Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Schultz:” De jongens denken er niet veel over na, ze willen gewoon voetballen”


Voordat de 2e Bundesliga in het eerste weekend van mei weer een pauze neemt vanwege de halve finales in de DFB Cup, worden onze Kiezkickers weer echt uitgedaagd in de laatste Engelse week van het seizoen. Op woensdagavond – 21 april, 18.30 uur – spelen ze tegen het thuissterke Düsseldorf. Hoofdcoach Timo nam aan het begin van de week veel tijd om vragen van pers beantwoorden en sprak over …

… de persoonlijke situatie : “Igor Matanović heeft de training nog niet kunnen hervatten, hij is een jonge speler, daar zijn we wat voorzichtiger mee. Anders ontbreekt eigenlijk alleen Christopher Avevor op dit moment. Er zijn een paar kleinigheden na de wedstrijd tegen Wurzburg een paar stoten en trappen, maar niets dat een speler ervan moet weerhouden in Düsseldorf te spelen. ”

… kijkend naar de rangschikking : “Ik zie wat de jongens tijdens de training elke dag brengen en dat is het hele jaar door het geval geweest. Ik zie hoeveel ze investeren en hoe elke individuele speler zijn stappen zet. De automatismen die men de laatste weken gezien heeft werken steeds meer. De processen worden in alle fasen van het spel steeds beter en overzichtelijker. Het is een proces dat nu ook terug te zien is in het klassement. Als iemand mij in december had geconfronteerd met het feit dat we op speeldag 29 even op de zesde plaats zouden staan, dat had ik het niet geloofd. ”

… Redenen voor het huidige succes : “Er is zeker de zeer, zeer positieve ontwikkeling van het team en de individuele spelers. Dit was al duidelijk in de eerste seizoenshelft, maar kwam niet tot uiting in de resultaten. Dit is het toegenomen zelfvertrouwen. Het zelfvertrouwen neemt toe met elke overwinning, de overtuiging in het eigen handelen wordt groter en groter. Dit zie je ook terug op het veld. Naast een goede analyse voor de winter en consistent handelen tijdens de winterstop, hoort het nodige geluk in het spel zeker bij een of andere situatie. ”

… het enthousiasme en de hebzucht van zijn team : “Het was prachtig weer en een geweldige plek en we hadden een op maat gemaakte start tegen Würzburg. Als je dan niet met enthousiasme blijft spelen, dan weet ik het ook niet. De jongens hadden goesting en hebben soms combinaties laten zien van het beste niveau. Het is wat ons onderscheidt dat we geen team zijn dat het laat hangen. We willen altijd voorwaarts spelen. Je kunt ook zien dat we in de beginfase veel goals hebben gescoord. Het is mogelijk in de moment en ook een reden waarom het op dit moment zo goed gaat. De jongens denken er niet veel over na, ze willen gewoon voetballen. ”

… Video-analyses en hun betekenis : “We zetten ons in voor individuele ondersteuning van de spelers. Elke speler krijgt wekelijks feedback in de vorm van een gesprek en een video-analyse. Dat is niet alleen voor de jongeren maar ook voor de ouderen. Onze spelers hebben dit zeer goed ontvangen. Dat toont de mentaliteit in het team, deze openheid voor nieuwe dingen. Aan het eind van de dag dreef het ons in deze goede fase en dat we niet in de slechte fase bleven. Mijn twee assistent-coaches hebben een grote rol in dat je de leiding neemt, het is erg tijdrovend. Je bereidt en volgt de inhoud heel goed op. Dit is een hobby van ons jonge team van trainers. ”

