Volgende wedstrijdSpeeldag 16 : FC St. Pauli – FC Schalke 04/4 december 2021/Millerntor

Schultz:”… dan zijn we een goed team en dan zullen we blijvend succes hebben”

Na de 2-1 thuiszege tegen SV Sandhausen gaat het voor onze Kiezkickers – op zondag 14 februari 2021-  naar 1. FC Nürnberg en meteen het volgende duel tegen een directe concurrent tegen degradatie. Voorafgaand aan de wedstrijd bij FCN nam coach Timo Schultz veel tijd om de vragen van de pers te beantwoorden. Hij sprak over …

… de persoonlijke situatie : “Als ik naar mijn trainingsplan kijk, zie ik heel weinig strepen door de namen heen. Het zijn eigenlijk alleen Christopher Avevor, Christopher Buchtmann en Ryo Miyaichi. Alle andere spelers zijn min of meer operationeel. Jannes Wieckhoff is sinds de winterpauze volledig in staat om weer te trainen, een kleine infectie gooide hem toen terug. Hij kruipt langzaam naar zijn 100 procent, maar hij is er nog niet. Maar het ziet er weer goed uit. Leon Flach was woensdag afwezig omdat hij de problemen met de hiel had, maar de blessure valt mee. Ik neem aan dat hij vandaag weer kan trainen. ‘

… de weersomstandigheden : “De temperaturen zijn voor ons coaches meer oncomfortabeler dan voor de spelers, omdat ze de hele tijd bewegen. Als coach kun je snel koude voeten of handen krijgen. Maar dat kan ik aan. De training is leuk , de jongens waren in een goede bui en er was een goede sfeer op het veld. We hebben hele goede omstandigheden en konden elke dag goed trainen. Voor mij maakt het niet zoveel uit of we trainen op gras of kunstgras . Ik verkies een goed kunstgrasveld boven een halfgoed grasveld, dat half bevroren is en dat we kapot spelen. ”

… mogelijke wijzigingen in de startende XI : “We zullen zeker geen zeven of acht wijzigingen maken. Er zullen niet veel wijzigingen zijn, maar ik kan me er wel één of twee voorstellen. Er zijn twee of drie jongens bij die een kans verdienen. Maar we hebben de laatste tijd redelijk goed gepresenteerd en goed gespeeld. Het is altijd een balans tussen nieuwe sterke punten en nieuwe prikkels en het nooit veranderen van een winnend team. ”

… Rico Benatelli : “Toen we in onze moeilijke fase zaten, was hij een van de hoekstenen van het team. Hij presteerde consistent goed. Op dit moment moeten we kijken hoe het team het beste bij elkaar past. Daar zijn we dan heb ik besloten in gunst van Eric Smith op de zes te positioneren omdat hij een ander element meebrengt met zijn lichaamsbouw en kopbalkracht. Dat was fundamenteel belangrijk tegen teams als Sandhausen. We spraken met Rico en zoeken verder of hij nu ook op een diamantpositie kan spelen. Daar is hij in iedere geval een alternatief, maar Rodrigo Zalazar en Finn Ole Becker hebben het de laatste tijd ook goed gedaan. Ik heb altijd een goed gevoel als Rico op het veld staat. Maar ik mag maar elf spelers opstellen. ”

… de huidige situatie voor Marvin Knoll: “De fase na de winter was niet zijn beste, maar ik heb hem helemaal niet afgeschreven. Hij kan weer belangrijk voor ons worden. Hij heeft de kwaliteit, dat heeft hij vaak genoeg bewezen. Momenteel zie ik andere spelers voor hem staan. We hebben onlangs gekozen voor Afeez Aremu op het verdedigende middenveld, terwijl we in de centrale verdediging ook alternatieven hebben met Tore Reginiussen, Adam Dźwigała en Daniel Buballa. Het was niet genoeg voor Knolli om in de ploeg te komen in de laatste twee wedstrijden. Maar hij geeft zich 100 procent op training, is buitengewoon betrokken en blijft zijn rolmodelfunctie waarmaken. Ook heeft hij een groot aandeel in de ommekeer door de manier waarop hij zich hier in de training gedraagt, zijn situatie accepteert en met de jonge spelers omgaat. ”

… de speciale situatie met huurspelers: “Neem Rodrigo Zalazar en Omar Marmoush als voorbeeld. Ze willen natuurlijk spelen en ontwikkelen met goede prestaties. Als ik zie hoe ze zich hier presenteren, hoe ze zich in de groep hebben geïntegreerd en met welke kracht ze voorop lopen, dan zie ik zien dat ze succesvol willen zijn met het team en zelf goed willen presteren. Met zulke persoonlijkheden mag je nooit vergeten dat wij met deze jongens voorlopig één voet tussen de deur hebben. Als op een gegeven moment over de toekomst van deze jongens op middellange termijn wordt besloten dat weten ze wat ze hier hebben en hoe belangrijk ze hier zijn. Dan kan het ook een goed idee zijn om huur na het seizoen te verlengen of de speler zelf te contracteren. Ik zie de invloed van de huurspelers alleen maar positief.  Je hebt nooit de garantie of een speler – of hij nu uitgeleend is of een vast contract heeft – funtioneerd.

