Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

USP: Het huidige conflict met de DFB

Beste St. Pauli Fan,

Het steeds terugkerende conflict tussen fan groeperingen en de DFB lijkt opnieuw te beginnen. Het bijzondere aan de huidige situatie is dat deze niet zoals gebruikelijk over één af te bakenen thema gaat, maar dat de aanval van de DFB en sommige functionarissen al snel zeer fundamenteel werd. De Duitse fan scene is daarom op weg naar zeer moeilijke tijden in het overleg met de DFB. Aangezien we dit onderwerp bij St. Pauli niet kunnen en willen uit de weg gaan, willen we enkele gedachten met u delen.

Op enkele uitzonderingen na wordt het gedrag van de voetbalbond tegenover de fans in de stadions al vele, vele jaren gekenmerkt door opvallend gebrek aan respect en een gevoel van superioriteit. De conflicten over starttijden, marketing, pyrotechniek, discriminatie, stadionverboden, materiaal verboden en nog veel, veel meer zijn al langer bekend en werden elders uitvoerig besproken. De DFB wil altijd van bovenaf dicteren wat ‘goed’ is voor voetbal, wat is toegestaan ​​en wat sancties waard is.

Het huidige geschil heeft echter een andere reikwijdte en kan worden beschouwd als een van de meest ingrijpende omdat de voetbalfan cultuur structureel wordt aangevallen en dit gedurende lange tijd. Niet vanwege de concrete effecten van een onderbroken wedstrijd of de waanzinnige verontwaardiging journalistiek, maar vanwege de manier waarop ze wordt geargumenteerd. Het wordt nog meer duidelijker dan gebruikelijk, dat binnen de DFB de mening heerst dat ze moeten bepalen hoe de fan cultuur eruit moet zien. En ze geloven dat ze dit – indien nodig met boetes van bovenaf – moeten kunnen doordrukken.

We zullen deze aanval en deze houding resoluut bestrijden.

We zijn niet opgejaagd en verrast door de bekende agenda van een corrupte DFB geleid door criminelen en lobbyisten die ver van de fans in de stadions staan. We zijn waarschijnlijk het meeste verrast door de intensiteit van de hypocrisie die nu rond de persoon Hopp is ontstaan. Dit doet denken aan het debat enkele jaren geleden, toen de media het had over de “Taliban fans” en moderators mannequin poppen verbrandden met Bengaals vuur en de zogenaamde “experts” uit alle gaten kropen. In tegenstelling tot de situatie toen is het echter verheugend om de overvloed aan evenwichtige rapporten en artikelen te zien, die enerzijds kritisch rapporteren over het gedrag van fans, maar het ook in een context plaatsen en de achtergrond tegen het licht houden.

We zullen onze in hoge mate richten op het onderliggende probleem. Het is volledig begrijpelijk dat individuele acteurs worden aangevallen die zich bijzonder absurd gedragen. Maar we hebben ook begrip voor iedereen die Dietmar Hopp en zijn elite-kliek blijft gebruiken als de vijand als benadering van het conflict. Voor ons is het beeld groter en de herhaalde poging van de voetbalbond om de fan groeperingen te splitsen en er massaal in op in te grijpen aanzienlijk relevanter.

Aangezien er een opmerkelijke fan cultuur bij St. Pauli heerst, is er een consensus tegen censuur . Alle pogingen en bedreigingen van het DFB-hoofdkwartier om deze consensus te verbreken, intimideren ons niet, maar maken ons alleen maar woedend. We zetten niet in op een pauze of annulering van de wedstrijd, maar we zullen er geen seconde aan denken onze mening niet uit te uiten uit angst voor represailles. Wij zullen vechten voor onze cultuur, waarden en vrijheid. De DFB is in zijn huidige vorm de tegenstander en blijft de grootste bedreiging. Wellicht wordt het in de komende jaren een pijnlijk gevecht, misschien zal het snel weer ontspannen. Het onderwerp heeft echter het potentieel voor een culturele strijd – net als de strijd om staanplaatsen in de jaren 1990 – en het is zo fundamenteel gemaakt door de DFB dat er geen manier bestaat dit te negeren en zich op het eiland St. Pauli te begeven en hopen op het beste

Als de DFB zegeviert met zijn almachtige fantasieën, met zijn bizarre ‘sportrechtspraak’, met zijn volledig gekke straffen en zijn aanmatigende normatieve spreuken om de tribunes te reguleren, dan zal het de voetbal- en stadioncultuur drastisch veranderen. De stadionervaring zal dan klinisch schoon zijn, vrij van beledigingen, wilde excessen, berekenbaar, met briefjes op stoelen en een onkritisch, gemakkelijk te verzorgen en oplosmiddel publiek. Wellicht zal het “Modern voetbal” ooit winnen, maar daarvoor moet eerst de bestaande fan cultuur volledig vernietigd worden. Zolang er gepassioneerde fans in de stadions zijn die hun liefde voor hun clubs en hun plaats in het stadion niet willen opofferen aan de hebzuchtige en absolute marketing, veiligheid, netheid en controlewaanzin, gaat de streep nog steeds door hun rekening.

Ze kunnen ons dwingen om hun straffen te verdragen, maar ze kunnen ons niet dwingen om hun regels te accepteren!

Ultrà Sankt Pauli, maart 2020

Bron: www.usp.stpaulifans.de