Volgende wedstrijdSpeeldag 16 : FC St. Pauli – FC Schalke 04/4 december 2021/Millerntor

Een sterke verdediging en Kyereh doet de rest, 0-1 winst tegen Kiel

In een oefenwedstrijd achter gesloten deuren – op donderdagmiddag 8 oktober 14u00 – versloeg FC St. Pauli competitie rivaal Holstein Kiel met 0-1. In de eerste helft waren onze Kiezkickers het betere team, maar ze slaagden ze er niet in om er eentje te maken. Na rust was het Daniel-Kofi Kyereh die het winnende doelpunt (66e) maakte voor onze FCSP.

Vergeleken met de 4-1 nederlaag tegen Werder Bremen de avond ervoor, stuurde hoofdcoach Timo Schultz een compleet nieuwe basisopstelling naar Holstein Kiel. Maar dat veranderde niets aan het weer: net als in de tweede helft in Bremen viel er in Kiel continu regen. In de beginfase bleven beide teams de weg naar voren zoeken, maar aanvankelijk waren er aan beide kanten geen noemenswaardige doelscènes te noteren. De verdediging van Kiel blokkeerde een schot van Maximilian Dittgen (8′), aan de andere kant wist Marvin Senger Kiel’s eerste gevaarlijke opmars in het FCSP-strafschopgebied te stoppen met een tackle (13′).

Onze Kiezkickers waren de actievere ploeg vanaf de start en in het midden van de eerste helft hadden ze wat kansen. Kevin Lankford probeerde het vanuit een half-rechts positie, maar zijn schot ging eroverheen (20′). Kort daarna had Simon Makienok de voorsprong op zijn hoofd. Na een voorzet van Luca Zander kon de Holsteiner doelman Ioannis Gelios het leer echter rond de paal sturen (23′). Slechts 60 seconden later probeerde Dittgen het vanop 20 meter – net over (24′). Vervolgens opnieuw FC St. Pauli: na een overtreding op Lankford nam Rodrigo Zalazar het leer voor een vrije trap vanaf ruim 24 meter aan de linkerkant. Hij gooide de bal over de muur, maar Gelios was zeker (26). Vergelijkbare situatie vier minuten later: Opnieuw nam Zalazar de vrije trap en Gelios stond er weer,  al was het dit keer in twee keer (30′).

Verdedigend liet de Schultz-Elf niet veel toe tegen de huidige leider van de tweede divisie en als ze dat wel deden, werd keeper Robin Himmelmann niet serieus getest. De opgerukte Phil Neumann een moeilijk te verwerken bal aan op de rand van het strafschopgebied, maar mikte beduidend te hoog (37′). Himmelmann had geen problemen met een kopbal van Lion Lauberbach (42e). Er gebeurde niets meer, beide teams gingen doelpuntloos de kleedkamers in.

Na het wisselen van kant trokken de bruin-witten meteen weer naar voren, maar kwamen in een aantal goede kansen niet tot een schot. Ahmet Arslan slaagde daar wel in aan de overkant, maar zijn schot vanuit een halfrechtse positie miste de linkerpaal (51′). Minder dan 60 seconden later was Daniel-Kofi Kyereh bijna klaar om te juichen, maar Gelios kon zijn directe acceptatie onschadelijk maken met een sterke redding (52′). Het ging heen en weer en zo was er weer een kans voor Kiel. De invaller Niklas Hauptmann wist te schieten vanop 18 meter -links voorbij (58′).

Kort daarna een mislukte bal van Kiel-keeper Gelios, waarin Makienok zijn voet kon tussen zetten. De bal rolde richting het doel van Kiel, maar passeerde het doel enkele meters (59′). Nadat Kyereh onzelfzuchtig een goed schot in het strafschopgebied van Kiel had laten lopen, deed hij het even later beter. Onze nummer 17 zegevierde in het lopende duel met een Kieler en schudde hem van zich af, waarna hij om Gelios heen liep en de bal in het lege doel duwde, 0-1 (66′). Net als in de testwedstrijd half augustus scoorde Kyereh opnieuw de 1-0 voor onze Kiezkicker, maar nog geen twee maanden geleden wist Holstein de wedstrijd nog te draaien in een 2-1 overwinning.

Zouden de bruin-witten deze keer de wedstrijd kunnen winnen? Omdat de bruin-witte verdediging te goed was en niets liet toeliet, was Kiel niet meer beslissend tegen onze Kiezkickers, waar invaller Boris Tashchy de 2-0 aan de voet had. Zijn schot vanuit een halfrechtse positie miste links net het doel (83′). Kort voor het laatste fluitsignaal deden de gastheren het echter weer: na een aanval op de rechterkant kon Christopher Avevor net een voorzet naar een vrijstaande Kieler voorkomen – dat had de gelijkmaker kunnen zijn (87′). Het bleef dus bij het 0-1 succes voor onze Kiezkickers en dat hadden ze in de 90 minuten verdiend.

“We hadden vandaag altijd druk op de bal en creëerden veel kansen. In de eerste helft namen we soms de verkeerde beslissingen omdat we door wilden gaan en niet zelf wilden schieten. We zouden twee of drie doelpunten hebben kunnen gemaakt. Al met al was het een verdiende overwinning ”, zei hoofdcoach Timo Schultz na de wedstrijd.

“We kwamen heel goed in het spel en maakten al vroeg goede ballen voor de Kieler doel gekregen. Kiel is een moeilijke tegenstander met veel kwaliteit vooraan, dat kon je zien in de tweede helft toen ze meer druk uitoefenden. We hebben veel situaties gehad die we helaas niet uitspelen op het einde. Daar waar we eerder hadden moeten schieten en meer goals hadden moeten scoren. Het was een goed gevecht, we kunnen tevreden zijn ”, zei aanvoerder Christopher Avevor na het laatste fluitsignaal.

Holstein Kiel

Gelios – Dehm (80ste Komenda), Thesker, Neumann (46ste kapitein), Lorenz, Mees (46ste Serra), Arslan, Porath, Atanga (46ste Ignjovski), Lauberbach, Singel

Hoofdcoach : Ole Werner

FC St. Pauli

Himmelmann – Zander (59e Jessen), Avevor, Senger – Zalazar, Becker, Knoll (78e Schütt), Dittgen (74e Buballa) – Lankford (78e coordinaten), Kyereh – Makienok (74e Tashchy)

Hoofdcoach : Timo Schultz

Doelpunten : 0: 1 Kyereh (66.)

Gele kaarten : Dehm, Ignjovski / geen

Scheidsrechter : Patrick Schwengers (Travemünde)