Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

Wij willen een signaal afgeven aan extreemrechts

In plaats van gebruikelijk in mei, wordt dit jaar in juni tegen extreemrechts gelopen. Door de huidige situatie vindt ook de loop tegen extreemrechts niet zoals gebruikelijk plaats op de Alster. We spraken met de organisatoren van de marathonafdeling over de loop, de huidige politieke situatie en hun hoop. 

Moin, eigenlijk zouden we deze maand allemaal links rond de Alster lopen om een ​​signaal naar extreemrechts te maken. Om bekende redenen is dit momenteel niet mogelijk. Maar er is een alternatief. Hoe ziet het eruit?  

Moin moin. We hebben lang overwogen of we de run tegen extreemrechts dit jaar moesten uitstellen of zelfs annuleren. Na de racistische aanslagen in Hanau, Halle, Kassel en Celle was het voor ons bijzonder belangrijk om de wedstrijd te laten doorgaan ondanks de Corona-crisis. Daarom komt er dit jaar een loop tegen extreemrechts, die door de lopers zelf moet worden ontworpen. Onder de titel ‘FC St. Pauli loopt individueel * tegen rechts in juni – maakt niet uit waar’ ( * in tijden van Corona ), roepen we zoveel mogelijk mensen op om in juni tegen rechts op te lopen. Je kunt het ook gebruiken als foto met een creatief antifascistisch of antiracistisch gezegde met # lgr2020 worden gepost. Inschrijven kan op de website van de marathonafdeling of direct HIER.

Wat hoop je van deze actie?  

We hopen dat  – ondanks de huidige omstandigheden – mensen zich sportief  en politiek willen engageren. We willen hen motiveren om de weg op te gaan en een teken tegen extreemrechts te zetten. Het is helaas zo dat de corona-problematiek er vaak toe leidt dat andere politiek gevoelige issues minder aandacht krijgen. De AfD is nog steeds vertegenwoordigd in alle parlementen. Tegelijkertijd vinden er tragedies plaats aan de grenzen van Europa. We zijn het daarom eens met het verzoek om de kampen aan de buitengrenzen van Europa te ontbinden en vluchtelingen in Europa een veilig perspectief te bieden – de stad Hamburg moet eindelijk haar belofte nakomen om een ​​veilige haven voor vluchtelingen te zijn, mensen te accepteren en ze een kans te geven en een veilig perspectief bieden. We proberen er sportief de aandacht op te vestigen en met de donaties belangrijk antifascistisch werk te ondersteunen. We hopen dat we er – zelfs onder de huidige omstandigheden – mensen zijn die bezig zijn met sport en een teken naar extreemrechts willen zetten, zodat ze kunnen motiveren om de straat op te gaan. 

De run tegen extreemrechts viert volgend jaar zijn tienjarig bestaan. Had je deze ontwikkeling verwacht?  

Feesten en jubilea zijn zeker  niet echt passende termen met betrekking tot politiek werk  tegen de wet . Het is triest en angstaanjagend dat dergelijke acties nog steeds nodig zijn, 75 jaar na het einde van het Duitse fascisme. Het is waar dat we volgend jaar de tiende loop tegen het extreemrecht organiseren. Zoals de huidige situatie is, zal het ook volgend jaar waarschijnlijk nodig zijn om racisme, fascisme, homofobie en seksisme duidelijk te positioneren en aan te pakken!

De AfD in de parlementen, extreemrechtse aanvallen en een politiek discours dat we ons een paar jaar geleden in deze vorm niet hadden kunnen voorstellen. Wat is er gebeurd? 

Toen we de run in 2012 voor het eerst organiseerden als onderdeel van een brede Hamburg-brede alliantie tegen de nazi-mars ‘Dag van de Duitse toekomst’, hadden we er nooit van gedroomd hoe het discours op deze manier naar rechts zou kunnen verschuiven. Met de oprichting en versterking van de AfD heeft een nieuwe, extreemrechtse partij zich gevestigd in het Duitse partijlandschap. Het is angstaanjagend om 75 jaar na de bevrijding van het nationaal-socialisme opnieuw te worden geconfronteerd met de trivialisering van de Holocaust. Het is daarom belangrijk om waar mogelijk de AfD onder ogen te zien. Maar ook en vooral door openlijk solidariteit te tonen met vluchtelingen, migranten, zwarte mensen, joden,  … en te laten zien dat in Duitsland in 2020 nog steeds racisme en antisemitisme plaatsvind.

Waar zie je de redenen voor deze ontwikkeling? 

Rechtse structuren in de vorm van partijen zoals de NPD, kameraden of broederschappen etc. bestonden al vóór de AfD. Veel van deze groepen en  hun aanhangers durven hun onmenselijke ideologieën nu nog openlijker te verspreiden in het hatelijke klimaat. Racistische daders zoals die in Hanau, Celle, Halle en Kassel schuwen de moord op mensen in deze geest niet. Een meer beslissende aanpak zou absoluut noodzakelijk zijn, maar andere kwesties worden vaak snel afgehandeld na aanvallen of het ontdekken van de juiste structuren. Wij zijn echter van mening dat deze ontwikkeling gevaarlijk is en dat het vanzelfsprekend moet zijn er daadkrachtig tegen op te treden en solidariteit te tonen met de slachtoffers van racisme.  

Het nieuws en het sociale discours worden momenteel bepaald door het coronavirus en de gevolgen ervan. Wat is momenteel het gevaar en wat is nu belangrijk? 

Naast het beperken van fundamentele sociale rechten, zijn wij van mening dat een gebrek aan media-aandacht voor politieke kwesties buiten het coronavirus een van de centrale problemen is. Als alleen de media-aandacht de pandemie domineert, blijven andere belangrijke kwesties ongehoord en ongezien. Dit geldt voor een aantal vragen, met name die van het lot van vluchtelingen, de situatie van daklozen in de pandemie, de  aanhoudende internationale oorlogen en het aanhoudende gevaar  van juridische kwesties   in Europa. 

Wat geeft je hoop?  

Enerzijds dat het aantal deelnemers aan de run tegen rechts  de afgelopen jaren continu is toegenomen. Ook de aanmoediging die we hebben ontvangen sinds de heropening van de registratiepagina, die inmiddels is gesloten is vanwege de corona pandemie. We kregen veel positieve feedback via e-mail en sociale media van mensen die blij zijn dat er dit jaar weer een loop is. We zijn ook erg blij met de houding en steun van de vereniging.

Geen centimeter van de fascisten – Alerta Antifascista!

PS Nota van de webmaster : In tegenstelling tot België kent Duitsland geen onderverdeling rechts-extreem rechts. Rechts is dus extreem rechts

Bron: www.fcstpauli.com