Volgende wedstrijdSpeeldag 12 : Werder Bremen – FC St. Pauli/30 oktober 2021/Weser stadion

Schultz en Bornemann in persconferentie:”We zijn onze weg trouw gebleven”


Het seizoen 2020/21 zit erop en dat betekent ook voor onze hoofdtrainer Timo Schultz en hoofd Sport Andreas Bornemann om terug te blikken en een conclusie te trekken. Aan het einde van het “quarantaine trainingskamp” beantwoordde het duo aan het einde van het seizoen op de vragen van de journalisten en spraken onder meer over…

… de moeilijke tijd in het eerste jaar als hoofdtrainer in het betaald voetbal:

Timo Schultz “Ik kan dingen goed plaatsen. In de moeilijke fase heb ik altijd gehandeld met zaken die ik kan beïnvloeden. Helaas horen daar niet altijd de resultaten bij. Je probeert doordeweeks zo goed mogelijk te werken, om het team voor te bereiden en te ontwikkelen. Toch hoef ik niet te verbergen dat de decembertijd moeilijk was met een rammelende maag en een paar slapeloze nachten. Ik heb altijd geprobeerd te analyseren en nuchter te overwegen waar we kunnen en moeten verbeteren. Met Andreas en Oke hebben we veel analyses gemaakt van wat we moeten verbeteren. Het was ook niet allemaal slecht. De aanpak was altijd oplossingsgericht, daar heb ik in mijn tijd als assistent-coach goede voorbeelden gehad waar ik veel van kon leren in dergelijke crisissituaties. In februari zei Andreas tegen me dat die zes weken – toen het niet goed ging –  meer voor mijn trainerscarrière zullen betekenen dan de gehele voetbalcoach opleiding. Wat ons als club onderscheidt, is dat we als team bij elkaar blijven, en dat we samen met de fans ​​allemaal samen staan.”

… momenten in het seizoen die het hart bijzonder raakten:

Timo Schultz : “Er waren zeker veel kleine momenten. Als ik ’s ochtends vroeg in Kollau ben en je een kopje thee drink met de materiaalmanager, zijn dat kleine momenten waarop je emotioneel wordt. Of wanneer ik denk aan onze wedstrijd tegen Regensburg waar we de 1-0 scoren met een vrije trap variant waar we lang op hebben getraind. De wedstrijd in Hannover, waar Igor zo laat scoorde, dat zijn ook zulke momenten. Maar het hoeft niet altijd de monster doelpunten zijn, het zijn ook die kleine dingen waar je aan kunt zien dat de training loont.”

… moeilijke beslissingen dit seizoen:

Timo Schultz: “Het waren geen beslissingen die ik van de ene op de andere dag moest nemen. We zijn trouw gebleven aan ons pad. De manier waarop we willen voetballen, bij de Kollau willen samenwerken, we waren een voorbeeld van onze waarden. Daarvan wilden we niet afwijken, anders zou dat ons ongeloofwaardig hebben gemaakt. We hebben onze waarden en onze identiteit. We wilden moedig blijven voetballen, creatief zijn, vooruit spelen, in analyse gaan met de jongens. Daarbij horen natuurlijk ook moeilijke beslissingen bij. Ik sta daar ook honderd procent achter. Een deel van het coachingswerk is om beslissingen te nemen waar je tegenwind verwacht. Als we denken dat er geen alternatief is voor een beslissing in sportief management omdat het het beste is voor de groep, dan gaan we door.We hebben open en eerlijk gecommuniceerd met de jongens en dat is voor mij het belangrijkste.”

… je eigen ontwikkeltraject als trainer:

Timo Schultz : “Ik ben profvoetballer sinds mijn 17e en ik was jarenlang assistent-coach. Er is nu weinig veranderd in mijn dagelijkse omgang met het team, de media of de staf. Maar ik heb al veel geleerd vanaf dit eerste jaar en misschien zou ik dingen ook anders doen. De dagelijkse samenwerking met mijn staf en het team is altijd gekenmerkt door openheid en dat is altijd goed. Natuurlijk hebben we al geanalyseerd wat we waar beter hadden kunnen doen, van de speltactieken en -processen in het dagelijkse gebied In het begin probeerden we veel in het team te steken, misschien te veel. Ook om een ​​vast spelsysteem te vinden, waar we in de heen serie niet slaagden, dat was beter in de terugronde.”

