Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Millernton: St. Pauli is de enige mogelijkheid

Nu ja. We hadden een andere idee van de verloop van de dag. Maar shit happens. Mag natuurlijk niet, zeker niet in derby. Gebeurt toch. Blijf klote. 
Is dat zo? Toch verandert er niets aan het feit dat de titel natuurlijk nog steeds van toepassing is. 
Onze Derby Post Report, door Tim en Maik.

Tragedie is als liefde – zonder happy end (Deel 1, door Maik)

De spanning was voelbaar. Dagenlang en overal. Een rilling door de hele stad, omdat deze derby beloofde anders te zijn dan alle derby’s van de laatste decennia. Een wedstrijd op gelijke voet, met de kans om de buurman uit de promotiesoep te duwen. Bij ons niets te verliezen – maar alles te winnen.
En toch: het draaide anders uit.

Donderdag was er een USP-delegatie al bij het team geweest om hun alle dingen mee te geven die men graag horen wil, om zo bevrijd te kunnen spelen. Beloon jezelf voor het geweldige seizoen in een thuiswedstrijd met een brandend stadion. Ga het veld op, maak plezier, heb plezier – en blaas de buitenwijk indien mogelijk weg.

Zaterdag was er in de vooravond al spanning in het hele district. Bij de voetbalvrouwen in de Feldarena (helaas verloren), bij de handbalvrouwen in de Budapester Straße (gewonnen), bij de Millerntor Brigade in het 1910e.V. Museum, voor de Jolly en voor het clubhuis. Er werd geschat dat meer dan 1500 mensen op de been waren, met een fantastische mix van talen uit allerlei landen. Alles bleef rustig, er was nog één prachtige foto op de voorplaats voor de Südkurve.

Op de wedstrijddag was er dan het grote gezoem rond het stadion. Het was al vroeg ontzettend druk zowel voor, als later in het stadion. Alles werd gedaan om de historische kans om de titel van de stadskampioen te verdedigen en zelf te vernieuwen op Millerntor.

Het ging los goed op de tribunes. Zowel voor de wedstrijd als bij de “Aux Armes” had je het gevoel dat alles vandaag zou kunnen kloppen. Chapeau ook voor de club en de speaker van het stadion voor het idee “Wer wird Deutscher Meister? (wie wordt Duits Kampioen)” als gastnummer te spelen. Met de juiste speelverloop was dit de hit van de dag geweest. Maar toen … op de een of andere manier was alles weg.

Het gehoopte gemak waarmee de jongens in de wedstrijd zouden komen – met het gevoel te kunnen winnen, niets te verliezen. Weg.
De stemming. In het zuiden, ja. Ergens anders? Weg.
Zelfs in het gastenblok was het vrij rustig – alles leek te veel op een herhaling van het heenronde en een 0-0 was best wel mogelijk.
Van ons kwam er aanvallend niets, althans voor lange tijd niets overtuigend – totdat het uiteindelijk tot deze standaardsituatie kwam die bij ons alles liet instorten, dat tot dan toe steeds moeizamer bijeen werd gehouden.

Nu ben ik geen voetbalkenner en zal het nooit zijn, Tim (zie onderstaande tekst) kan dat veel beter.
En natuurlijk zijn gele kaarten geen eigenschap van kwaliteit/mentaliteit, maar als je voetballend geen grip krijgt moet je anders ingrijpen – al is het maar om de groeiende lethargie in de tribunes om te zetten in positieve energie.
(Timo Schultz heeft ons in de podcast zo mooi laten zien dat zoiets heel goed deel kan uitmaken van de tactiek en je dergelijke rollen binnen het team kunt uitspelen – tenminste, als je in een club speelt waar het publiek een factor is.)