… Guido Burgstaller en zijn mogelijke doelpuntenrecord : “Ik denk niet dat het een grote rol speelt voor Guido. Als hij de keuze had tussen zijn zesde doelpunt en een overwinning voor ons, dan zou hij zeker voor de overwinning met het team kiezen.Dat is ook de doorslaggevende factor voor mij. Maar ik heb er geen bezwaar tegen als hij blijft scoren en voortbouwt op zijn streak. Hij mag zijn neus voor goals behouden. Hij is op de beste voetballeeftijd en verreweg de meest ervaren speler bij ons . Wij als team en dus ook de jongere spelers hebben er enorm veel baat bij. ”

… de ambitie om meer te doen dan ‘alleen’ degradatie realiseren: “We zijn vooral blij dat we als team zo goed uit deze situatie zijn gekomen. Net zoals alles niet verloren was op speeldag 17, is alles goed nu voor speeldag 21. Het gat is nog klein en we kijken nog steeds naar beneden om te zien dat we onze punten moeten pakken en onze wedstrijden moeten winnen. Dat zal alleen goed blijven werken als we goed presteren, als we scherp zijn in training, als we versnellen en iedereen zich focust op wat hem sterk maakt . De volledige focus op ons eigen spel en onze eigen prestaties heeft ons uiteindelijk sterk gemaakt. Dit is het enige waar we invloed op kunnen uitoefenen. Als we onze inhoud naar het veld brengen, onze loopkracht, onze duelkracht en onze compactheid,dan zijn we een goed team en dan zullen we blijvend succes hebben. ”

… Tegenstander Nürnberg : “Ze hadden de laatste tijd een niet zo goede fase, maar kon na een heel vreemde slotfase in Darmstadt uit het dal kruipen. Ik ken het team heel goed, ze hebben snelheid in de eerste lijn. Ze zijn sterk op de counter en zijn met Aue de beste counterploeg van de Liga. Ze zullen anders tegen ons spelen omdat enkele spelers zoals doelpuntenmaker Manuel Schäffler terug zullen komen. Het wordt een wedstrijd op ooghoogte en het wordt een interessante wedstrijd. ”

… Ex-Kiezkicker Mats Møller Dæhli: “Mats is een enorm enthousiast speler. Hij wil altijd de bal, is altijd in beweging, gaat soms van zijn vleugel, zet zijn teamgenoten in de schijnwerpers. Het is moeilijk om hem onder controle te houden omdat hij overal op het veld is en ongrijpbaar is. We hebben al nagedacht over hoe we hem het beste kunnen dekken in welke zone met verschillende spelers. Er zal geen één-op-één man-dekking zijn, dat zou de verkeerde benadering zijn tegen Mats. Er zijn maar weinig coaches die Mats niet willen. We hebben de winter wat met hem te maken gehad en onderzocht wat werkt en wat niet. Het was ons intern duidelijk dat we eerst andere functies zouden invullen waar we meer behoefte zagen. Ik wens hem dat hij succes heeft in Neurenberg en dat hij weer kan genieten van voetbal. Maar dat pas begint na deze wedstrijd. ”

… FCN-doelpuntenmaker Manuel Schäffler : “Net als Guido heeft hij zijn sterke punten vooral in het strafschopgebied. Beiden hebben door de jaren heen bewezen dat ze altijd betrouwbare doelpuntenmakers zijn geweest met hun quotum. Schäffler is een heel, heel goede speler die zijn teamgenoten steeds weer in goede posities brengt. Ik ben er zeker van dat we kunnen voorkomen dat hij te vaak in gevaarlijke doelsituaties terechtkomt en dat we altijd dichtbij genoeg zijn om hem aan het einde te storen en schieten te voorkomen. Het zal een taak zijn voor het team om het strategisch te benaderen zodat ze niet permanent in de box zijn bij ons, en een taak voor onze centrale verdedigers om de beslissende duels tegen hem te winnen. ”

Bron: www.fcstpauli.com