Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

Workshop sociale media voor jeugdspelers FCSP

Sociale media kunnen carrières beïnvloeden. Voor sommigen positief, maar voor vele anderen ook negatief. Daarom is het bijzonder belangrijk voor ons Jeugd opleiding Center (Nachwuchsleistungszentrum :NLZ) dat het zijn talenten van de U12 tot de U23 goed geïnformeerd. In een workshop werden ze op de hoogte gebracht van de mogelijkheden en risico’s van Instagram, Facebook, Snapchat & Co.

Voor deze workshops kreeg het NLZ externe steun verleend door de Kollaustraße en Brummerskamp. Axel Dittmann en Alex von Kuczkowski hebben hun eigen podcasts (“Einfach gemacht”) waarin ze bezig zijn met sociale media, maar ze zijn ook beroepsmatig bezig in de media.

“Sociale media is geen trend meer, maar ons dagelijks leven”, zegt pedagogisch directeur Stephanie Goncalves Norberto. “Als NLZ willen we de jongens niet alleen laten. We willen hen niet alleen de kansen, maar ook de risico’s uitleggen. We hebben de twee experts twee workshops laten ontwerpen die geschikt zijn voor hun leeftijd.”

De twee sprekers nemen ook de jeugdvoetballers zelf op in hun presentatie. Ze verkrijgen zo ook een overzicht van het gebruikersgedrag van onze Kiezkickertjes. Vooral bij de U16 zijn WhatsApp, Instagram, Snapchat, YouTube, maar ook “nieuwere” platforms zoals TikTok of Twitch populair. Veel minder Facebook. Een pakkende en toepasselijke term is de ‘head-down generatie’ omdat iedereen het beeld kent van te turen naar het kleine display beneden.

Tijdens de lezing legden de St. Paulianer hun mobiele telefoons op een tafel. Tussendoor knipperen de smartphones. Push berichten. Zoals in de vragenronde blijkt brengt iedereen in de kamer meerdere uren per dag op internet door. Ze verzenden hierbij gemiddeld 30 tot 40 WhatsApp-berichten.

“We zien het als onze plicht om de jongens te ondersteunen bij het gebruik van sociale media, om te onderwijzen en de tijdgeest bij te brengen”, zegt NLZ-leider Roger Stilz. “We willen ons concentreren op onderwerpen die verder gaan dan de prestaties op het veld.” De workshop mag sociale media ook niet onnodig zwart maken. Het houdt zowel kansen als risico’s in. Sommige spelers gebruiken deze kanalen om er exclusief te zijn voor hun fans. Anderen ervaren onverwachts ’s nachts bekendheid, zoals Sandhausen middenvelder Rurik Gislason op de Wereldbeker 2018. Aan de andere kant vergeet het internet niet. Wat de jongens vandaag posten, kan ze morgen inhalen.

Een bekend voorbeeld uit de professionele sport – die Dittmann en Kuczkowski laten zien aan de spelers – is de Spaanse voetballer Junior Firpo. De nu 23-jarige beledigde zijn huidige teamgenoot en wereldvoetballer Lionel Messi op vijftienjarige leeftijd via Twitter. Nadat de linksback in de zomer van Betis Sevilla naar de Catalanen was verhuisd, confronteerden enkele aandachtige journalisten de nieuwkomer met zijn toenmalige tweets. Een situatie die hij graag had willen vermijden. Een situatie waarin onze jeugdspelers hopelijk nooit zullen komen

Bron: www.fcstpauli.com

Leave a Reply