). Dźwigała was nog dichter bij de beslissing en dwong Broll tot een briljante redding in blessuretijd (90e + 3). Beide teams moesten dus de verlenging in.

Etienne Amenyido maakte zijn bekerdebuut voor FCSP (96′) en was direct betrokken bij de hernieuwde leiding. Bij de tweede paal miste hij duidelijk het doel met zijn directe schot, maar Burgstaller bracht de bal terug naar het midden, waar de eveneens ingevallen Buchtmann de 2-3 (101′) wist te maken. Omdat Dresden deze keer niet direct kon antwoorden, wisselden de teams met de voorsprong voor FC St. Pauli nog een laatste keer van kant. Aanvankelijk had de thuisploeg niets toe te voegen, in plaats daarvan zette St. Pauli de toon. Na voorbereidend werk van Marcel Hartel had Amenyido de voorlopige beslissing aan de voet, maar raakte alleen de paal (107′).

Dresden kon in de slotminuten nog aandringen op de gelijkmaker en kreeg via Jong-Min Seo (117′) en Mörschel (118′) minimaal twee halve kansen, die Dennis Smarsch uiteindelijk niet serieus in de problemen konden brengen. In de rest van de tijd kon FCSP de voorsprong samen verdedigen, zodat aan het einde van de verlenging een plek naar de volgende ronde veilig was.

Dynamo Dresden

Broll – Akoto (109. Diawusie), Aidonis, Becker (77. Sollbauer), Löwe – Herrmann (62. Kade), Will – Schröter, Mörschel, Königsdörffer (62. Seo) – Sohm (62. Daferner)

Cheftrainer: Alexander Schmidt

FC St. Pauli

Smarsch – Zander (84. Dźwigała), Ziereis, Medić, Paqarada – Aremu (46. Benatelli), Irvine, Hartel (114. Lawrence), Kyereh (67. Buchtmann) – Dittgen (96. Amenyido), Burgstaller

Cheftrainer: Timo Schultz

Doelpunten: 0:1 Paqarada (63.), 1:1 Daferner (66.), 1:2 Dittgen (71.), 2:2 Ziereis (Eg, 74.), 2:3 Buchtmann (101.)

Gele Karten: Herrmann, Mörschel, Akoto, Seo, Daferner / Kyereh, Zander, Dźwigała, Buchtmann

Scheidsrechter: Sven Waschitzki (Essen)

Fans: 16.000

Bron: www.fcstpauli.com