Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

FCSP verliest galawedstrijd in Freiburg met 3-0


FC St. Pauli verloor op donderdagavond 7 oktober 2021 de oefenwedstrijd bij Bundesliga-club SC Freiburg met 3-0 (2-0). Voor bijna 15.000 fans in het Europa-Park Stadion – de nieuwe thuisbasis van de Breisgauers –  scoorde Vincenzo Grifo twee keer voor rust (17′, 29′), na rust scoorde Nishan Burkart de 3-0 eindstand (68′) . Dit doelpunt had niet mogen tellen en dus was de overwinning van de Breisgau uiteindelijk één doelpunt te hoog.

Voor de oefenwedstrijd bij SC Freiburg kon hoofdcoach Timo Schultz op verschillende Kiezkickers in de reha niet rekenen, evenals de vijf interland spelers. Zo zouden bij de officiële inhuldiging van het Europa-Park Stadion enkele Kiezkickers die de afgelopen tijd weinig of helemaal niet hadden gespeeld in de wedstrijd starten. Ook ontbraken er enkele nationale spelers – bij de op de huidige vierde plaats in de 1e Bundesliga – maar de ploeg van SCF-coach Christian Streich was nog steeds sterk.

Bijna 15.000 fans bezochten de nieuwe thuisbasis van de SCF en volgden vanaf het begin een levendige wedstrijd. Beide teams zochten met grote snelheid de weg naar voren, onze Kiezkickers kreeg de eerste kansen. Na een voorzet van Marcel Hartel kopte Guido Burgstaller net over (3′). Kort daarna besloot Christopher Buchtmann vanop de tweede rij (5′) en even later probeerde Burgstaller het opnieuw(6′). Aan de overkant miste een schot van Janik Haberer het doel (13′). Ploeggenoot Vincenzo Grifo mikte even later beter, hij schoot het leer vanuit de linkerpositie precies in de rechterbovenhoek, onhoudbaar voor doelman Dennis Smarsch. Een schot die het bekijken waard is – 1-0 voor de SCF (17′). Grifo was de speler die twee weken geleden het laatste doelpunt maakte in het oude Dreisamstadion in de 3-0 thuiszege tegen FC Augsburg,

Daardoor had de Breisgauer iets meer van het spel, maar kregen Boys in Brown de volgende kansen. Eerst faalde Burgstaller op SCF-keeper Benjamin Uphoff, Lars Ritzka pakte vervolgens de verdedigde bal direct – Uphoff was er weer ter plaatse(26′). Korte tijd later verhoogden de gastheren naar 2-0. Na een aanval aan de rechterkant kwam de bal bij Grifo, die de machteloze smarsch een tweede keer versloeg met een laag schot in de rechter benedenhoek (29′). Christian Günter probeerde even later en het leek bijna alsof alleen Grifo ging scoren deze wedstrijd. Dan was er de kans voor U23-aanvaller Aurel Loubongo om het volgende doelpunt te maken. Nadat Uphoff een pass in het strafschopgebied uit zijn handen liet glippen, schoot Loubongo in de draai – langs (35′).

Bij het team van Freiburg was er in de tweede 45 minuten slechts één wissel, bij onze Kiezkickers zes. Weinig veranderde in het spel. Grifo loste het eerste schot op doel, maar dit keer tikte hij het leer ruim twee meter langs doel (48′). Aan de andere kant bediende invaller Leart Paqarada in het centrum Rico Benatelli, wiens schot waarschijnlijk had gezeten, maar een Freiburger week de bal beslissend af (54′). Daardoor kwam onze Kiezkickers steeds vaker naar voren tegen goed verdedigende gastheren, maar kreeg verder geen kansen.

Maar dan de kans om er 2-1 van te maken nadat Hartel Simon Makienok – die na rust inviel – met een prima pass op pad stuurde. Hij schoot vanop 18 meter, maar Uphoff greep de te centraal geschoten bal (64e). Toen gingen de lichten in de ware zin van het woord uit, maar de schijnwerpers gingen maar ongeveer 20 seconden uit en gingen het na een korte onderbreking weer aan. Freiburg kwam via links het strafschopgebied in, Maximilian Eggestein bracht de bal tot in de vijfmeterhoek, waar Nishan Burkart naar boven klom en de bal met een booglamp in de lange hoek plaatste – de 3-0 (68e). Het doelpunt had niet mogen tellen, de bal lag was volledig achter de doellijn na de voorzet van Eggestein.

Onze Kiezkickers wilde geen afscheid nemen met 3-0 uit Freiburg en zette ze onder druk. Het volgende doelpunt moest komen, maar er waren geen dwingende kansen meer tegen de compacte SCF-verdediging. Aan de andere kant zette Dominik Heintz een vrije trap vanop 23 meter enkele centimeters langs de paal (78′). Er was nog minder ruimte bij Paqarada’s vrije trap vanop 28 meter aan de overkant. Uphoff was er met zijn vingertoppen bij en stuurde de bal tegen de lat (81′). In de slotminuten verhinderde Smarsch met sterke reddingen tegen Nicolas Höfler (86′) en Yannik Engelhardt (88′) dat SCF nog een vierde doelpunt maakte en zo bleef het bij 3-0.

“Het is geen goed resultaat. Ik had graag iets meegenomen”, zei coach Timo Schultz na de wedstrijd. “Het was zeker een goede test voor de jongens die lange tijd aan de zijkant stonden. Ze wisten op een zeer goed niveau minuten te verzamelen. Het hele pakket met de wedstrijd, het stadion en de sfeer was perfect.”

SC Freiburg

Uphoff – Gulde (59. Burkart), Schlotterbeck, Heintz – Sildilla, Haberer (82. Leopold), Eggestein (82. Flum), Günter (59. Barbosa da Silva) – Grifo (72. Engelhardt), Petersen (82. Risch), Höler (46. Höfler)

Cheftrainer: Christian Streich

FC St. Pauli

Smarsch – Wieckhoff (46. Zander), Ziereis (46. Medić), Dźwigała, Ritzka (46. Paqarada) – Aremu (72. Jessen), Benatelli, Hartel, Buchtmann (46. Brandt, 72. Jessen) – Loubongo (46. Kukanda), Burgstaller (46. Makienok)

Cheftrainer: Timo Schultz

Doelpunten: 1:0 Grifo (17.), 2:0 Grifo (29.), 3:0 Burkart (68.)

Gele kaarten: Barbosa da Silva / Aremu

Scheidsrechter: Dr. Matthias Jöllenbeck (Freiburg)

Fans: ca. 15.000