Volgende wedstrijdSpeeldag 12 : Werder Bremen – FC St. Pauli/30 oktober 2021/Weser stadion

Luhukay: “We kunnen niet alleen aan onze eigen gezondheid denken”

Hoofdcoach Jos Luhukay staat voor veel nieuwe uitdagingen in tijden van de corona pandemie. Ondanks alle onzekerheden is het dus belangrijk om het team zo goed mogelijk aan te passen aan de huidige situatie en een terugkeer naar teamtraining – die op dit moment zeer moeilijk is – te plannen. We spraken met hem over de huidige situatie.

Hallo Jos, bedankt dat je de tijd hebt genomen. De belangrijkste vraag eerst: hoe gaat het met u en uw gezin?  

Bedankt voor het vragen – het gaat goed.

Hoe is je dagelijkse leven momenteel?  

Ik ben 90 procent van de dag thuis. Ook ik vermijd sociale contacten en houd ik me zo goed mogelijk aan de aanbevolen maatregelen. Als ik kan, probeer ik mezelf af te leiden door te bewegen. Ik wissel dit af: de ene dag ga ik mountainbiken, de volgende dag ga ik een uur joggen. Dit is de beste manier om mijn hoofd leeg te maken.

Hoe ga je ermee om als je alleen indirect met je team als voetbaltrainer kunt werken? 

Dit is moeilijk omdat ik in principe mijn werk niet kan uitoefenen. Maar ik maak me grote zorgen over wat we dit seizoen tot nu toe met het team hebben bereikt. Ik reflecteer en analyseer dit op dit momenteel zeer grondig.

Hoe verloopt de communicatie met je collega’s? 

Dit kan alleen telefonisch. Dit is niet eenvoudig, maar we maken er het beste van in het trainersteam. Momenteel zijn er veel vraag naar de twee atletische trainers Karim Rashwan en Christoph Hainc Scheller.

Wat is op dit moment de rol van de twee?

Ze doen fantastisch werk en hebben dagelijks contact met de spelers. Zij nemen de evaluatie en aansturing over van de trainingseenheden die de spelers thuis implementeren. Ze zijn zeer betrokken en geven ons regelmatig feedback.

Welke bijdrage kan de medische afdeling leveren?

De fysiotherapeuten en teamartsen wisselen ook dagelijks ideeën uit en staan ​​voor alle vragen ter beschikking van het team. Ze doen er alles aan om het team van ver te ondersteunen.
Onze teamarts Dr. Volker Carrero gaf het team en ons ook een lezing over het coronavirus en de nodige beschermende maatregelen en gedragsrichtlijnen tijdens onze laatste training.

Hoe ervaar je de spelers momenteel?

Natuurlijk krijg ik elke dag evaluaties van de prestaties van Karim en Christoph. Ik moet zeggen dat het me een goed gevoel geeft hoe de spelers omgaan met deze moeilijke fase. Ze gedragen zich professioneel en werken zeer intensief. Daar heb ik veel respect voor, juist omdat ze liever op het veld staan. Dit vergt veel discipline, maar iedereen doet uitstekend mee.

Hoe kunt u het team extra ondersteunen? Zijn er bepaalde aspecten waar u meer op moet letten?

We hopen allereerst dat we allemaal gezond blijven. Allereerst is dat het belangrijkste. We besteden veel aandacht aan de aanbevelingen van de autoriteiten en geven de maatregelen door aan de spelers. We moeten hierin doorgaan, sociale contacten vermijden en afstand houden van onze medemensen.

Waar bereid je jezelf en het team voor voor? 

De grootste uitdaging op dit moment is dat alle spelers gezond en fit blijven als we weer kunnen trainen in het team. Op deze dag X, als het weer verdergaat, willen we natuurlijk onze eerdere prestaties voortzetten.

Is de huidige competitiepauze een kans voor de geblesseerde spelers om de rest van het team weer in te halen?

Dat is onze hoop. Dit geeft Christopher Avevor en Christian Conteh extra tijd om de verbinding tot stand te brengen. En voor Henk Veerman bestaat ook de mogelijkheid dat hij er weer kan zijn als het spel opnieuw wordt gespeeld.

Aspecten zoals analyse van tegenstanders zouden op dit moment geen grote rol moeten spelen, toch?

Dit is momenteel geen probleem. We gaan momenteel de uitdaging aan om alle spelers op een goed en fit niveau te houden. Als we dan weer samen kunnen trainen, komt de tijd zeker dat we naar de volgende tegenstander kunnen kijken.

Wat kun je als trainer van thuis uit plannen?

Het is op dit moment niet eenvoudig. Maar ik denk veel na over het moment waarop we weer bij elkaar kunnen komen op de Kollaustrasse voor training. Dit zijn overwegingen over hoe we de training plannen en structureren.

Veel historische wedstrijden worden momenteel op tv en op internet vertoond. Welk spel zou je graag nog een keer willen bekijken en waarom?  

Als voetballiefhebber zag ik veel leuke spelletjes en heb ze ook zelf ervaren. Ik vind het moeilijk om er één uit te kiezen.

Wat is jouw advies aan de fans? Wat kan en moet iedereen doen? 

We ervaren allemaal een buitengewone situatie en een grote onzekerheid. Ik hoop dat onze fans en alle anderen de aanbevolen maatregelen uitvoeren. We kunnen niet alleen denken aan onze eigen gezondheid, maar ook aan de gezondheid van onze medemensen. We kunnen dit alleen samen doen, dus we moeten dit heel serieus nemen.

Bedankt voor het interview, Jos!

Bron: www.fcstpauli.com