Volgende wedstrijdSpeeldag 16 : FC St. Pauli – FC Schalke 04/4 december 2021/Millerntor

St Pauli: De Duitse Cult voetbalclub die het spel voor altijd wil veranderen

Geld heerst in het voetbal. Het trekt de beste managers aan en het koopt de beste spelers . Het helpt zelfs om het voetbal terug te brengen van een wereldwijde pandemie.

Het leidt vermoedelijk tot glorie en vreugde. Voor sommige kleinere clubs van de wereld voelt het vaak aan als het enige pad naar de top.

Maar één club – weggestopt in de 2e Bundesliga van Duitsland – doet het een beetje anders. FC St Pauli is het schaamteloze politieke team uit Hamburg.

Het voetbal is hier nooit kenmerkend geweest. Er is geen zilverwerk om te presenteren. St Pauli speelde – in zijn gehele geschiedenis – slechts acht seizoenen in de Bundesliga . In 2011 eindigde het 18 jaar geleden als laatste in zijn laatste Bundesliga seizoen.

Dit seizoen waren ze zelfs dicht bij de degradatie naar de derde Liga, maar hun merchandise overstijgt alle – buiten de grote drie – clubs van Duitsland. Op de wedstrijddagen – in normale tijden – is er zelden een ticket over.

De vurige wereldwijde steun van St Pauli heeft weinig te maken met wat er op het veld gebeurt, maar alles met zijn cultuur eromheen.

En nu – in een tijd waarin veel clubs in de nasleep van de coronavirus op de rand van faillissement staan – biedt ze een venster over een duurzamere toekomst van het moderne voetbal.

Korte presentatie grijze lijn

Spandoeken en borden die fascisme, racisme, homofobie en seksisme afwijzen, horen bij het gebruikelijke meubilair op Millerntor. Het stadion met een capaciteit van 29.500 plaatsen waar de ‘manier van leven’ van St Pauli op een opvallende manier wordt vertoond.

Zo was het niet altijd. St Pauli werd opgericht in 1910, maar stond pas halverwege de jaren tachtig op als het onwaarschijnlijke kloppende hart van de arbeiderswijk. Zelfs toen vond de wedergeboorte van FC St. Pauli plaats door toeval en omstandigheden.

De thuisbasis dicht – bij de beruchte rosse buurt van Hamburg en de neonverlichte “mile of sin” – beter bekend als de Reeperbahn en de sociale dynamiek in de rebelse wijk van de havenstad vormde de basis voor een identiteit die nu meer dan 400 officiële supportersclubs over de hele wereld verenigt.

Er zat geen groots plan achter toen een supporter van de lokale Hafenstrasse-kraakpanden uitdagend met een piratenvlag op de tribunes zwaaide,  als een luchtige symbool voor de strijd van het arme St Pauli tegen de rijken. Maar het was toen dat St. Pauli geadopteerd werd als het voetbalhuis voor diegenen die op zoek waren naar een andere weg.

Het nederige Millerntor – ooit plaats voor een paar duizend fans – transformeerde. De boodschap achter het Jolly Roger-symbool verzamelde een fanbase die prioriteit gaf aan sociale en politieke waarden. Met een inclusieve partysfeer die de alternatieve scene van het district weerspiegelde en geholpen door een promotie van de derde divisie naar de Bundesliga in 1988, steeg het aantal supporters tot een uitverkochte station met 20.000 fans.

Zelfs nadat de plannen -na georganiseerde fan protesten in 1989 -voor een nieuw multifunctioneel stadion werden geschrapt , is St Pauli trots blijven staan ​​als misschien wel het grootste eerbetoon aan de fan power – zoals Michael Pahl, voorzitter van het door fans opgerichte museum van de club, kan bevestigen.

‘St Pauli gaat over authenticiteit’, zegt hij. ‘Het gaat erom de dingen anders te doen, je eigen weg te vinden en zoveel mogelijk trouw te blijven aan je waarden in een zeer gecommercialiseerde omgeving.

‘Dat is wat St. Pauli al decennia probeert te doen. En het zal voor altijd een strijd blijven.’

Hoewel de uitdagingen zijn geëvolueerd, blijft de club onafscheidelijk van het activisme dat in zijn fan base is ingebakken.

De waarden die centraal staan ​​in het ethos van St Pauli worden beschermd door 15 leidende principes, variërend van een toewijding aan de sociale verantwoordelijkheid van de club tot lobbyen voor supportersvriendelijke starttijden.

