Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Schultz:””Dat is in zo’n moeilijke tijd niet vanzelfsprekend”

Met de thuiswedstrijd tegen SSV Jahn Regensburg zullen onze Kiezkicker op zondag  – 24 januari, 13.30 uur – hun heenronde afsluiten. Zoals gewoonlijk nam hoofdcoach Timo Schultz voor de wedstrijd veel tijd om de vele vragen van de mediavertegenwoordigers te beantwoorden. Onze coach sprak over …

… de trainingsweek na de winst in Hannover : “Je moet altijd oppassen dat je geen stap minder zet. Ik vond de training op woensdag helemaal niet goed, we waren erg nonchalant en ongeconcentreerd. De omstandigheden aan het begin van de week waren niet de gemakkelijkste met al die regen. We moeten ervoor zorgen dat we vandaag en morgen nog twee goede trainingen doen en ons dienovereenkomstig goed voorbereiden. Ik heb pas een goed humeur als we de goede prestaties van trainingen naar de wedstrijden van het weekend kunnen brengen. Op het einde is het doorslaggevende dat je in het weekend presteert, in topconditie bent en in een scherp. Ik neem aan dat het ons lukt. ”

… de toegenomen concurrentie door de terugkerende langdurige blessures : “De trainingsgroep is nu al erg groot. We hebben een aantal spelers die uit een lange blessureperiode van drie tot vier maanden komen. Dan kan je je ritme niet terughalen in zeven tot tien dagen. Met twee weken trainen, zijn spelers niet direct klaar om weer te spelen. Feit is dat we binnenkort meer alternatieven zullen hebben en de keuze groter wordt, maar we moeten ook goed uitkijken. Volgende week hebben we een Engelse week, als coach besef dan dat je meer dan elf of twaalf spelers nodig hebt. ”

… James Lawrence en Eric Smith : “Met James was de pauze iets langer dan we aanvankelijk gehoopt hadden. Dat komt omdat we het risico van een terugslag niet willen nemen. Ik ga er vanuit dat hij deze of volgende week begint met de volledige teamtraining. Dan is hij meteen een kandidaat die kan spelen. Eric mistte eigenlijk de volledige voorbereiding. Hij is een speler die we graag op het veld zouden hebben staan, maar ik wil hem graag hebben voor 90 minuten. Hem ontbreken per week drie of vier trainingseenheden voor we hem kunnen meenemen naar de wedstrijden. Die trainingen heeft hij nodig om kracht op te bouwen. Ik zal met hem praten en vragen hoe hij over zijn kracht denkt en dan beslissen we of het zin heeft om hem mee te nemen naar de speeldag of hem liever nog twee of drie intensieve sessies te geven.

… de bezetting van de tweede doelman op speeldagen : “Dat bespreken we met de doelmannen. Maar het is best mogelijk dat we teruggaan naar een rotatie zoals in de heen serie, want beiden laten op training zien dat ze in een goed bezig zijn.”

… veranderingen in de start XI : “Als we goed hebben gespeeld – we deden tegen Kiel één wijziging omdat Sebastian Ohlsson terug uit schorsing kwam – dan denk je zoals altijd heel goed na over het maken van een wijziging. Meestal is de reden, omdat de tegenstander iets speciaals heeft en je tijdens de training het gevoel hebt dat een andere speler imponeert of dat een speler niet zo fris zit. Ik bekijk de twee eenheden voor de wedstrijd en beslis dan. Zoveel veranderingen als na de wedstrijd in Fürth zullen er niet zijn. ”

… Aanvaller Igor Matanović : “Hij is buitengewoon ambitieus, het doelpunt maakt hem helemaal niet tevreden. Het maakt hem hongerig naar meer goals. Igor heeft hoge verwachtingen van zichzelf en wil altijd meer doen op training. Het is leuk, om met hem samen te werken. Hij is ook een kandidaat voor de start XI, maar het is ook goed om te weten dat je zo’n speler op de bank hebt die kan beslissen. ”

