Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Depressie is een stille ziekte

Vandaag zondag 10 november 2019 is de 10e verjaardag van de dood van Robert Enke. Wij spraken met het initiatief “St. Depri – we zijn er altijd voor ons” in een interview over de ziekte die iedereen kan overvallen nl. depressie. 

Dit weekend wordt de zelfmoord door depressie getroffen Robert Enke herdacht. Wat betekent deze tragedie voor het Duitse voetbal, maar ook maatschappelijk?

De zelfmoord van Robert Enke heeft de wereld van het voetbal in Duitsland destijd zwaar opgeschrokken. Enke stond op het punt te spelen op de Wereldbeker in Zuid-Afrika; Na een moeilijke tijd in zijn carrière was hij teruggekeerd naar Hannover 96. Uiterlijk leek het erop dat het voor hem niet beter kon Misschien was het juist deze perceptie dat ertoe heeft bijgedragen dat zijn zelfmoord een blijvend effect heeft gehad in Duitsland. Dit toont hoe groot en ernstig de problemen rond het onderwerp depressie zijn. Een depressie is veel te vaak even onzichtbaar als een ziekte. De ernst en het lijden kennen vaak alleen degenen die betroffen zijn. Depressie is een stille ziekte, soms volledig onzichtbaar voor de buitenwereld.

Maar niet alleen de Duitse of internationale professionele voetbal, de professionele sportfederaties tot de kleinste sportclub, ook de hele samenleving moet nog heel hard werken aan de perceptie en acceptatie. De erkenning van depressie als een ernstige ziekte moet er komen en de juiste omgang met de getroffenen.

De zelfmoord van Robert Enke tien jaar geleden heeft dit onderwerp – althans op dit moment in Duitsland – op de agenda gezet. Clubs, verenigingen, fanscènes, spelers, coaches en de samenleving als geheel zijn verantwoordelijk voor het niet vergeten en eraan werken.

Is de behandeling van mensen met een mentale ziekte vanuit uw perspectief opener geworden?

Helaas is het maar miniem. Het is misschien een beetje beter geworden in de samenleving, het is meer open, maar helaas nog niet in de professionele sportwereld. Ons respect gaat uit naar alle professionele atleten en mensen die open zijn en hun geestelijke gezondheidsproblemen aan het licht brengen.

Zijn prestatiedruk triggers en/of dikwijls een versterker van een depressie?

Prestatiedruk – zowel bij professionele als “normale” werknemers – kan een depressie veroorzaken of een al minimale depressie verergeren, zelfs de kortetermijndruk kan effect hebben. De samenleving waarin we leven heeft een duidelijk verband tussen individuele prestaties en waarde. Het is ontworpen om mensen te laten “werken”. Wanneer mensen dit om verschillende redenen dat niet doen, wordt het individu op verschillende niveaus duidelijk gemaakt dat ze niet waardevol zijn. Het is van essentieel belang om depressie als een ziekte te erkennen en gevoelig te maken voor dit probleem. Om deze negatieve versterking tegen te gaan winnen.

Wanneer ik weet voor mijzelf, als ik ziek ben en waar kan ik hulp krijgen?
Er is verschillend bij mensen. Sommigen zijn lusteloosheid, isoleren zichzelf, vermijden contacten. Sommige mensen slapen veel en hebben geen reden om op te staan. De eerste manier om uit deze toestand te geraken, is toe te geven dat u niet meer goed “functioneert” en hulp zoekt. Er zijn veel contactpunten: Ziekenhuizen, telefonische zorg, therapeuten. Of men maakt gebruik van ons aanbod, wij staan ​​met advies en staan met raad en daad ​​terzijde. Het is belangrijk om deze eerste stap te zetten.

Met St. Depri heb je net de vijfde verjaardag van je bestaan ​​gevierd. Hoe is uw werk veranderd? Hoe bereik je de mensen en welke hulp bieden jullie momenteel?

Het idee van St. Depri, zoals het vandaag is, was toen niet groot en zo uitgebreid. We wilden de postercampagne gebruiken om mensen rond FC St. Pauli gevoelig te maken voor depressies en psychische aandoeningen. De plaats van de posters is daarom ook zo gekozen zodat deze tot op de dag van vandaag is gehandhaafd: de posters hangen uitsluitend in de toiletruimtes. De enige plek in een stadion waar op wedstrijddagen tot 30.000 mensen samen zijn, waar we allemaal even alleen zijn. Uit het zicht van blikken, opmerkingen en meningen van andere mensen en waar de mogelijkheid bestaat om heel eerlijk met jezelf en het onderwerp om te gaan.

Welke opties heeft u om de aandacht op de ziekte te vestigen?

De tafel van de stamgasten, waar we maandelijkse informatie geven over het onderwerp depressie (symptomen, medicijnen, behandelingsopties, enz.,) Maar ook andere onderwerpen met betrekking tot psychische aandoeningen dienen om het bewustzijn te vergroten. Vanaf het begin wilden we niet alleen werken met direct getroffen mensen, maar ook een contactpunt bieden voor familieleden, vrienden en geïnteresseerde partijen. Het is een nuttige en heldere omgeving voor zieke mensen: mensen die – althans in principe- worden geïnformeerd over symptomen, helpsysteem en communicatie-opties.

De verscheidenheid aan aanbiedingen die St. Depri nu na vijf jaar aanbiedt, is in de loop der jaren toegenomen: sport, omdat oefening door de eigen hormonen van het lichaam kan helpen bij depressie. De “briefopener”, omdat mensen in het team van St. Depri ooit het probleem hadden om de post niet meer te kunnen openen, andere doe hetzelfde probleem hebben een optie te willen aanbieden met anderen die hetzelfde voelden. Evenzo is het project voor meters en peters begonnen. Als we mensen kunnen helpen die het moeilijk vinden om in het stadion te komen weer iets positief kunnen maken, hebben we iets bereikt. Yoga, PME en het muziekaanbod werden eerder van buitenaf dan een verzoek aan St. Depri en met veel kracht en elan in praktijk gebracht.

Wat is de status van St. Depri in de fanscene?

In public relations werd St. Depri vanaf het begin ondersteund door een breed scala aan fans. Aanvragen voor fondsenwervers, infotechnisch en samenwerkingsverbanden worden vandaag vaak bij ons ingediend en St. Depri wordt altijd sterk ondersteund door de fanscene en de club. Zonder deze voortdurende steun zouden we waarschijnlijk in zo’n korte tijd niet zover zijn gekomen. Dank je wel! Nacht en nacht door is St. Depri met al zijn aanbiedingen gegroeid tot wat we vandaag zijn als club. En ons werk is nog lang niet voorbij!

Bron: www.fcstpauli.com

Nota Danny :

Wij bij FCSP Belgium staat steeds voor jullie klaar, bespreek je problemen er zijn er meer die in de situatie zitten of gezeten hebben.
Wil je liever anoniem ?

Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar.
Elk gesprek is anoniem en gratis.
https://www.zelfmoord1813.be/
Bel 1813

Uit de grond van ons hart , je bent echt niet alleen