Komen we tot waar ik meer van af weet: de omgeving.
De choreo’s aan het begin op alle tribunes: geweldig. (Oké, dat met de vlag in het noorden kunnen we beter negeren .)
Pyro-show voor de wedstrijd en de tweede helft: fantastisch.
(Ja, natuurlijk kun je het ook anders zien … maar post dan alsjeblieft geen profielfoto’s in sociale netwerken of de schermachtergrond met pyrotechniek in het stadion, anders is het ijs zeer dun.)
Ik neem sterk aan dat de boete van de DFB hiervoor reeds door de club in de begroting werd gebudgetteerd en dat niemand er serieus over klaagt. Hoewel er tussen het tijdstip vóór de wedstrijd / tijdens de rust en tijdens de wedstrijd inclusief spelonderbreking een duidelijker onderscheid moet gemaakt worden.
Pyro tijdens de wedstrijd is gewoon een beetje lastig, maar ik vond het nog kunnen, althans zolang er niets over het veld vliegt (zeer duidelijk) en er ook geen gevaar bestaat voor letsels. Persoonlijk zou ik het niet laten, maar het is niet het einde van de wereld. En als het zo was gebleven, zouden we vandaag waarschijnlijk niet de discussie over “de omgeving” moeten leiden.

Laten we beginnen met “het zuiden“: al vóór de aftrap maakte een zwarte groep zich sterk tegen de Gegenrade, allemaal (zoals de vorige avond) uitgerust met rode doeken. Iedereen die vraagt ​​naar de redenen voor deze uniformering, heeft wellicht de boodschap gelezen dat HSV-fans (ten onrechte) een eigen fan op zijn gezicht hadden geklopt. En aangezien er groepen uit heel Europa waren, is het zeker logisch om zichzelf enigszins te kunnen herkennen.
Deze groep zal waarschijnlijk ook voer voor discussie zijn die we de komende weken moeten aangaan als een fanscène (zie ook: MagischerFC blog ).
De Derby is duidelijk een andere wedstrijd dan de andere, het is duidelijk dat grenzen van het toelaatbare / acceptie bij deze wedstrijd verder verschuiven dan gebruikelijk. Het gekende spierballengerol van wie voor wie in een bepaalde situatie is weggelopen, hoort er bij. Is niet mijn niveau, ik kon er absoluut goed afstand van doen, maar raak dan ook de andere kant maximaal die zich dergelijke discussies eigen maken.

En als je er met een beetje afstand naar kijkt, zou je hetzelfde kunnen zeggen over met veel tam tam verspreiding van de gestolen HSV-banners. Toch is dit nu precies de limiet die voor mij is overschreden en ik hoop dat we dit verder niet nodig te hebben en laat dit deel van de Ultra cultuur in de toekomst aan andere clubs over. Was dit een eenmalige actie omdat het de Derby was? Laten we hopen dat de paden van de clubs elkaar een paar jaar niet opnieuw kruisen.
Niettemin moet de situatie in van het Zuiden intern worden aangepakt, en dat zal ook gebeuren

(Addendum: duidelijke woorden van de Fanclubsprecherrat .)

