Volgende wedstrijdSpeeldag 12 : Werder Bremen – FC St. Pauli/30 oktober 2021/Weser stadion

Jan-Philipp Kalla: ” Een inzet in de derby is leuk, maar is niets waard als het niets oplevert”

Einde juni wachten onze Kiezkicker opgewonden op de bekendmaking van de competitie, vooral de bekendmaking van de weekenden van de twee derby’s stond hoog op de lijst. Eind september in Volksparkstadion en in maart in ons Millerntor kwam uit de bus. Op zondag – 10 maart 2019 13u30 – is het eindelijk zover, de derby thuiswedstrijd staat voor de deur. Jan-Philipp Kalla – de veteraan van onze FCSP – heeft al veel over deze wedstrijd nagedacht en verheugt zich er op. Na vier derby’s bij de A-jeugd en twee U23 derby’s hoopt onze verdedigende allrounder op zijn eerste optreden in de grote derby.

“Voor mij mag het nu al beginnen”, toont Jan-Philipp Kalla zijn verwachtingen drie dagen voor de eerste Derby thuiswedstrijd in de 2e Bundesliga tegen HSV. De wedstrijd speelt al meer dan tien maanden in de verdedigende allrounder zijn hoofd. “Na de degradatie van de HSV midden mei 2018 was het duidelijk dat er weer een derby thuiswedstrijd zou zijn. Al heel het seizoen heb ik de wedstrijd in het achterhoofd. In de afgelopen weken en maanden werd ik door een heleboel mensen steeds aangesproken over de aankomende Derby. Men merkt dat deze Derby voor de stad een bijzondere wedstrijd is. In januari dacht ik … nog maar twee maanden en dan is de Derby, nu zijn er nog slechts enkele dagen en dan is het eindelijk zo ver. Ik verheug me er nu al op”aldus de FCSP-veteraan.

In de laatste drie Bundesliga-derby’s heeft Kalla niet gespeeld. Bij de 1-1 op Millerntor -19 september 2010-  zat hij niet bij de selectie, de 0-0 in de heenronde dit seizoen miste “Schnecke” door een blessure. Bij de historische 0-1 Derbyzege in Volkspark – 16 februari 2011 – zat hij wel op de bank. “Een absoluut hoogtepunt! Zelfs als het was niet genoeg voor speelminuten, het was uitstekend om bij de ploeg te zijn en te genieten van de hele sfeer”, keek hij terug.

De Defensieve Allrounder gaat verder: “Iedereen heeft toen alles gegeven en Bene had een droomdag in doel. Ik weet nog dat we ons warm liepen voor de noordelijke curve en dus vóór de HSV fans. Daar vlogen vele objecten zodat je een beetje slalommen, maar we hebben niets op ons gekregen. Dan zie je in de verte de hoekschop, doelpunt en het het hele uitvak dat compleet gek werd. Dat was erg leuk om te zien. Een geil gevoel en een geile stemming! Dat heeft echt plezier gedaan! ”

In de vierde poging hoopt de FCSP-veteraan eindelijk op het veld te staan ​​in de derby. “Het is een moment waar ik al vele jaren op wacht, natuurlijk hoop ik dat de zondag eindelijk zo ver is en ik in de derby mag spelen”, zei Kalla, die vier derby’s speelde bij de A-jeugd en twee bij de U23’s. Hij voegt er nadrukkelijk aan toe: “Het is duidelijk dat ik er niet alleen bij wil zijn, maar ook iets tastbaars wil overhouden aan deze wedstrijd, een inzet in de derby is leuk, maar is niets waard als het niets oplevert.”

“Schnecke” wil alles geven zodat er uiteindelijk iets tastbaars overblijft. Voor Kalla, die in de heenwedstrijd met de fans van Bahnhof Bahrenfeld naar het stadion was gewandeld en samen met hun in het uitvak de wedstrijd had bijgewoond, was het doelpuntloos gelijkspel een sterk resultaat.” Terugkijkend, de 32-jarige vatte  hij de eerste 2e Bundesliga derby als volgt samen: “Het was een zeer bevochten derby gekenmerkt door een tactisch spel. Beide teams hadden in de Engels Week twee wedstrijden in de knoken, dus veel vuurwerk kon er niet van worden verwacht”

Wat voor wedstrijd kunnen we zondag verwachten? Kalla: “Ik denk dat het anders zal zijn omdat de duur sinds de laatste competitiewedstrijd veel groter is, beide teams kunnen uitgerust in de wedstrijd gaan en vol gas geven.” Kalla wil zelf vol gas geven. Allereerst wil hij in de laatste trainingen voor de derby zich presenteren en dan natuurlijk alles geven op zondag, mocht Markus Kauczinski hem op het veld sturen.

“Je kunt je voorbereiden zoals je wilt, je kunt één of twintig keer per week trainen voor de wedstrijd, het maakt niet uit, wat telt is wat er op zondag gebeurt op het veld,” zo wil Kalla doorgaan met zijn duelkwaliteiten en bijdragen aan de Derby-overwinning. Met meer dan 70 procent gewonnen duels is hij de beste duellist in het team. Na twee wedstrijden op de bank was hij weer terug in startelf in Paderborn. In de eerste elf en won hij 77 procent van zijn duels. Toen hem werd gevraagd naar zijn sterke balans, antwoordde Kalla met een knipoog: “Ik ben als een goede rode wijn, hoe ouder hoe beter.”

De betekenis van de derby hoeft men niet aan Kalla duidelijk maken als oer Kiezkicker. Maar hij niet alleen. “Ieder van ons is zich bewust van hoe belangrijk de derby is. Alle jongens zijn zeer heet en hongerig naar deze wedstrijd. Dat zag men meteen na de wedstrijd in Paderborn op de terugweg.” Bij “Schnecke” begon de derby meer en meer in het hoofd te zoemen: “De filmpjes, die in het hoofd lopen, stapelen zich op. Je ligt ’s avonds in bed, sluit je ogen en hebt al een of ander gewonnen duel of een voorzet voor een mogelijk doelpunt in gedachten. Dit wordt met de dag meer en meer en dat is een goed teken. Er is een zekere spanning, maar een positieve. ”

Onze Kiezkickers wisten met één doelpunt tegen Ingolstadt en Paderborn steeds de drie punten te winnen. Al vier overwinningen met 1-0 werd dit seizoen genoteerd, HSV heeft er al zes. Het is dus heel goed mogelijk dat één enkele doelpunt op zondag de derby kan beslissen. “Ik denk niet dat het moet betekenen dat op het einde, het team dat het eerste scoort wint,” antwoordt Kalla als conclusie: “We weten dat we terug de nul kunnen houden door een compacte, sterke verdediging . Als we daarin slagen, kunnen we niet verliezen. En  het feit dat we elke wedstrijd een doelpunt kunnen maken,hebben we bewezen in de afgelopen weken en maanden. we zijn altijd goed voor een doelpunt en dat maakt ons gevaarlijk. ”

Bron: www.fcstpauli.com
Foto: Witters