Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Geweldige opkomst en intensieve discussie bij (M)ein Verein

De FC St. Pauli en Fanladen hadden fans en leden uitgenodigd voor het evenement “(M)ein Verein- De waarden van FC St. Pauli” met als hoofdthema “Derby-verwerking”. Ongeveer 800 mensen kwamen naar de balzaal van de zuidtribune voor een avond met een kritisch discours over de gebeurtenissen in het duel tegen Hamburger SV.

“Ik vind het geweldig dat er zoveel mensen hier zijn vandaag. Ik zie dit graag verder zo gaan, ook wanneer er niets ernstig gepasseerd is. Alleen zo blijft onze club zo kleurrijk en redelijk,” aldus President Oke Divine die tevreden was over de grote opkomst.

In het begin van de thema avond – georganiseerd door Maleen Shero (Fanladen) en Michael Thomsen (directeur CSR)- maakte de voorzitter van FC St. Pauli in zijn openingstoespraak meteen duidelijk dat de club – in het kader rond de gebeurtenissen van de derby – drie dingen duidelijk niet kon tolereren : Het verbranden van pyrotechniek, wat bijna leidde tot de staking van de wedstrijd, geweld onder elkaar en de bestorming van de ingang van de Südkurve. Daarom was het noodzakelijk om een ​​catalogus met maatregelen op te stellen.

Hij verklaarde ook: “Door de publieke druk van buitenaf was de situatie na de Derby niet vergelijkbaar met andere moeilijke situaties. Er waren verstandige, goede en zelfkritisch gesprekken. Verantwoordelijkheid werd genomen en er werd gepraat op gelijke voet. Wij als presidium nemen de verantwoordelijkheid van de gehele vereniging over. De Südkurve is één deel, dus moeten we tot een verstandige uitwisseling komen. “Niettemin moet nog worden opgemerkt dat de gebeurtenissen van de derby de club tot nu toe ongeveer 100.000 euro gaan kosten” eindigde Göttlich.

In het verdere verloop van het evenement stelde Sven Brux – hoofd beveiliging bij FC St. Pauli – de gebeurtenissen bij de Derby gedecideerd vast. Aan de vooravond van de derby hadden St. Pauli fans geprobeerd – aan naar de andere kant van de Reeperbahn – de confrontatie met HSV-fans te zoeken maar dat was mislukt. Ongeveer 40 minuten voor de wedstrijd was er een bestorming van de ingang van de Südkurve, geïnitieerd door ongeveer 50 mensen waar zich nog eens 200 fans toevoegden. “Daarnaast was er de geplande aanval op de teambus van H$V. Deze werd bekogeld met eieren en flessen. Gelukkig werd er niemand gewond, “zei Brux.

De veiligheidsleider beschreef het gebruik van pyrotechniek, in totaal werden 73 pyrotechnische artikelen tot ontploffing gebracht. Door pyro werd de wedstrijd in totaal zes keer onderbroken, met drie onderbrekingen door FC St. Pauli. Bovendien bekritiseerde Brux de presentatie van vijandige fanartikelen en het geweld van St. Pauli-fans onderling. “Al deze dingen – uitgezonderd het tonen van fan merchandise en het afschieten van vuurpijlen- was alles al eens voorgekomen, maar nooit alles samen in één wedstrijd,” verklaarde Brux.

Na de informatie over de exacte gebeurtenissen legde Oke Göttlich het proces van werken na de eerste stellingname uit. Gesprekken tussen afdelingen, Fanladen, afzonderlijke groepen, de politie en de veiligheidsdiensten hebben tot de catalogus van maatregelingen. Deze werd door het bestuur goedgekeurd, voorgelegd aan de Raad van Commissarissen en deze werd aan Ultra Sankt Pauli gecommuniceerd.