Waarmee we bij jou zijn, mijn geliefde Gegenrade.
Net nu? Derby, Stad kampioenschap … en afgezien van de “Wie is Duits meester” en “Aux Armes” was het luidste een ” Wij zijn St.Pauli – en u niet! ” tegen jouw eigen vak? Middenvingers tegen het zuiden bij een 0-3 tussenstand, terwijl de steun in de uren ervoor absoluut al bedenkelijk was?
Ja, de push van het team was er niet echt, maar dan moet je in zo’n wedstrijd het voortouw nemen … en we zijn nog niet klaar.
Maar dan moeten we ook zwijgen als het gaat over de andere tribunes en hun behandeling bij de derby. Men kan gelukkig zijn na de wedstrijd, of ergens iets ter sprake te brengen, maar niet terwijl de buurman in het stadion is en zit te grijnzen. Hebben we geen gevoel van eigenwaarde meer?
Personen – in blok 2 zitten mensen die 90 minuten zwijgend naar een toneelspel kijken en een hun grotere fysieke activiteit tentoonspreiden –  die tot dan smartphone zaten te kijken, de choreografie/Pyro fotograferend, plotseling een energieke machines worden, de mond open krijgen en woedend schreeuwend twee uitgerekte middelvingers naar de eigen ultras tonen, mogen oprotten en/of zwijgen?
Kerel, hou je me voor de gek ? “In de kern moet je je mond houden” Je hebt jezelf vroeger tentoongesteld, maar je wilt de anderen vertellen dat ze geen St. Paulianer zijn? Degenen die de nachten ervoor hebben gezorgd, dat HSV’ers niet gezamenlijk onze winkels leeg roofden of onze stenen in zwart en wit blauw schilderden? Je hoeft je er geen zorgen over te maken, dat is juist. Maar dan vertellen aan diegene die dat wel doen dat ze geen St. Paulianer zijn…
Ik vind dat ook niet cool, wat is er gisteren gebeurd (zie hierboven), maar ik weet zeker dat “zij” allemaal net zoveel passie voor deze club hebben als wij dat allemaal doen.
En ja, hopelijk heb je ook diezelfde passie … dus laten we het opnieuw positief gebruiken voor de club en niet om ons uitgerekend tijdens de derby elkaar te verscheuren.

(Addendum, woensdag, 13 maart
Na twee extra nachten zou ik het volgende toevoegen:
Natuurlijk is het protest tegen de shit die momenteel plaats vindt, is niet “slechter” dan de shit zelf. Ik schrijf dan liever over “mijn” invloedssfeer, dat is de Gegenrade, dan over het zuiden. Vooral omdat ik de enige echte verklaring van de bestaande structuren ondersteun, die
momenteel druk genoeg hebben van buiten af. Zowel de structuur en deze druk ontbreekt GG echter. 
In het stadion was ook relatief duidelijk voor mij dat de overgrote meerderheid van de hatelijke middelvinger zwaaiende mobs geen afweging nam van de aanzet tot de incidenten in het Zuiden nam, maar alleen uiting gaf aan zijn ongenoegen tegen de “ultras”.
Iedereen, die dit met overtuiging kan ontkennen, heb aub geen lange tenen.
En aangezien u dit alles met wat meer tijd in rustigere bewoordingen kunt samenvatten, kunt u nu de 
Magic FC lezen . Voor ons was het belangrijk om de opkomende sociale media en de tabloid-menigte tijdig te bestrijden, omdat de ene of de andere formulering misschien scherper blijkt te zijn dan noodzakelijk.
En nu: praat met elkaar, ga door.
We zullen dit ook doen, met vertegenwoordigers van USP komende dinsdag bij onze podcast.)

Wat gaan we doen met de rest van het seizoen?
Ga door, altijd aan. In het beste geval samen.
Omdat: St. Pauli de enige mogelijkheid manier is. // Maik


Maar één ding is zeker dat de tragedie St. Pauli kent (deel 2, door Tim)

Ik had ook tintelingen in de buik. Het moest – dacht ik – derby-fever zijn. Of het was de sluipende aankondiging van de gemene maag-darm-baterie die zich al een goede week comfortabel thuis voelt bij mijn familie en die bijna ieder van ons had gevonden. Ik (nog) niet. Voor mij was het echt derby-fever. Ik had dit keer zelfs een rekensom bedacht. De hsv niet in vorm. Wij met een kleine vlucht voorwaarts. En ook de rangschikking sprak voor een uitgebalanceerd duel. Het was er geen. Op vele niveau’s niet. Niet op het plein. Op de trainersbank niet. En last but not least niet in de tribunes. Maar ieder op zijn beurt.

Ik had het in de derby preview geschreven: bij hsv hangt af of de full-backs naar de zes oprukken of niet. Uiteindelijk deed alleen Sakai het op rechts. Dat kwam omdat ik ongelijk had met mijn veronderstellingen over de mogelijke opstelling. De hsv reageerde voorbeeldig op de gebruikelijke opstelling van de FCSP en plaatste naast Mangala met Janjicic een tweede zes. Bovendien liep Özcan op het middenveld. Holtby en Jatta zaten aanvankelijk op de bank. De FCSP begon voor mij een beetje verrassend met Allagui voor Möller Daehli (net als mijn familie ziek) en – voor mij – nog verrassender – Neudecker voor in Paderborn-defensieve sterke Sobota.