De open dialoog met supporters staat centraal. De fans hebben tegen de verkoop van de naamrechten van het stadion gestemd ook al kost dit de club miljoenen. De minuten voor elke wedstrijd zijn vrij van publiciteit om ononderbroken supporter gezangen mogelijk te maken. Advertenties van seksistische mannenbladen zijn uit het stadion verdreven. FC St. Pauli hield tijdens het WK 2006 een toernooi voor landen die niet werden erkend door de FIFA.

Het voetbal is ongetwijfeld belangrijk, maar het moet aansluiten bij het grotere geheel.

Pahl, medeauteur van het 100-jarig jubileumboek van de club in 2010, keek nooit meer achteruit -op 14-jarige leeftijd in 1987 – na het bijwonen van zijn eerste wedstrijd . Verslaafd aan de scènes op de tribunes ontwikkelde zijn fascinatie voor de club zich met zijn eigen politieke bewustzijn.

‘De club heeft een cultuur ontwikkeld waarin ze naar ieders mening luistert en een compromis proberen te vinden’, zegt hij. “Het is niet altijd mogelijk om iedereen gelukkig te maken, maar het is iets waar St. Pauli bekend om staat en dat waardeer ik erg.

“De doe-het-zelf-spirit is erg sterk aanwezig bij de fans en het iets dat heel anders is dan bij de rest. Het definieert waar St Pauli over gaat. Als ik iets wil veranderen, kan ik dat. Als fans actief worden en zich organiseren, kunnen geweldig dingen gebeuren.

“St Pauli is echt mijn club. Ik kan beslissen wie er in het bestuur zit en ik kan mijn mening geven. Voor mij is dat uitstekend en zo onderscheidt de club zich.”

Er zijn onvermijdelijke dagelijkse uitdagingen voor een voetbalclub die prioriteit geeft aan ethische en duurzame acties in een gecommercialiseerde wereld. Neem gewoon de ‘spookwedstrijden’. Sinds het Duitse voetbal op 16 mei werd hervat – na een onderbreking van twee maanden vanwege de coronavirus – zijn er wedstrijden gehouden achter gesloten deuren onder strikte veiligheidsprotocollen. Spanje, Italië en Engeland hebben het voorbeeld inmiddels gevolgd. De afwezigheid van fans in de stadions die bekend staan ​​om hun levendige steun – vooral in de Bundesliga, die gemiddeld de hoogste opkomst van Europa’s ‘big five’-competities heeft – heeft de sfeer en emotie doen verdwijnen. Vandaar de term ‘spookwedstrijden’ of Geisterspiele.

Hoewel de terugkeer van voetbal voor velen een welkome afleiding was, zitten financiële motieven door de uitzendverplichtingen ongemakkelijk bij anderen.

Voor St. Pauli-president Oke Göttlich biedt de huidige crisis een belangrijke gelegenheid om de toekomst van voetbal te bespreken.

‘Er is nu zoveel geld mee gemoeid dat we gedwongen worden om wedstrijden voor tv te spelen en niet voor de fans’, zegt hij.

“Dit is echt slecht, omdat voetbal altijd voor de toeschouwers en de mensen was en het samenbrengt. Als je naar de gemeenschapsgerichte club bent die voor je regio zorgt, dan is een wedstrijd zonder fans een nachtmerrie.”

De 44-jarige Göttlich is zelf al lang supporter. Hij startte zijn eigen platenlabel voordat hij in 2014 door clubleden werd gekozen als president, en werd in augustus ook gekozen in het bestuur van de Duitse voetbalcompetitie.

‘We moeten ons afvragen: wat doen we? Is het sport of is het economie? voegt hij toe. “Voor mij is het sport, dat is prioriteit nummer één. Er komt veel tv-geld binnen en hoe we dat geld delen is iets heel belangrijk. Is het een interessante wedstrijd die we houden? Of is het een wedstrijd waar vier of vijf clubs altijd winnen?

“Ik denk dat het Covid-19-virus een potentiële mentaliteitsverandering teweegbrengt. Ik ben echt positief. Ik denk dat we leren van deze pandemie en ik hoop echt – en hier ben ik een romanticus en een vechter voor gemeenschapsvoetbal – dat we een model kunnen creëren voor competitieve integriteit, om een ​​gelijk speelveld te creëren en nieuwe manieren te bedenken.

“Gemeenschapsgerichte voetbal is de duurzame manier omdat deze door mensen wordt gedragen. We hebben niet één investeerder, maar veel mensen die erom geven. Maar we moeten er niet te romantisch over zijn, het helpt zolang het management de de meeste middelen die ze heeft kan verzamelen.