… de momenten van het seizoen die voor het meeste plezier zorgden :

Timo Schultz : “Trainen is altijd leuk, het zorgt altijd voor de gekste momenten. We hebben ook een paar grappenmakers in het team. Het is een kleurrijk, heterogeen stel. Daar willen we bij St. Pauli voor staan. Na onze uit overwinning in Aue heeft een oude teamgenoot geschreven dat het niet langer zijn St. Pauli was. Ik moest echt een beetje glimlachen. In combinatie met de wedstrijden tegen Würzburg en Osnabrück vond ik ook dat ik zo’n coole en sterke St. Pauli al lang niet meer heb zien spelen. Dus het is des te jammer dat onze fans niet in het stadion konden zijn.”

… veranderde processen in de loop van het seizoen:

Timo Schultz : “Als het gaat om hard werken en discipline, heb ik een klein team van nerds ( lacht). Dat was ook het geval in de serie. We hebben kleine dingen veranderd. Ook hebben we de jongens van ontbijt voorzien en de voorbereiding en opvolging van de trainingsunits wat individueler gemaakt. Ook op het gebied van zorg bijgesteld, aangezien het Corona-proof was. Ook hadden we meerdere kleedkamers op de Kollau zodat we niet in grote groepen rondhingen. Dus alles ging op afstand. We hebben veel video-analyses gedaan in kleinere groepen en individueel. Het coachingsteam was we ook heel nieuw en fris en het wennen was heel goed, maar daar houdt het niet op. Wat betreft de processen op en buiten het veld hebben we altijd geprobeerd onszelf te ontwikkelen en te verbeteren. We zeggen altijd tegen onszelf dat leren geen eindstreep heeft. Het gaat niet altijd om die ene nieuwe spits of keeper dat komt, maar kleine dingen om het dagelijkse werk te verbeteren. We willen onszelf verbeteren, maar ook de jongens. En daar hoort niet alleen de dagelijkse voetbaltraining bij.”

… het coachingsteam en eventuele wijzigingen :

Timo Schultz : “In het coachingsteam zullen we zo blijven werken, twee assistent-coaches zijn meer dan genoeg. Alleen in het andere functionele team zullen er veranderingen komen. Over het algemeen blijven we echter bij elkaar. Ik koos twee jonge assistent-trainers en ik wist dat ze hun sterke punten hebben in de individuele ontwikkeling van individuele spelers. Beiden kunnen zich verder ontwikkelen en zijn ook permanent betrokken. Wij in het coachingsteam zijn altijd aan het kijken hoe we onze competenties kunnen verdelen anders en hoe we nog effectiever kunnen werken. Samen met Christian Spreckels gaat het ook om leren. Hoe kun je beter naar de jongens luisteren en hoe kun je dingen beter overbrengen – dat zijn ook de hoofdpunten van onze analyse.”

… noodzakelijke verbeteringen voor de komende jaren:

Andreas Bornemann : “Welke spelers komen en gaan is de kern. Alles rondom het coachingsteam, het functionele team en alle processen zijn minstens zo belangrijk. Naar mijn mening heeft de club de meeste speelruimte en ruimte voor verbetering als het gaat om infrastructuur. Ik ben blij dat er binnen de vereniging veel interesse is in de verschillende commissies om het onderwerp aan te pakken en te zoeken naar oplossingen. De bereidheid is groot om verder te willen ontwikkelen op het onderwerp. Ook ben ik blij dat we vanaf 1 april een nieuwe greenkeeper hebben die er elke dag is en met nieuwe ideeën komt. Dit zal ook een ander bewustzijn in de club creëren.”

Timo Schultz : “Voor mij is de kwaliteit van het oefenterrein direct belangrijk. Daar moeten we verbeteren. Maar er zijn ook dingen in het gebouw waar we ons dagelijkse werk met het team willen verbeteren. Dit alles moet worden overwogen met het oog op de kosten Maar het gaat ook om jezelf ontwikkelen als coach en de kans krijgen om out of the box te denken. Als we van onze spelers verwachten dat ze blijvend uit hun comfortzone komen, dan moeten we dat ook van onszelf kunnen verwachten . We hebben een aantal toffe ideeën, waarvan we er enkele zullen uitvoeren.”

… spelers die vooral verrasten:

Timo Schultz : “Leart Paqarada heeft zich in de loop van het seizoen sterk ontwikkeld, maar dat geldt ook voor Rico Benatelli, Philipp Ziereis en Luca Zander. Rico gaf alle spelers op het veld veel balzekerheid, vooral in zeer moeilijke fasen. Ik heb ook spelers gezien waar de ontwikkeling nog niet afgerond is, maar er nog potentieel is voor verbetering.”

Andreas Bornemann : “Je zou het team onrecht aandoen als je een speler in het bijzonder zou benadrukken. Maar ik was verbaasd dat Guido Burgstaller – die lange sukkelde bij Schalke 04- en zich blesseerde bij zijn tweede optreden bij ons en meerdere weken out was, speelde alsof hij twee jaar bij ons was. Leart Paqarada heeft zich ook goed ontwikkeld nadat hij het in het begin niet echt zijn vorm vond. Er is geen speler die alle verwachtingen heeft overtroffen.”