De mismatch van de formaties (zover ik, met mijn opwinding, kon zien in het stadion , ik heb nog geen herhaling gezien) werd al na twee minuten duidelijk, aangezien hsv van af het begin in zijn formatie begon. Het speelde in een 2-3-4-1. Met Bates en van Drongelen op de laatste rij. Daarvoor een rij van drie met de naar buiten gerukte Sakai, Janjicic in het midden en Mangala aan de linkerkant. De linksback Santos (wat een voetballer) samen met Hunt, Özcan en Narey in de rij van vier ervoor en bijna op eenzame hoogte Lasogga. Dit resulteerde bij de 4-4-2 pressing van FCSP in een ​​fatale slechte positie: Omdat van Drongelen en Bates ongestoord konden opbouwen, (neen, aub je er niet over opjagen, dat het misschien kon. We hadden al tegen Aue gezien dat een hoge druk van FCSP niet de beste optie is met deze twee spitsen) en in dekking konden blijven spelen. Waarom? Omdat twee spelers (Allagui, Meier) geen drie spelers (Sakai, Janjicic, Mangala) permanent in hun schaduw kunnen houden. De eerste pressing rij van de FCSP werd volledig uitgeput. En als het de bedoeling was dat de hsv op de eerste rij te overspelen en dat alleen toegang via de flanken zou komen, is dit niet gelukt. En dienovereenkomstig werden de problemen steeds verder doorgegeven. Onze FCSP reageerde op de hoge positie van Santos met man dekking, dwz Myaichi viel terug in de laatste rij. Buchtmann en Knoll stonden diep vast door Özcan en Hunt. Diens gevolge kon de eerste rij relatief gemakkelijk overspeeld worden en spelers in balbezit konden gemakkelijk uitdraaien en andere direct doelgevaarlijk aanspelen. Als Hunt dan de ballen af en toe dieper ging ophalen, had de hsv een meerderheid in het middenveld gecreëerd. En door deze overtal mistte FCSP grip en ze kwamen vaak simpelweg niet in de duels en kon dus de bal niet winnen in de voor hun schakelspel zo belangrijke zones. Dit verklaart ook waarom de FCSP geen enkele gele kaart zag – ze zijn tijdens de wedstrijd simpelweg niet in de duels geraakt. Bewijs? De FCSP deed 19 tackles in de wedstrijd volgens Whoscored.com. Tegen Ingolstadt waren het er 29, tegen Paderborn 36. En in beide wedstrijden speelde FCSP in bijna identieke formatie.

De hsv had de diepe 4-4-2 formatie van de FCSP dus gebroken. Welke systeem had kunnen helpen? Als Myaichi zijn positie had behouden,dan had FCSP man-tegen-man in de laatste rij moeten verdedigen. Alleen de rol van Neudecker was iets onduidelijker. Hij had geen toegang tot Sakai, noch was hij permanent gebonden door Narey – omdat deze zijn buitenpositie star vasthield – en zo was hij door Buballa gemakkelijk te bereiken. FCSP had misschien een 5-4-1 nodig gehad, dan was er toegang in het centrum geweest. Dat zou de meest veilige variant zijn geweest. Het spel van hsv werd dan gespiegeld en de centrale verdedigers worden dan meteen agressief aangevallen. Dat was de risico variant (zie 2.helft). Maar aangezien de vijf-op een lijn verdediging tegen Keulen absoluut niet werkte, was dat ook geen optie. Had de hsv niet gewerkt met twee nominale zes, maar alleen met één en daarvoor in de plaats Holtby ingezet, dan was het plan misschien gelukt. Niettemin kon FCSP enkele veelbelovende countersituaties creëren , maar deze mislukten vanwege eigen onnauwkeurigheid. Dus gaf het dus een enorme mismatch, Maar het was niet zo dat de FCSP in de eerste helft geen kans had. Maar het werd een eerste helft om snel te vergeten, HSV leek duidelijk superieur en kwam niet oneerlijk door een kutgoal aan de leiding.

