Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Schultz: “Bij voetbal is fitness essentieel, anders zit je in de problemen.”

Na de 2: 2 in de thuiswedstrijd tegen 1. FC Nürnberg worden onze Kiezkickers – zaterdag 24 oktober, 13u00 uur – uitgedaagd in SV Darmstadt 98. Tegen de onlangs vrije lelies – wiens wedstrijd op VfL Osnabrück vanwege de corona werd afgelast en uitgesteld naar woensdag 28 oktober – willen onze bruin-witten voortbouwen op de goede prestatie tegen FCN. Voor de wedstrijd sprak hoofdcoach Timo Schultz met de pers over …

… de persoonlijke situatie: “”Naast de langdurige blessures Christopher Buchtmann, Ryo Miyaichi en Luis Coordes, zijn Jannes Wieckhoff en Marvin Senger er nog niet klaar voor. Voor beiden is het een kwestie van de belasting weer verhogen en weer meer van ze te vragen. Er is nog een klein vraagteken achter de inzet van Christopher. Avevor, die werd aangetrapt door Manuel Schäffler. We zijn nog na aan gaan of het zinvol is of dat het beter is om het rustig aan te doen. Dat zullen de laatste twee trainingen laten zien. James Lawrence heeft nu twee trainingseenheden voltooid, van hem moest ik er eerst een beeld krijgen op het veld. Hij heeft echte goede kwaliteiten, maar na zijn pauze moet hij nog wennen aan de stress van het voetbal. Of we hem meenemen naar Darmstadt weet ik nog niet, dat bespreken we later wel. ”

… de blessure van Guido Burgstaller en het falen van de aanvaller: “Eerst en vooral is het erg jammer voor Guido, want je hebt al gemerkt dat hij wedstrijdritme miste. Elke wedstrijd en elke training is goed en nu wordt hij weer uit zijn ritme gerukt. Met dit soort blessures moeten we blij zijn dat het niets ergers is en we hopen dat hij snel hersteld en terug gezond zal zijn. Dat is de doorslaggevende factor. Als hij op een gegeven moment weer op het trainingsveld staat, zullen we natuurlijk blij zijn, want hij is een aanwinst voor ons. We hebben andere spelers in de ploeg die zijn ontbreken kan opvangen en ook hun kwaliteiten hebben. ”

… de vorige punten en prestaties van zijn team: “We wisten dat we een moeilijk openingsprogramma zouden hebben. De score weerspiegelt de getoonde prestatie heel goed. We speelden twee begesterende thuiswedstrijden tegen Heidenheim en Nürnberg en behaalden vier punten. In Sandhausen hebben we onze beste wedstrijd gespeeld qua structuur, maar niets gehaald. Ze zeggen altijd zo mooi dat alles in evenwicht is in de loop van een seizoen, wat goed was voor ons tijdens de eerste vier speeldagen. Wat betreft prestaties en spirit zijn we op de goede weg. Maar we kunnen beter worden en moeten ook eens een paar wedstrijden op rij te winnen. ”

… de goede kilometers van zijn team: “Het pure loopcijfers, dat te zien is aan de kilometers, is voor mij niet de doorslaggevende parameter. Het toont eerder de wil van een team, maar het kan ook betekenen dat je veel hebt gelopen hebt. Voor mij zijn de sprints en runs intenser. Ik kende het team al een paar jaar en de gegevens zeiden veel. We kozen voor een zachte opbouw in de training en verhoogden geleidelijk de belasting om het team te laten wennen aan andere trainingsniveaus. Je krijgt de kracht in kleine of middelgrote speelvormen en die hebben we tot nu toe goed afgewerkt. Een St. Pauli team moet altijd gekenmerkt worden door topconditie. Niet alleen pure duurtraining, maar ook krachttraining, behendigheid, voeding en slaap. Het zijn allemaal punten waar we het team hebben gesensibiliseerd om er het laatste percentage er uit te halen. Dat is waar we stappen voorwaarts hebben gezet. Bij voetbal is fitness essentieel, anders zit je in de problemen. ”

… het lage aantal spierblessures :”Laten we te vroeg juichen. Want één ding is duidelijk: er komen blessures. Als coach in het betaald voetbal moet je een beetje loskomen van het onderwerp blessures. Je kunt veel preventief werk doen, dat kan met goed stressmanagement. Je hoofd speelt ook een rol. Als je graag naar de training komt, plezier hebt op het werk en je goed voelt, dan raak je gewoon niet zo vaak geblesseerd. ”

… het werk van sportpsycholoog Christian Spreckels : “Ik ben er stellig van overtuigd dat je niet alleen je lichaam maar ook je hoofd kunt trainen. Dat heeft mij als speler en later ook als coach geholpen. Elke speler die ervoor openstaat, kan er iets uithalen. Voor mij werkt het onder het aspect prestatie-optimalisatie, dat heeft niets te maken met een rode bank en problemen. Een goed voorbeeld zijn de trainingswereldkampioenen die het niet kunnen overdragen naar het spel. Hoe komt dat? Met Christian hebben we een absolute expert in het team daar, die momenteel top is op het gebied van competitieve sporten. Ik ben blij dat hij er is en met de spelers werkt. Zij werken ook graag met hem samen. ”

… de stijgende Corona-cijfers en de sensibilisatie van het team : “Voor ons is dat natuurlijk een onderwerp van constant het masker opdoen, afstand bewaren en de jongens bewust maken van hun dagelijkse leven. Het is belangrijk dat ze niet de drukte ingaan en liever hun vriendinnen eropuit sturen om te gaan winkelen. Dat de aantallen niet verder zullen stijgen en dat we nog grotere problemen zullen krijgen. Op dit moment gaan de dingen de verkeerde richting. We hebben geen andere keus dan te wachten op de komende dagen en weken. Niemand kan het zeker weten, niemand hoeft zichzelf voor de gek te houden. Je kunt zien dat andere teams coronazaken hebben. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat we geen coronazaak hebben en dat alles onder controle blijft. ”

… Tegenstander SV Darmstadt 98 : “Ze hebben een erg sterk team dat erg homogeen is. Je kunt zien dat ze in elke fase van het spel weten wat ze moeten doen. Vorig jaar waren ze succesvol – zij het onder een andere coach – en zijn ze samen uitgegroeid tot één team. Ze hebben niet alleen uitstekende individuele spelers zoals Serdar Dursun, maar ze werken ook heel goed als team. Ze begonnen goed en ik denk dat ze op de lange termijn van boven te verwachten zijn. ”

Bron: www.fcstpauli.com