Volgende wedstrijdSpeeldag 12 : Werder Bremen – FC St. Pauli/30 oktober 2021/Weser stadion

Viva Con Agua: “Onze roots liggen bij FC St. Pauli”

Viva con Agua wordt dit jaar 15 jaar. Al tien jaar verzamelen de vrijwillige supporters bij elke thuiswedstrijd statiegeldbekers op Millerntor. Benjamin Adrion, voormalig FCSP-professional en oprichter van het drinkwaterinitiatief, maakt de balans op.

Benny, Viva con Agua wordt dit jaar 15 jaar. Wat was de eerste vonk voor u dat je gezegd hebt: “Ik ben vastbesloten ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater”?

De eerste vonk was op trainingskamp met FC St. Pauli begin 2005 in Cuba. Daarna was er de behoefte om me meer maatschappelijk te betrekken en ik merkte na onze terugkeer dat deze club met zijn fans, het stadsdeel en de internationale aantrekkingskracht een bijna onuitputtelijk potentieel in zijn omgeving had. Ik zag het het ecosysteem voor sociale verandering. Het was voor mij een grote motivatie om te zien hoe dit netwerk kan fungeren als katalysator voor positieve veranderingen. Cuba en ons eerste waterproject daar was het startschot.

Welke rol speelde de club uiteindelijk?

FC Sankt Pauli heeft dit allemaal mogelijk gemaakt. De bijzondere houding die hier heerst, de solidariteit, de bereidheid tot maatschappelijk engagement. In dit opzicht is de FCSP uniek in Duitsland, misschien zelfs wereldwijd. Voor Viva con Agua was dit het startpunt voor een krachtige start en succes. Het waren de mensen rond de club die VcA vanaf het begin met leven vervulden. Tot op heden is VcA het resultaat van alle actieve mensen die bij ons werken. Dienovereenkomstig is Viva con Agua uiteindelijk een onderdeel en een sociale uitdrukking van de FCSP. Dit zijn onze roots!

Oke Göttlich was er al vroeg bij betrokken.

Na het trainingskamp in 2005 was Oke met mij erbij bij de openingsreis van Viva con Agua in Cuba. Hij was destijds bij TAZ en vergezelde de reis om vervolgens de eerste persberichten te coördineren. El Presidente – een man vanaf het begin voor VcA!

Wat was je speciale moment als speler van FC St. Pauli?

Elke keer dit stadion op te lopen en een blik te werken naar de tribunes als Hells Bells klingt. Dat is het moment. Keer op keer.

Viva con Agua verzamelt al tien jaar statiegeldbekers in de Millerntor. Heb je in het begin vaak geholpen om mee te verzamelen?

Ik ben al jaren actief bezig met het verzamelen van bekers. In het stadion en vooral op festivals. Het is vandaag nog steeds erg leuk en je kunt genieten van de bekerjacht. Helaas heb ik dat de laatste tijd niet meer kunnen doen. Voor deze zomer ga ik echter weer een paar festivals doen. Tenslotte breng ik een groot deel van de zomer door in mijn VW-bus met mijn gezin nadat we ons appartement in Hamburg hebben opgegeven en een paar maanden in Zuid-Afrika doorbrengen.

Wat is er loos in Zuid-Afrika?

Vanalles! We bouwen Viva con Agua in Zuid-Afrika uit. We hebben hier sinds begin dit jaar een eigen geregistreerde organisatie en voeren voor het eerst ons eigen drinkwaterproject uit,. Zonder dat we projecten van een partnerorganisatie niet ondersteunen. Het netwerk hier uitbouwen doet denken aan de tijd 15 jaar geleden in St. Pauli. Het is in ieder geval erg leuk en erg motiverend.

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt met Viva con Agua?

Er zijn veel gekke dingen gebeurd. Water Walk 2018 is daar zeker één van. We dachten niet dat het mogelijk was om door Rwanda en Oeganda te lopen. Uiteindelijk hebben we met een groep van 60 mensen de route van Kigali naar Kampala in 23 dagen afgelegd. Meer dan 500 kilometer. De gastvrijheid en openheid die we daar hebben ervaren is voor mij nog steeds overweldigend. Geen slecht woord, geen vijandige blikken, overal open armen en gelach. Mensen lieten ons kamperen in hun voortuin en deelden de toiletten. Dit is een unieke ervaring, zeker als je bedenkt dat veel mensen in Duitsland nog steeds bang zijn voor het Afrikaanse continent. In dit opzicht zijn mijn ogen meerdere keren geopend. 

Sport is een universele taal die mensen van over de hele wereld raakt en verbindt. Waarom is voetbal bijzonder geschikt?

Voetbal verbindt de hele wereld. Iedereen kan direct meedoen. Op dit moment zie ik in Zuid-Afrika de rol die voetbal speelt in het leven van mensen. Ze komen samen, ze spelen samen, vriendschappen ontwikkelen zich buiten discours en debat. Het gaat over emoties en saamhorigheid, samen zijn in één veld op dit moment. Dat is krachtig! Ik denk ook dat fair play een zeer belangrijke universele basisregel is die voetbal me heeft geleerd. We zouden er veel meer van moeten hebben, vooral in de politiek en economie.

Wat wenst u de komende 15 jaar voor Viva con Agua?

Viva con Agua zal hopelijk over 15 jaar veel internationaler zijn dan nu. We zien steeds meer VcA-activiteiten op het Afrikaanse continent, steeds meer activisten, meer synergieën, meer kansen. Micha Fritz rockt op een nieuw niveau in Californië en bruist van ideeën in deze nieuwe omgeving. Dit alles zal organisch blijven groeien en we zullen onze houding en DNA behouden. De wereld heeft toegewijde mensen nodig die vreugdevol samenwerken voor leven, water, liefde. Welnu, we hebben ons eraan verbonden en we zijn blij met iedereen die er de afgelopen 15 jaar aan heeft bijgedragen en zijn dankbaar voor iedereen die de komende jaren komt. Let‘s rock the world in a nice way!

Bron: www.fcstpauli.com