Met de 0-1 moest de FCSP in de tweede helft meer risico nemen en deed dit ook. Eindelijk zou je kunnen denken, maar het werd al snel duidelijk waarom dit risico in de eerste helft werd vermeden. De FCSP viel nu eerder in duidelijke 4-4-2 (plat) aan en kon de ordelijke opbouw van de hsv verstoren. Het creëerde daarmee aan het begin van de tweede helft chaos op het veld. Maar de hsv reageerde goed op deze verandering en ging gedisciplineerd met een verdediging met vier spelen en Santos deed minder uitstapjes. Vanwege de hogere aanvallen van de FCSP kwam er onvermijdelijk meer ruimtes voor de hsv, die hun spelers goed wisten te gebruiken. Helaas is het ook waar dat hsv Mangala kan bedanken, vooral omdat hij steeds in staat was om zich te bevrijden uit lastige situaties. Deze man is gewoon een hele goede voetballer. En natuurlijk speelde de iets meer aanvallende positie van de FCSP in de kaarten van Bakery Jatta, die vervolgens zijn snelheid kon gebruiken. Zowel bij de 0-2 en de 0-3 waren aanvallen op de bijna open linkerzijde van de FCSP (dit is uitdrukkelijk geen kritiek op Kalla!), als de aanvallen over de vleugels van Santos / Mangala / Jatta. Situaties die niet zouden hebben bestaan ​​bij de diepe positionering van de FCSP voor de rust. Uiteindelijk heeft de 0-3 heeft de match beslist. De hogere positionering van de FCSP was niettemin de juiste reactie. De kansen voor de 1-1 waren er (Myaichi, 46.) of 1-2 (Allagui, 56.).

0-4 is de eindscore (en ik vraag me nog steeds af wat Santos bij de 0-4 op de rechter half te zoeken had). Dat doet veel pijn. En alsof dat nog niet genoeg is, moeten we helaas ook over onszelf praten:

Ik moet eerst ophelderen: ik ben dol op Pyro. Het ziet er gewoon prachtig uit als het wordt geleverd met een choreo met pyro. Ik zou waarschijnlijk nooit zo’n toorts in het stadion aansteken, omdat ik te bang ben om betrapt te worden. Maar ik denk dat het een geschikte vorm van ondersteuning is. En ik wil graag de volgende regels duidelijk maken uit de discussie Pyro is geweldig / shit afsluiten. Naar mijn mening waren de spelonderbrekingen van Brych gedeeltelijk ongepast. Zeker, als de helft van het veld werd uitgerookt, dan moet de rook eerst weg trekken en moest er een pauze zijn. Maar moet een spel echt worden onderbroken omdat er een paar fakkels in het blok verschijnen? Ik begrijp niet wat een gevaar/nadelig effect is op het spel of de spelers of voor de stadionbezoekers daar.

Maar ik wil ook grenzen trekken bij het gebruik van vuurwerk.Vuurwerkpijlen (of pyrotechniek in het algemeen), die op het plein terecht komt, is bijvoorbeeld zo’n geval. Dat werkt niet. Trouwens, bij bommen is hetzelfde. Gewoon te luid en te onvoorspelbaar. Ik zie ook niet hetzelfde effect in ondersteunende ondersteuning als bij fakkels of rookpotten. En ik wil persoonlijk een duidelijke lijn trekken. Als andere limiet in het gebruik van pyrotechniek, zou ik ook een lijn trekken als een wedstrijd dreigt te stoppen. Of iedereen ook het gevaar van het gebruik van pyrotechniek ziet als een scheidsrechter, is volledig secundair. En als ik een wens zou kunnen uiten in het gebruik van pyrotechniek, zou ik willen dat dit feitelijk in een choreografie wordt gebruikt en niet geïsoleerd. Vooral niet als er al aankondigingen waren van een dreigende wedstrijd-stop.