“Bij St Pauli hebben we een duurzame manier ontwikkeld die wilde investeringen vermijdt. Een economisch evenwicht vinden en tegelijkertijd een duurzaam voetbalteam opbouwen, daar zitten we middenin.”

Er zijn tijden geweest dat het voetbal van St. Pauli zo slecht was dat het hun voortbestaan ​​bedreigde. Opeenvolgende degradaties naar de derde Liga liet de club in 2003 op de rand van een financiële ondergang staan, voordat de grote schare fans zich verzamelde om een ​​gat van 1,95 miljoen euro (£ 1,74 miljoen) te helpen dichten door de verkoop van bruine T-shirts.

Een nieuwe val naar de Derde Liga werd in 2015 met één punt voorkomen en onder leiding van Jos Luhukay kwam dit seizoen opnieuw dicht bij de degradatie.

‘We moeten absoluut streven naar hogere doelen’, zegt Gottlich. “We proberen de juiste balans te vinden tussen onze waarden en de noodzaak om hard, gestructureerd en georganiseerd te zijn als voetbalclub.

“Het is een evenwichtsoefening. Zolang de leden en fans willen dat St Pauli profvoetbal speelt, weten ze dat er geld binnen moet komen. We willen absoluut presteren omdat we voetbal ook zien als een platform voor sociale aangelegenheden.” Als we succesvol zijn, kunnen we ons veel beter laten horen.

“De kunst van het management is proberen meer goede dan slechte beslissingen te nemen. We nemen feedback zeer serieus tijdens onze ledenvergaderingen en het leidt tot positieve dingen. Dit is waar St. Pauli over gaat.”

Het symbool van de schedel en gekruiste beenderen dat synoniem is met St Pauli, wordt moedig en met trots gedragen door supporters, ongeacht de resultaten. De spanning ontstaat wanneer het delicate evenwicht tussen zaken en waarden niet synchroon lijkt te lopen.

Consistente hints naar commercialisering tijdens de laatste Bundesliga-campagne van de club in 2011 dwong een reactie af van de fans die vreesden dat de club zijn identiteit had verloren.

De introductie van een aanzienlijk aantal zitplaatsen in de nieuwe hoofdtribune en zelfs loges –  waarvan er een was verhuurd aan een plaatselijke stripclub- legden de basis voor onrust. Een LED-scherm waarmee supporters moesten betalen om hun berichten te delen, hielp ook al niet

Een brief met de titel ‘genoeg is genoeg’ werd door fans opgesteld aan de club. Het Totenkopf-symbool – ooit een luchtige beeld van de arme club tegen de rijken en later door de club gekocht vanwege zijn merchandising potentieel – werd rood uit protest.

“De fans voelden dat de betekenis achter het symbool leeg werd en daarom creëerden ze een nieuwe om het initiatief en hun club terug te nemen”, legt Pahl uit.

“Het leidde tot discussies. Ze onderhandelen altijd over hoe we genoeg geld kunnen verdienen zonder al te veel van onze waarden op te offeren. De club probeert constant de juiste weg te vinden en er zijn altijd levendige discussies gaande.

“We maken het onszelf niet gemakkelijk door deze beslissingen te nemen, we beperken ons tot een bepaald punt, maar je moet accepteren dat als je een inkomstenbron verliest, je niet kunt verwachten dat de club in de buurt van de top van het Duitse voetbal staat . ”

Terwijl het bestuur van St Pauli worstelt met het verzekeren van competitief voetbal binnen de zelfopgelegde sociale verantwoordelijkheden van de club, blijft de fanbase sociale doelen nastreven, variërend van de ondersteuning van kwetsbare kraak- en vluchtelingengroepen in de stad tot initiatieven die wereldwijd schoon drinkwater leveren.

Dingen doen op de St Pauli-manier  – een vreemde Bundesliga-seizoen terzijde – kan een trage vooruitgang op het veld betekenen. Maar hoewel het voetbal misschien niet speciaal is, zal de fan altijd meedoen om deel uit te maken van de actie bij de Millerntor.

‘Mensen zouden kunnen zeggen dat we meer kunnen doen met wat we hebben, zeker als je de mogelijkheden ziet die de club heeft’, zegt Pahl.

‘Het is zo succesvol omdat het ergens voor staat. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk.

“Het beeld dat deze club heeft, is voor mij een mirakel. Om te zien hoe mensen zich identificeren met deze club en de waarden – die worden gedeeld door fanclubs over de hele wereld – is iets fascinerend.”

Bron: Door Harry Poole BBC Sport