Volgende wedstrijdSpeeldag 12 : Werder Bremen – FC St. Pauli/30 oktober 2021/Weser stadion

Tactiele geleidingssysteem: vrijheid voor mensen met visuele beperking.

Als je blind bent of een visuele beperking hebt, kun je vanaf dit weekend zelfstandig bewegen op de Gegenrade. Een tactiel geleidingssysteem wordt ingehuldigd voor de wedstrijd tegen VfB Stuttgart op zaterdag (1 februari).

“Voor veel fans met visuele beperkingen is het AFM-radio verslag een groot deel van hun deelname. Wat tot nu toe ontbrak, was de mogelijkheid om zelfstandig de weg door het stadion te vinden. Een geleidingssysteem met vloerindicatoren in het gebied van de Gegenrade was daarom een ​​grote wens,” verklaarde Birgit Hadatsch, onze fan vertegenwoordiger voor fans met een handicap.

Dus werd de winterstop gebruikt om ons stadion een beetje toegankelijker te maken. Het luistergebied bevindt zich in blok G3 aan de achterkant rechts. Fans met een visuele beperking kunnen de  Kiezkickers-wedstrijd volgen met het AFM-verslaggeving voor de radio met een koptelefoon. Tot nu toe was het niet mogelijk om zonder hulp de stadioningang te bereiken. Vanwege het grote aantal mensen, kunnen zelfs lokale fans de route niet alleen beheersen. Daarom is vorige week een tactiel geleidingssysteem geïnstalleerd.

Fans met visuele beperkingen kunnen nu hun eigen weg naar het plein vinden vanaf de ingang van het stadion. Het geleidingssysteem leidt ook van de stoelen naar de toiletten en een horecatribune op de tweede verdieping van de Gegenrade. Het tactiele geleidingssysteem is ook uitgerust met het grootst mogelijke contrast met de omgeving, zodat het ook mensen helpt die nog een beetje restzicht hebben en onderweg zijn zonder een blindenstok.

“Ik kan de weg naar het stadion gemakkelijk zelf regelen. Als ik iets niet vind, kan ik het aan iemand vragen. Iedereen in St. Pauli weet waar het Millerntor Stadium is. Het is anders in het stadion. Ik heb altijd had een begeleider nodig om mijn plaats te vinden. Met het tactiele geleidingssysteem ben ik onafhankelijker en kan ik me vrijer bewegen. Als ik iets wil drinken of naar het toilet moet, hoef ik niet meer om hulp te vragen,” legt FCSP- blindenvoetballer Serdal Celibi uit.

Wolf Schmidt, onze hoorplaatsrapporteur en trainer van het blinde voetbalteam, voegt eraan toe: “Met het tactiele geleidingssysteem zetten we een eerste belangrijke stap in de richting van verbetering voor mensen met visuele beperkingen. Naast verbeterde participatie en onafhankelijkheid voor mensen met een handicap, heeft het tactiele geleidingssysteem ook een groot sensibiliserend effect voor fans die wel kunnen zien. Het geleidingssysteem vestigt de aandacht op het feit dat er ook blinde fans in het stadion aanwezig zijn en dat je bijvoorbeeld niet op de markeringen moet staan. ”

Het controlesysteem wordt gefinancierd door de DKB, die in het verleden herhaaldelijk hun betrokkenheid aan FC St. Pauli hebben getoond en in de toekomst ook FCSP blindenvoetbal zal ondersteunen. Hartelijk dank daarvoor!

Bron: www.fcstpauli.com