Volgende wedstrijdSpeeldag 12 : Werder Bremen – FC St. Pauli/30 oktober 2021/Weser stadion

Ziereis: “Ik had steeds het gevoel dat we op de goede weg waren”


Een turbulent, maar uiteindelijk succesvol seizoen 2020/21 ligt achter onze Kiezkickers, dankzij een ijzersterke tweede seizoenshelft wisten ze de klasse soeverein te houden en in het voorlaatste weekend van juli beginnen ze aan hun tiende seizoen in de Tweede Bundesliga op een rij. Philipp Ziereis kijkt uit naar het nieuwe seizoen met veel interessante duels. Ondanks de drie nederlagen aan het einde van het afgelopen seizoen willen Ziereis en Co het volgende seizoen starten met de vaart van de sterke tweede seizoenshelft.

“We wilden niet opgeven en alles er weer uithalen”, benadrukte Ziereis met het oog op het einde van het seizoen 2020/21. Onze Kiezkicker had het zich natuurlijk anders voorgesteld, met drie nederlagen op rij en de daaruit voortvloeiende tiende plaats namen ze ruim twee weken geleden afscheid van de zomerstop. “Aan het einde van een seizoen dat voor iedereen uitdagend was, waren we niet in staat om  verder op de limiet  te spelen”, zei de centrale verdediger. Dat veranderde niets aan het algemene gevoel dat de centrale verdediger mee zou moeten nemen naar de zomerstop: “De tweede seizoenshelft ging heel goed en was erg leuk. Niet alleen ik, we gaan allemaal het nieuwe seizoen in met veel enthousiasme.”

In het afgelopen seizoen haperden de bruin-witte motor na de herstart in de zomer met een nieuwe trainingsstaf, veel nieuwkomers en vertrekkers en een degelijke seizoensstart. Onze Boys in Brown bleven 13 wedstrijden op rij zonder zege van begin oktober tot half januari. “Natuurlijk denk je erover na. Het was absoluut geen prettige situatie om het nieuwe jaar met slechts acht punten te beginnen. Maar ik heb gezien hoe we hier aan de Kollau werkten. Dat zie je aan de buitenkant niet. Dat heb ik altijd gevoeld dat we op de goede weg waren. Ik was er zeker van dat ons werk vruchten zou afwerpen.”

Door de vele nieuwkomers was het normaal dat het team elkaar eerst moest vinden en niet alleen Ziereis had graag sneller gewild. In de winter werden de juiste schroeven gedraaid en medio januari werd in Hannover dan eindelijk de verlossende eerste overwinning na lange tijd gevierd. Eén, zo niet hét keerpunt voor het positieve. “Dit ene succes hadden we nodig om in een flow te komen. Niemand had toen verwacht dat het zo goed zou gaan.”

Er was veel lof van de verdediger voor degenen die verantwoordelijk waren voor de club, die zich hadden vastgehouden aan de coaching ploeg rond trainer Timo Schultz. “Veel clubs pakten het anders aan. Ik denk dat de verantwoordelijken zagen wat we elke dag deden op de Kollaustraße. Ik ben erg blij dat de club geduld heeft getoond. Dat loonde uiteindelijk. ” Al eind april – wat begin januari bijna niemand had verwacht – wisten onze Kiezkickers zich al te handhaven, na de laatste 3-0 in Regensburg en een tiende plaats gingen ze vervolgens de zomerstop in.

De schoenen van Ziereis en Co. blijven bijna drieënhalve week in de kast voordat ze donderdag 17 juni aan het nieuwe seizoen beginnen met de eerste training. “Er zullen veranderingen zijn, maar we hebben een zeer goede basisstructuur en we willen de ontwikkeling voortzetten”, zei Ziereis, die eraan toevoegde: “We zijn nog niet klaar met onze ontwikkeling en ons proces. Er zijn nog veel problemen die we kunnen verbeteren kan.” Een punt is de verdediging en Ziereis wil volgend jaar helpen met minder goals te incasseren. “We kregen 56 goals tegen, dat is natuurlijk te veel”, benadrukte Ziereis.

Met 26 optredens in het afgelopen seizoen, achter Leart Paqarada (30 optredens), kijkt de op één na meest gespeelde verdediger in de ploeg vol verwachting uit naar het nieuwe seizoen. Hij wilde de mening van coach Timo Schultz dat het waarschijnlijk de meest aantrekkelijke tweede klasse aller tijden zou worden, niet tegenspreken. “Het wordt een hele mooie en zeer interessante competitie. Het voelt alsof er alleen maar mooie wedstrijden komen”, is onze nummer 4 zeker.

Het spreekt voor zich dat Ziereis zo vaak mogelijk op het gazon wil staan. Eén ding is daarbij heel belangrijk en dat is ook het primaire doel van Ziereis voor komend seizoen. “Mijn topprioriteit is altijd gezondheid. Ik heb genoeg wedstrijden in mijn carrière gemist vanwege blessures en wil gewoon fit zijn”, zei de verdediger, die eraan toevoegde: “Ik wil de goede laatste zes maanden voortzetten en ik ben echt blij op het veld te staan. Ik voel me hier echt thuis. Ik wil blijven genieten van voetbal en succesvol blijven spelen – hopelijk binnenkort weer voor fans.”

De tribunes bleven afgelopen seizoen bijna het hele jaar leeg, op Millerntor konden alleen toeschouwers aanwezig zijn bij de eerste twee thuiswedstrijden tegen 1. FC Heidenheim (2.226 fans) en tegen 1. FC Nürnberg (1.000). Ziereis verlangt naar hun terugkeer. “De hoop is niet alleen voor mij, maar voor ons allemaal groot dat we volgend jaar weer voor fans zullen spelen. Eens kijken hoe alles zich ontwikkelt, we hopen natuurlijk zo positief mogelijk”, aldus de centrale verdediger. ” Vorig jaar hebben we onze fans gemist. Ze zouden ons in de eerste seizoenshelft enorm hebben geholpen en in de tweede helft hadden we samen veel lol gehad.”

Bron: www.fcstpauli.com
Foto: Witters