Nou, dat is allemaal nog in een gebied waar ik mee kan leven. Ik hoef het persoonlijk niet goed te vinden, ik kan met de omstandigheden leven. Moeilijker heb ik het met het gedrag van sommige fans op de Südtribüne ( Aan de Gegenrade komen we nog). Dit gedrag, dat de magicalFC-blog eens behoorlijk treffend omschreef als “Mackertum (machogedoe)”. Ik heb altijd moeite gehad met andere teams te beledigen en vraag me steeds af welke waarde dat heeft voor de ondersteuning van zijn eigen team, of hoe dit ons team op het veld zou moeten helpen. Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, wederzijdse beschimpingen maken zeker deel uit van het voetbal. Maar moet een groot deel van de zuidelijke bocht – bijna de volledige tweede helft – echt bezig zijn om vijandige fan banners te presenteren en te verbranden. Dan is er nog de constante machocultuur op het hek. Hoe helpt deze ondersteuning? Is dit überhaupt steun, of is het gewoon een egotripperij die daar plaats vindt? Als dat geen steun is, dan kan dat naar mijn mening niet bestaan. Niemand heeft daar iets aan. Of iemand denkt achteraf “Gast, we hebben alles gegeven om spullen te verbranden! ” en dat heeft ons team goed gedaan? Ik denk dat hier een limiet duidelijk is overschreden. Wij, FCSP, zijn niet noodzakelijkerwijs bekend om dergelijke acties. Dat zou zo moeten blijven alstublieft.

Daarom is er behoefte aan discussie. En nee, voor deze discussie is niet voldoende om op Gegenrade te staan, de middelvinger in de richting van eigen fanscène te houden en deze uit te fluiten. Hier is ook de duidelijke vraag: wat is deze ondersteuning waard? Gegenrade kan de glorierijke vergelijking zelfs met haar 20 jarig verleden niet winnen. Maar dat hoeft ze niet te doen. Echter, iedereen die ontelbare minuten bezig is met fluittonen en luide uitspraken van verontwaardiging tegenover eigen fanscène, zou deze energie gemakkelijk in de ondersteuning van hun eigen team om kunnen zetten. In plaats daarvan eten we onszelf op! Tijdens de Derby … hoe stom is dat!? Natuurlijk is er frustratie als we in de derby 0-3 achter staan. Maar je een ongedifferentieerde shit a la “F*ck USP” rond strooit, heb je weinig of geen idee over je eigen fanscène. Nu moet niet iedereen de plaatsen van de verschillende fangroepen in het zuiden kennen. Ik ken ze ook niet. Maar vooral de USP-beledigingen zijn kortzichtig en leiden ze in principe niet tot de oplossing van het probleem. En als je goed keek, had je misschien gemerkt dat de kritieke acties niet uit het gebied kwamen waar de USP-kern meestal staat. Desalniettemin is het natuurlijk de taak van USP om te gaan met de toenemende Mackertum (machogedoen) in het Zuiden, de vak waar USP zichzelf ziet als de leidende fangroep. Alleen zoiets wordt intern opgehelderd en zeker niet tijdens een stadskampioenschap.

Wat overblijft is het besef dat er veel werk op de plank ligt, op de tribunes en op het veld. Het is duidelijk dat deze 0-4 vaker zal voorkomen dan we zelf zouden willen. Het is niet zoals een derby elk seizoen gebeurt. En als we eerlijk zijn, gezien de huidige rangschikking is de kans op wraak volgend seizoen niet groot. Een overwinning in Sandhausen zou op zijn minst de schade in de rangschikking – veroorzaakt door deze nederlaag –  sportief kunnen verlichten. Forza!
// tim

Bron: www.millernton.de
Foto: FCSP Belgium Danny