… vooruitzichten voor het komende seizoen :

Timo Schultz : “Ik vind het momenteel moeilijk om een ​​inschatting te maken. Er zijn verschillende grote spelers in de competitie die totaal andere budgetten zullen hebben dan wij. We hebben al ideeën over hoe de ploeg eruit moet zien en hoe we willen spelen voetbal. We zijn sommige teams misschien een stap voor. Ik heb de back-serie in mijn hoofd, maar als coach weet ik ook dat we volgend jaar een ander team in een zeer aantrekkelijke competitie zullen hebben. Het zou dubieus zijn om een ​​beoordeling te geven nu. Eind juli, begin augustus kunnen we er concreter over praten.”

Andreas Bornemann : “We zouden er goed aan doen om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op het nieuwe seizoen en beter te starten. Stabiliteit is gewoon heel belangrijk. Maar het is heel moeilijk om in deze competitie op een bepaald niveau te stabiliseren met de prestaties. We onttrekken ons niet dat we ambitieus zijn. Ook al klinkt het altijd afgezaagd: we willen ons ontwikkelen en verbeteren op alle niveaus die deel uitmaken van een voetbalclub. Schulle en ik zullen ons niet vervelen als we dit naar voren willen brengen. ”

… de effecten van de coronapandemie op de begroting:

Andreas Bornemann : “Dat heeft natuurlijk invloed. Net als bij andere clubs zal het bij ons zo zijn dat we het nieuwe seizoen met een beperkt budget zullen beginnen. Terugkijkend is de beslissing genomen om Mats Møller Dæhli in de winter van 2020 te verkopen een meevaller gebleken. Hierdoor konden flinke gaten in de jaarrekening van de vereniging worden gedicht.”

… mogelijke droomspelers voor komend seizoen:

Timo Schultz “Ik heb mijn taak zo gedefinieerd dat ik met de spelers werk en de spelers die hier zijn vooruit help. Dat is mijn taak, of ze nu uitgeleend of van ons zijn. Natuurlijk zouden we er geen bezwaar tegen hebben als de gehuurde spelers zouden terug keren. Maar dat hebben we niet in de hand. Wat nieuwkomers betreft staan ​​in nauw contact met mogelijke transfers. We plannen op posities waar we een behoefte zien hebben we weken geleden als gedefinieerd. We zullen een zijn stap verder als we de positie van Rodrigo kunnen bezetten. We hebben veel goede jongens waarvan we denken dat ze volgend jaar de volgende stap zullen zetten, dus het zal niet gemakkelijk zijn om betere spelers te vinden. We zullen alles in rust en met overtuiging en binnen de reikwijdte van onze financiële mogelijkheden handelen. Tot nu toe hebben we op de achtergrond goed werk geleverd. Onze basis is zeer stabiel, als we een paar kersen op de taart kunnen toevoegen, hebben we een sterke ploeg. Dan begint het proces helemaal opnieuw en starten we volgend jaar in een zeer aantrekkelijke competitie en zullen we ons moeten herschikken en focussen op training.”

… de wedstrijden zonder fans en hun terugkeer naar de stadions:

Timo Schultz : “Als hoofdtrainer heb ik niets anders meegemaakt bij Millerntor. Maar ik ben hier al 15 jaar en ik weet dat het dak zou zijn opgeheven bij de wedstrijden tegen Darmstadt met de gekke slotscène en tegen HSV met Kofi’s late winnende doelpunt. Sorry voor de jongens die maar een half jaar of een jaar bij ons waren. In de serie met een paar gelijke spelen en nipte nederlagen hadden onze fans ons veel kunnen helpen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als het nieuwe seizoen weer met fans begint. We moeten er nuchter en realistisch naar kijken en weten dat het niet in onze handen ligt. We moeten afwachten hoe de federale regering en de kantoren zullen beslissen. Natuurlijk hopen we allemaal dat het publiek er weer mag zijn.”

Andreas Bornemann : “Iedereen die getuige is geweest van een uitverkochte Millerntor weet hoeveel energie er kan zijn. Ik had nooit gedacht dat deze omstandigheden ons het hele seizoen zouden vergezellen. Des te moeilijker is het voor mij , één blok te werpen.  Natuurlijk zal dit niet erg populair worden in de fanscenes, maar het kan bijna worden omschreven als een ideale situatie wanneer een bepaald aantal toeschouwers er aan het begin van het seizoen weer kan zijn. We hopen allemaal en ik wens het heel erg om weer snel voor fans te kunnen spelen.”

Bron: www.fcstpauli.com
Foto: Witters