“We stonden onder druk van verschillende belanghebbenden en moesten de verantwoordelijkheid nemen voor de problemen tussen al deze groepen. We zijn in dialoog met DFL en DFB en wij zetten ons sterk in voor jeugd culturele en fan culturele kwesties van jongeren. Als mensen ons beschuldigen van het verlies van controle, hebben we geen argumenten meer om belangrijke punten vast te leggen. De maatregelen zijn goed voor ons en vanaf een punt gezien correct, voor ons geldt het stadion als beschermingruimte, waarin respect en tolerantie gelden. Daar zijn zoveel dingen gepasseerd die zo niet kunnen. ”

Justus Peltzer van de Fanladen bekeek – vanuit het perspectief van het sociaal-educatief fan project – de gebeurtenissen en las uit een folder voor die bijna 20 jaar geleden in de fanscène circuleerde. Ook daar ging het over het zelfbeeld van de club en de fanscène, de waarden van de club. “Het touwtrekken over waarden en grenzen bestaat al langer, dit is geen baanbrekend inzicht. Dat moeten we altijd in gedachten houden. Wat is er zo speciaal aan de FCSP-fanscène? De ruimte voor discussie is een speciale; via verschillende commissies, de verschillende plaatsen. Laten we de avond gebruiken om in gesprek te raken, “deed hij een oproep op de aanwezigen.

En deze kans lieten de huidige leden en fans niet ongebruikt. Centrale aspecten waren de redenen voor het intrekken van kaarten in de Südkurve en de kwestie van het aantal ingetrokken tickets. “We hebben het aantal van USP van 300 kaarten naar 100 tot nader order gebracht”, aldus Sven Brux, hij voegde hierbij toe: “Er is vertrouwensbreuk en we moeten zien hoe zich dit verder ontwikkelt in de toekomst. Wanneer het geheel terug tot een positieve ontwikkeling leidt kunnen we dit terugdraaien” Oke Göttlich gaf uitleg over de aanpak tot intrekken van de tickets:”. Het verminderde aantal tickets geeft de groep de mogelijkheid om met enkele personen uit de groep – die men moeilijk bereiken kan –  terug in gesprek te geraken. Wij dragen de verantwoordelijkheid hiervoor. Er was sprake van een vertrouwensbreuk. We moeten harde lijn vastleggen, zoals we in het verleden veel dingen opgelost hebben. Maar we blijven in dialoog. ”

Bovendien werd de vraag gesteld waarom in de eerste verklaring het voorzitterschap, de raad van bestuur en de raad van commissarissen als ondertekenaars waren vermeld, maar alleen de verantwoordelijke personen werden genoemd in de catalogus van maatregelen. “Dat komt omdat de mededeling over de catalogus niet is werd geschreven door het bestuur en de directie, maar door een ander orgaan,” aldus de president.

De soms emotionele discussie richtte zich ook op de rol van de USP in de Südkurve, de verhouding tussen bezoekers van de Gegenrade en het zuiden, het inzet van ordehandhaving bij de ingangen, zowel seksisme en geweld binnen eigen gelederen. “Als zoiets in jouw omgeving gebeurt, neem dan contact op een ordehandhaver of met het personeel van Fanladen,” Sven Brux deed een beroep op de deelnemers om misbruik direct te melden. Eén deelnemer legde het in een notendop: “Geweld onder elkaar kan helemaal niet.” Daarnaast bespraken de aanwezigen de waarden en principes binnen de fanscene en in de club. Hieruit is ook de wens afgeleid om na te denken over een nieuwe editie van het fancongres van 2009. Het onderwerp pyrotechniek nam ook veel ruimte in beslag. Om de positie van het Bureau en het management te aanvaarden – dat pyro niet te verhinderen is en dat men een oplossing moet zoeken zonder  medeomstanders te bezeren, werd niet door iedereen gedeeld gezien de stadionordehandhaving.

Het bleek ook in de loop van de discussie dat de verontwaardiging in de richting van de Südkurve door de Gegenrade tijdens de wedstrijd tegen Hamburger SV niet gericht was tegen de hele Südkurve of expliciet tegen de groep Ultra St. Pauli. Integendeel, dit was een reactie op een groep marginaal voorkomende en gedeeltelijk gemaskerde fans, die tot woede van velen doorgingen met hun uiterlijk vertoon en de permanente afsteken van pyro.

Ook werden de fluitjes tegen het eigen team werden aangepakt en kritisch besproken. Managing Director Andreas Rettig sprak de aanwezigen aan: “Met slechts drie punten achterstand in zeven wedstrijden hebben we nog steeds alle kansen om de grote stap te maken, dus laten we schouder aan schouder staan en het team samen ondersteunen.”

Bron: www.fcstpauli.com