… het jonge team van coaches en de jonge, dynamische speelstijl: “Ik weet niet of je daar een directe verwijzing naar kunt maken. Maar feit is dat we in het coachingsteam meer de typen zijn die dingen willen vormgeven, die moedig willen zijn, die open voor fouten staan ​​en die ook toegeven Dit zie je ook terug op het veld. Er is een gezegde dat de vis uit het hoofd begint te stinken. Dus als het coachingsteam zijn we verantwoordelijk om een ​​voorbeeld te stellen voor wat we willen zien op het veld. Wie zijn mijn twee jongeren Co-trainer, maar ziet mij ook op het trainingsveld, wie weet dat we altijd met de jongens willen werken en iets willen ontwikkelen dat we heel actief zijn en veel vragen. Wanneer het team dan precies zo speelt op het weekend, dan is het voor ons een bevestiging van het werk. ”

… de ontwikkeling van het coachingsteam: We zijn een nieuw team, ook al ken ik Loïc al heel lang. Maar dat moest er eerst aan wennen. Inhoudelijk waren we erg goed voorbereid. Maar er zijn altijd details die in het dagelijkse werk naar voren komen. Hoe is de distributie? Wat zijn de procedures? De communicatie en de formulering richting het team, de consequente vraag naar waarden en het stellen van waarden als voorbeeld. Dit zijn zaken waar ik als hoofdcoach bij leer en mij verder ontwikkel. Het is niet alleen dat het team zich moet ontwikkelen, maar dat wij ons als coachingsteam ook moeten ontwikkelen. Maar ik neem ook het hele functionele team mee. Iedereen zou moeten zien dat ze hun stappen zetten en proberen beter te worden. Er is geen eindpunt om te leren. Dat geldt voor iedereen hier in de Kollaustraße, niet alleen voor de spelers. We hebben de grootste stappen gezet in de slechtste fase, als je als coach ook herkent wat de jongens kunnen en willen, wat goed voor ze is. We zijn sterker uit de crisis gekomen. In januari en februari hebben we iets ontwikkeld dat heel goed past bij het coachingsteam, maar ook bij het team. Dit is ook te zien op het veld. We moeten daar niet achterover leunen en ons ontspannen, maar moeten proberen het beter te doen en het verder vorm te geven. ”

… de aanstaande tegenstander Fortuna Düsseldorf : “Ze willen absoluut naar de top klimmen. Dat hebben ze altijd gezegd, dat ze nog de kans hebben om zich bij de top te voegen. Met de overwinning in Osnabrück zitten ze op zeer korte afstand. Ze hebben consequent drie punten gescoord tegen opkomende tegenstanders, waaronder wij. Als ze aan het einde van het seizoen nog een serie kunnen doen, kun je erop vertrouwen dat ze dat ook doen. Het is een zeer ervaren tweedeklasser met veel jongens die ook in de 1e Bundesliga. Met Rouwen Hennings hebben ze iemand vooraan met een extreem hoge kwaliteit afwerking, ze zijn ver boven het gemiddelde in elk onderdeel van het team.

… De huidige coachcarrousel en aflossingspremies vervanger voor coaches : “Ik denk dat deze ontwikkeling enigszins normaal is. Het is gewoon dat de coach de belangrijkste verantwoordelijke is in een voetbalclub als het gaat om de directe zorg voor het team. Als je overtuigd bent dat dit de juiste coach is, moet je er als club wat geld aan uitgeven. Zo is het nu. Idealiter is een coach er om ervoor te zorgen dat alle spelers beter worden. Er zijn genoeg goede coaches in Duitsland , we hebben een zeer goede coachingopleiding. ”

… de plannen van Europese topclubs om een ​​Super League te introduceren : “Ik heb er niet echt teveel mee omgegaan, maar we zijn er niet bij, toch? Dan vind ik dat stom en geloof ik er niet in ( lacht ). Als competitieve jongen geloof ik niet in wedstrijden waarin je niet  kunt promoveren, degraderen of niet kwalificeren. Ik hoef de betekenis hierachter niet te begrijpen, maar ik ben alleen de coach van een ‘ middelmatige tweede divisie club ‘. ”

Bron: www.fcstpauli.com