Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Jongeling Wieckhoff: “Uiteindelijk wordt dat beloond”

Toen Jannes Wieckhoff op 27 september 2020 de bal vol naar het doel – voor hem de helaas amper gevulde zuidtribune – schoot, vermoedde hij al dat dit schot wel eens in het net zou kunnen belanden. De herinnering aan zijn eerste professionele doelpunt tovert nog steeds een glimlach op het gezicht van de 20-jarige. Wieckhoff zal de datum, het moment en het doelpunt zijn hele leven met zich meedragen. Hij heeft een spannende week achter de rug en is hier om te blijven.

“Het hele team is blij voor je”, vertelt Wieckhoff. Na zijn treffer van de 3-0 in de 4-2 zege op 1. FC Heidenheim verdween de roodharige snel in de juichende menigte van zijn teamgenoten. Aan dit moment werkte hij jarenlang intensief, de geboren Pinneberger wisselde op jonge leeftijd van HSV naar onze FCSP. Jonas Louca, destijds hoofdtrainer van de bruin-witte U12, beviel de kwaliteiten van Wieckhoff na een proeftraining. “Ik vond het erg leuk op St. Pauli”, herinnert de jonge professional zich vandaag. “Daarom heb ik besloten om te wisselen.”

Wieckhoff doorliep alle niveaus van het jeugdopleidingscentrum (NLZ), veel verschillende trainers hebben zijn opleiding door de jaren heen mee ondersteund. Op het veld vond hij zijn positie als rechtsback bij de B-Juniors, waar hij zich het meest op zijn gemak voelt. Voordat hij de sprong maakte naar de profploeg speelde Wieckhoff onder Joachim Philipkowski bij de U23 in de Regionalliga Nord. “Het was heel goed voor Jannes om in zijn eerste jaar bij de beloften aan het mannenvoetbal te wennen”, legt NLZ-directeur Roger Stilz uit. “Je kunt aan zijn carrière zien hoe belangrijk het U23-niveau kan zijn.”

De nu drievoudige Tweede Bundesliga speler beschrijft het jaar in de regionale competitie zelf als een “perfecte overgang”. In de zomer ging alles razendsnel: het eerste profcontract, het tweedeklassedebuut in de basiself in Bochum en het doelpunt tegen Heidenheim. “Ik was ongelooflijk blij met het professionele contract – daar heb ik de afgelopen jaren naar toe gewerkt”, zegt hij. “In het begin moest ik mijn weg vinden, maar iedereen steunde me en heette me welkom. In het trainingskamp kwamen we als team nog dichter bij elkaar.”

Daarnaast was profcoach Timo Schultz twee jaar lang zijn hoofdtrainer bij de junioren. Onder zijn leiding en met zijn huidige teamgenoten Marvin Senger, Finn Ole Becker en Leon Flach speelden de U19 – in het meest succesvolle St. Pauli-team in de A-Junior Bundesliga – lange tijd om het kampioenschap in het noordelijke seizoen. “Het is leuk om de jongens en de coach weer op professioneel niveau te zien”, zei Wieckhoff blij. ‘Ik zou zeggen dat het voor mij een verademing was om van tevoren een paar mensen te kennen.’

De flankspeler zette met succes zijn eerste stappen in het profvoetbal. Op de persconferentie voor de introductie van Timo Schultz eiste de coach van de jonge spelers “dat ze er niet alleen blij moesten zijn dat ze aanwezig waren en met hun profcontract. Sommigen van hen misten drive.” Een signaal dat niemand kan rusten op zijn lauweren. Wieckhoff zal dat niet zijn, hij wil nog veel meer mijlpalen aan zijn carrière toevoegen.

“Je moet elke dag naar het oefenterrein komen met de gedachte dat je wilt verbeteren”, benadrukt de 20-jarige. “Dit geldt voor alle gebieden: sterke punten opbouwen, zwakke punten ontwikkelen. Ik moet fysiek nog verbeteren en gewoon hard werken. Uiteindelijk wordt dat beloond.” Onze Kiezkickers hebben dit weekend geen training gehad. Een paar dagen vrij waarop Wieckhoff de ervaringen van de afgelopen weken kan laten bezinken. Maandag (12 oktober) wil hij zich opnieuw bewijzen bij de coachingploeg voor een volgend optreden tegen 1. FC Nürnberg. Het zou zijn eerste verlichte wedstrijd op Millerntor.

Bron: www.fcstpauli.com
Picture: Witters