Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

Feiten, cijfers en weetjes over het seizoen 2018-2019 deel 2

We laten het afgelopen seizoen verder de revue passeren. In het tweede van drie delen hebben we de benutting van kansen van onze Kiezkickers, maar ook met hun evenwicht op corners en vrije trappen bekeken. We keken ook terug waar onze Boys in Brown het meeste scoorde, wanneer ze de meeste goals scoorden en hoe vaak zowel van voor als vanachter de nul stond.

Kansen afwerking en schotnauwkeurigheid

Met 46 doelpunten eindigde onze Kiezkickers afgelopen seizoen op de negende plaats in de competitie, maar ze lagen ver van voren bij de kansen afwerking. Achter kampioen 1. FC Keulen (20,1 procent) en promovendus SC Paderborn (17,4 procent) en Holstein Kiel (18,2 procent) bereikten onze Kiezkickers (16,1 procent) de vierde plaats. Geheel van boven stonden onze Kiezkickers bij de schotnauwkeurigheid. Hoewel FCSP met 285 schoten de minste schoten in de competitie heeft, vonden 157 schoten en dus 55,1 procent de weg naar het vijandige doel. Keulen (54,5 procent) en Bochum (48,7 procent) namen respectievelijk de tweede en derde plaats in.

Voorzet- en hoekschop nauwkeurigheid

Met in totaal 298 flank voorzetten  stonden onze Kiezkickers niet bekend vanwege hun vele aanvallen via de vleugels. maar als Ryo Miyaichi, Mats Møller Dæhli en Co op de flanken stonden, vonden ze ligawijd in verhouding het meeste een eigen speler – 80 voorzetten of 26,8 procent kwamen aan. Samen met Arminia Bielefeld staan onze jongens op de eerste plaats op het gebied van de voorzetnauwkeurigheid. Geen wonder dat onze Boys in Brown op de vierde plaats stonden in de competitie met 14 kopbaldoelpunten. Op de 14e plaats staan onze jongens in Brown als het aankomt op de hoekschoppen. Van de 133 hoekschoppen bereikten slecht 42 ballen of 31,6 procent een eigen speler. Onze Brown-Whites juichten in het afgelopen seizoen slechts vier keer na een hoekschop. Alleen Aue (3 goals) en Magdeburg (2) scoorden nog minder op een corner.

Doelpunt gevaar na vrije trappen

Hoewel hoekschoppen zelden succes brachten, waren onze Kiezkickers des te meer succesvol op vrije trappen. Alleen Duisburg (11 doelpunten), Darmstadt en Paderborn (elk 9) juichten vaker bij  een vrije trap dan onze FCSP (8). Naast zes doelpunten na een vrije trap op de flanken, vonden ook twee vrije trappen rechtstreeks het doel van de tegenstander. Beide keren stond Marvin Knoll achter de bal. In de eerste wedstrijd in Magdeburg en aan het einde van de tweede helft thuis tegen Regensburg.

Doelpunten en tegendoelpunten

In het eerste kwartier van het afgelopen seizoen gebeurde er niet te veel bij wedstrijden van onze Kiezkickers. Slechts drie doelpunten wisten onze Kiezkickers in de eerste 15 minuten te maken, maar ze gaven in het begin ook slechts drie doelpunten weg. Geen enkel ander team was in het eerste kwartier minder actief dan onze jongens. Het snelste doelpunt van het seizoen scoorde Christopher Buchtmann in de 10e minuut in de thuiswedstrijd tegen Erzgebirge Aue (1-2). Behoorlijk veel doelenpunten vielen er voor FCSP na de pauze (10 doelpunten, 14 doelpunten tegen) en in de slotfase (elk met 12 doelpunten voor en  tegen).

Blanco wedstrijden van voor en van achter

In het afgelopen seizoen beëindigden onze Kiezkickers negen wedstrijden zonder tegendoelpunten. Zowel FC Ingolstadt en MSV Duisburg konden geen enkel doelpunt tegen onze Kiezkickers maken. Aan de andere kant waren er acht wedstrijden waarin onze Boys in Brown niet wisten te scoren. Alleen tegen h$v wisten onze Kiezkickers in twee wedstrijden niet te scoren. Tot de terugwedstrijd in maart scoorden onze Brown-Whites in 22 van de 24 wedstrijden, geen enkel team deed beter. In de laatste tien speeldagen vond FCSP steeds moeilijker het doel. In de einde seizoenspurt bleven de Boys in Brown zes wedstrijden zonder treffer.

Geen eigen doelpunten

Er waren slechts 16 eigen doelpunten in het seizoen 2018/19, het laagste aantal in zes jaar. In het seizoen 2012/13 vielen slechts 12 eigen doelen, in het seizoen 2017/18 echter 30. Onze jongens in Brown hielden in seizoen 2018-19 op dit gebied de netten gaaf. Aan de andere kant wisten onze Kiezkickers er ook niet van te profiteren. Alleen SV Sandhausen en h$v hadden ook geen eigen doelpunten. Het laatste eigen doelpunt van een Kiezkicker is al meer dan twee jaar geleden, op 20 november 2016 scoorde Daniel Buballa bij de 0-1-nederlaag tegen Fortuna Dusseldorf aan de verkeerde kant.

Bron: www.fcstpauli.com
Foto: FCSP Belgium

Leave a Reply