Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

Daschner: “Dat heeft het talent zeker versterkt”

Lukas Daschner bracht zijn vrije tijd als jonge jongen door op het voetbalveld. “Vroeger”, zegt de 22-jarige, “vooral omdat ik het spel leuk vond.” Tegenwoordig is het “spel” ook zijn werk, de droom is uitgekomen. De verhuis van Duisburg naar FC St. Pauli was voor hem de juiste stap. Daschner voelt zich thuis in Hamburg, hij is een speler waar fans en de club nog plezier aan kunnen beleven.

Een uur voordat de wedstrijd begint, bezoeken onze Kiezkickers vaak het veld. Sommigen – of in ieder geval vóór de pandemie – bladeren in alle rust door de stadionkrant, terwijl anderen naar hun muziek luisteren. De uniform geklede profvoetballers babbelen in kleine groepjes en duwen met de zolen van hun gympen in het gazon. De laatste afleiding voor de komende 90 minuten. Je werkplek is op dit punt al ingericht. Het gazon heeft een “kort kapsel” van 25 tot 28 millimeter lang, de poortjes staan ​​opgesteld en de terreinwachter heeft de lijnen feilloos getekend.

Voor Lukas Daschner moeten de randvoorwaarden werken als een upgrade. Zijn voetbalcarrière begon op een asveld met stalen doelen, toen bracht hij graag tijd door met collega’s op het voetbalveld. Een gebrek aan voetbalveldmentaliteit maakte DFB-manager Oliver Bierhoff verantwoordelijk voor het jeugdprobleem in het Duitse voetbal. Terwijl Engeland en Frankrijk straatvoetballers voortbrachten en ze verloren in een prestatievergelijking, was er in Duitsland vooral een brede opleiding. “Dat heeft het talent zeker versterkt”, herinnert Daschner zich van de middagen op het voetbalveld. “Of het nu een schot op doel was of een ’16’, waarbij de bal in de lucht moest zijn, ik kon van alles een beetje meenemen.”

De aanvallende allrounder op het middenveld speelde tot zijn elfde in een getalenteerde ploeg bij Hamborn 07, een district van Duisburg. Zijn teamgenoten verhuisden naar Leverkusen, Dortmund, Bochum en Schalke. De blonde jongen ging als laatste, ook naar Gelsenkirchen. “Dat was een grote verandering”, zegt hij. “We speelden een toernooi in Rusland en maakten reizen naar Frankrijk of Madrid. Dat wist ik niet eerder, maar de ervaring was echt gaaf.”

Van Gelsenkirchen ging hij naar Duisburg, zijn geboorteplaats. De MSV was tot dusver de club die zijn carrière het meest vorm gaf. Als U19-speler trainde Daschner met de profs in overleg met hoofdcoach Ilia Gruev, die nu de huurlingen van Werder Bremen verzorgt, en ploegleider Ivica Grlic. “Toen ik naar het trainingskamp vloog, merkte ik dat het wel eens iets zou kunnen worden”, legt Daschi uit, zoals hij wordt genoemd. “Mijn doel was om van mijn hobby een job te maken.”

Met de zebra’s trok hij de aandacht in de 2e Bundesliga, maar zijn doorbraak lukte in de 3e divisie. Daschner speelde 34 van de 38 competitiewedstrijden, waarin hij onder Torsten Lieberknecht een topper werd met elf goals en vijf assists. “Ik denk dat elke speler graag wil scoren”, zegt Daschner, die vorig seizoen zijn scoringsdreiging bewees. “Maar er zijn, en daar zie ik mezelf, ook spelers die graag de laatste pass voor het doel spelen.”

De verhuizing naar St. Pauli was zijn sprong terug naar de 2e Bundesliga. Een competitie die hij al kent van Duisburg. De individuele kwaliteit is al hoger, de structuur van het spel duidelijker, maar over het algemeen is het verschil met de derde divisie niet groot. Veel teams en spelers zouden ook een klasse hoger kunnen starten, denkt hij. Zijn verhuizing naar Hamburg, ver weg van huis en familie in Duisburg, was niet alleen sportief maar ook persoonlijk belangrijk. “Dat hoort bij persoonlijkheidsontwikkeling”, zegt Daschner. “Ik ben hier verantwoordelijk voor mezelf, niemand kijkt over mijn schouder. Dat is een beetje een verdere ontwikkeling.”

Op het veld, zijn werkplaats, toonde hij al oog voor zijn medespelers, speelse accenten en een verademing. “Daschi” heeft zijn teamgenoten al vier assists gediend, hoewel hij in zeven wedstrijden zes keer van de bank kwam, is de jokerrol op dit moment het enige nadeel. “Ik wil zo mogelijk elke wedstrijd vanaf het begin spelen, maar ik leg mezelf geen druk op”, zegt de inwoner van Duisburg. ” Als ik kom, doe ik mijn best. De coaches praten veel met me.”

Hij werd zeer goed ontvangen door het team en kan, net als bij zijn doelpunt in de Werder-test (4: 2), zijn kwaliteit keer op keer laten flitsen. Dat wil Daschner ook doen in de komende games, alleen vaker. En dan misschien met zijn eerste doelpunt voor bruin en wit in een competitie wedstrijd.

Bron: www.fcstpauli.com
Foto: Witters