… de geest van optimisme : “Er is altijd een dunne lijn om te lopen. De sfeer is natuurlijk beter als je wedstrijden wint. Je kunt zien dat veel spelers euforisch en in een goed gestemd zijn. Aan de andere kant hebben we ons erg geconcentreerd in de post-winterfase gewerkt, daar moeten we ons zeker aan houden. In de wedstrijd tegen Hannover, die je als coach niet alleen  beoordeeld op resultaat, maar ook op je doelstellingen, hebben we sommige dingen ook niet goed gedaan. We moeten ons concentreren op de dingen waarop we invloed kunnen uitoefenen. Hoe goed train ik? Welke inhoud gebruiken we op training? Welke specificaties heb ik in de wedstrijd en hoe worden ze geïmplementeerd? Dat zal altijd de hoogste prioriteit voor ons zijn. We moeten niet kijken hoe de rangschikking eruitziet of tegen wie we de komende drie wedstrijden games spelen. We concentreren ons op wat we kunnen beïnvloeden en dat is onze eigen prestatie. ”

… de mogelijke sprong naar een niet-degradatiepositie : “Naar anderen kijken heeft echt geen zin. Wij zijn daar het beste voorbeeld van. We hebben niet veel games gewonnen. Dankzij de vele gelijke spelen win je veel met één overwinning, met een tweede overwinning zouden we nog een plaats kunnen beklimmen. We moeten ons gewoon op onszelf concentreren en onze wedstrijden winnen. We weten wat we moeten doen om te winnen. Dat is de bottom line. We weten dat alles mogelijk is in de competitie. Ik zie ook niet dat HSV en Bochum duidelijk hun wedstrijden winnen, want ook hun tegenstanders hebben een plan. ”

… tegenstander Jahn Regensburg : “Ze hebben een zeer goed ingespeeld, compact en dynamisch team dat al jaren op een constant goed niveau speelt in de tweede Bundesliga. Ze hebben al 20 punten verzameld en dat volledig terecht. Ze zijn buitengewoon moeilijk om te bespelen. Ze spelen vaak 4-4-2 met zeer korte afstanden, veel diepte en veel agressiviteit tegen de bal. Ze hebben geen echte zwakte op het veld. Het wordt een behoorlijke klus voor ons. Maar we hebben hebben na de winter bewezen dat we gas kunnen geven, oncomfortabel zijn om op tegen te spelen en oplossingen hebben met de bal. Het kan op Millerntor een goede wedstrijd worden. ”

… het slechte record tegen de directe concurrenten : “We hebben onszelf in een paar wedstrijden niet beloond. In Würzburg hebben we aan het einde van de dag nog de kans om te winnen. We behaalde het punt in ondertal en na een achterstand, daarmee kon ik heel tevreden zijn. In Sandhausen speelden we in het eerste half uur onze beste wedstrijd van het seizoen. Het is aan ons, dat we onszelf belonen. We moeten het voor onze tegenstanders moeilijker maken om tegen ons scoringskansen te creëren. Aan de andere kant moeten we onze kansen – waarvan we meestal genoeg hebben – consequenter gebruiken. In Hannover was een goed begin.

… de eerste seizoenshelft tot nu toe : “De solidariteit die we hier allemaal toonden was zeker positief – zowel binnen het team als in de club en eromheen. Dat is in zo’n moeilijke tijd niet vanzelfsprekend, we kregen veel aanmoediging. Positief Dat was ook de wil en de mentaliteit van het team. Ook al zijn we soms te kalm op het veld, ik zag de jongens hier tijdens de training op het gas trappen en probeerden keer op keer op en neer te gaan. Voor mij als coach is erg belangrijk dat we een goede basis hebben wat betreft de werkmentaliteit. Er waren zeker veel negatieve resultaten. Soms speelden we gewoon niet goed genoeg en ook helaas, soms hadden we gewoon geen geluk aan onze kant. Voor mij is het cruciaal dat we kunnen positief naar de toekomst kijken en aan het einde van de eerste seizoenshelft hebben we een zeer goede interne analyse uitgevoerd – met duidelijke punten wat niet goed ging, en punten die we willen veranderen. Ik heb het gevoel dat sommige dingen ten goede aan het veranderen zijn. Vaak zijn er maar kleine dingen, maar veel kleine dingen maken soms een groot verschil. Ik ben er zeker van dat het de goede kant op gaat. ”

Bron: www.fcstpauli.com