Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Kicker: Op het einde van het seizoen is het voorbij voor Luhukay

De persconferentie – na de redding door het 1-1 gelijkspel tegen Jahn Regensburg – werd door Jos Luhukay nog gebruikt om zichzelf nog eens in de bloemetjes te zetten. Hij had moeten lezen dat hij zijn team kwijt was en zag – volgens hem – in de wedstrijd op zondag het tegenovergestelde. Het is echter duidelijk dat hij – ondanks een lopend contract tot 2021 – het niet zal redden op St. Pauli.

De wetenschap om de club, de ploeg en de cultuur definitief te willen veranderen hebben Luhukay en zijn bazen lang verenigd. Echter om zijn doel te bereiken koos de Nederlander sinds het begin van het seizoen continu zijn eigen weg.

Uiteindelijk leidde dit hem vol gas naar de afgrond, omdat hij het doel herhaaldelijk intern en extern overschreed. Voorbeelden zoals zijn publieke optreden tegen spits Henk Veerman een week geleden en de breuk met zijn spelers na het debacle in Hannover (“Wat ik hier ervaar is dat het team altijd wordt beschermd door de media en er steeds wordt druk uitgeoefend op de coach”).

Het geval Veerman was het keerpunt

Voor sportdirecteur Andreas Bornemann en president Oke Göttlich zou de zaak-Veerman eindelijk het keerpunt zijn geweest en het besef dat Luhukay’s benadering van verandering weliswaar de juiste is, maar zijn manier niet effectief is. FC St. Pauli moet ingelegde structuren in en rond het team doorbreken – maar niet door continu de voorhamer te gebruiken.

Intern is het duidelijk dat de dringend noodzakelijke wederopbouw deze zomer niet meer aan de 57-jarige mag worden toevertrouwd. Het is meteen het einde van een groot misverstand.

Luhukay startte in april 2019 om FC St.Pauli door te stromen naar de Bundesliga. Het resultaat uiteindelijk is het voorkomen van degradatie naar derde klasse op de voorlaatste speeldag. En de vele negatieve geluiden die uiteindelijk niet meer konden worden genegeerd.

Bron: Sebastian Wolff Kicker
Foto: Witters