Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Weetjes over komende tegenstander Union Berlijn

Na bijna een jaar rolt de bal opnieuw op Millerntor op een maandagavond, want in de eerste thuiswedstrijd van 2019 ontvangen onze Kiezkickers 1.FC Union Berlin. Natuurlijk hebben we onze volgende tegenstander van naderbij bekeken.

Winter transfers

In de winterpauze zijn er enkele veranderingen gebeurt bij de ploeg van de IJzeren. Aanvallende allrounder Simon Hedlund ging naar Bröndby IF, centrale verdediger Christoph Schösswendtner verhuisde naar Oostenrijk naar Admira Wacker en Kenny Prince Redondo vertrok naar SpVgg Greuther Fürth. In ruil daarvoor troke Union met Nicolai Rapp een verdediger van competitie-rivaal Erzgebirge Aue gaan, op huurbasis kwam ook aanvaller Carlos Mané van Sporting Lissabon naar Berlijn. Mané is geen onbekende, hij droeg van 2016 tot 2018 de trui van VfB Stuttgart en scoorde op 29 januari 2017 de 0-1 en meteen het winnende doelpunt van de Swaben op Millerntor.

Defensieve specialisten

Een blik op het doelsaldo van de Berlijnse toon meteen: Union heeft de beste verdediging van de competitie,met slechts 15 doelpunten in 19 wedstrijden. In de topmatch tegen 1. FC Keulen – die met 47 doelpunten veruit de beste aanval in de competitie heeft – hield Union op donderdagavond 31 januari 2019 al voor de achtste keer de nul in het huidige seizoen. De Berlijners zijn moeilijk te kraken, vooral in de eerste helft: slechts vijf keer ging de bal in het net – dat is het beste in de competitie. Ook bovenaan: slechts één doelpunt in het eerste kwartier.

Tweede Liga veteraan

Sinds de degradatie van TSV 1860 München in de zomer van 2017, is 1.FC Union Berlin de club die de langste onafgebroken in de 2e Bundesliga speelt. Al sinds het seizoen 2009/10 vechten de Eisernen in 2e Bundesliga voor de punten, een jaar langer dan de VfL Bochum en twee seizoenen meer dan onze Kiezkickers. Een twaalfde plaats in de rangschikking – in het seizoen 2009/10 – was de slechtste ranking van de Union tot nu toe, vierde in het seizoen 2016/17 het beste tot nu toe.

Uit Balans

Thuis en uit, dat is altijd iets verschillend in de 2e Bundesliga – ook bij Union Berlin in het huidige seizoen. Thuis behaalde geen enkel team meer punten dan het op Alten Försterei ongeslagen Berlijn, zeven overwinningen en drie gelijkspelen staan in de boeken. Buitenhuis behaalde de Union maar één overwinning in negen wedstrijden. Echter er staat ook slechts één nederlaag in de boeken, alle andere wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Maandag Balans

Sinds begin van het seizoen 2016/17 heeft de 1.FC Union Berlin tien maandagwedstrijden gespeeld. De balans van Union aan het begin van de week mag gezien worden. Naast vijf overwinningen en vier gelijke spelen verloren ze pas in april 2017 bij VfB Stuttgart. Naast een 1-2 overwinning in Ingolstadt in het huidige seizoen, speelde het bij de twee topteams Keulen (1-1) en HSV (2-2) 2 keer gelijk. Ter vergelijking: onze Kiezkicker hebben sinds zomer 2016 elf maandag-wedstrijden voltooid. De balans is positief met vijf overwinningen, drie gelijkspelen en drie nederlagen. In het huidige seizoen werden de twee maandagwedstrijden gewonnen, respectievelijk bij Duisburg (0-1) en Bochum (1-3).

Omhaal specialisten

In de 2-0 thuisoverwinning tegen Keulen stond Berlijn na slechts 25 seconden op voorsprong – en deze was absoluut de moeite waard. De ex-Keulen speler Marcel Hartel trof artistiek met een omhaal over Timo Horn in het doel. Hartel is al de tweede Berlijner, die in het huidige seizoen toesloeg door een omhaal. Eind september scoorde teamgenoot Sebastian Polter er ook één in de thuiswedstrijd tegen Holstein Kiel. Polter won de verkiezing voor doelpunt van de maand september. Hartel’s doelpunt tegen Keulen zal zeker de selectie voor het doelpunt van de maand januari halen.

Bron: www.fcstpauli.com