Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Voormalige FCA-manager Rettig: “Pyro kan je niet verhinderen”

Andreas Rettig heeft weinig met het verbod op pyro, nog minder op ongecontroleerde invloed van investeerders. Hij pleit voor het voorkomen van ongecontroleerd afbranden

Mr Rettig , wat was voor u het grootste schandaal tijdens de winterstop?

Andreas Rettig: Op de eerste plaats duidelijk de gouden steak van Ribéry.

Hoe vond je deze actie?

Rettig: Dat hij ons professionele voetbal een slechte dienst heeft bewezen.

Op welke manier?

Rettig: Omdat het tonen van dergelijke decadentie nog meer leidt tot een verdere afstand tussen fans en hun sterren. Het laat zien hoe van de pot gerukt de een of de andere professional zijn normale leven leidt.

Zou je je voor een andere actie van FC Bayern – Ribery’s club – hebben gewenst dan de Fransman te boeten?

Rettig: Ik moet Bayern geen aanbevelingen geven. Het volstaat – ik hoop dat je mijn knipoog in je krant kunt zien – dat Bayern ons aanbevelingen geeft, zoals Bayern-bestuurslid Karl-Heinz Rummenigge zich regelmatig uit over de bescheiden 2e klasser FC St. Pauli.

Welke middelen heeft een club in principe om een ​​speler te straffen? Bij FC Augsburg is er de Braziliaanse Caiuby die altijd speciale toeren uithaalt.

Rettig: Het is moeilijk om nog aan maatschappelijke integratie te beginnen bij een 30-jarige. Het is belangrijker om de jonge talenten van de clubs te onderwijzen. Om deze reeds op jonge leeftijd normen en waarden bij te brengen.

Wat heeft u nog meer opgemerkt tijdens de winterstop?

Rettig: de nieuwjaarstoespraak van DFL-directeur Christian Seifert voor de beleidsmakers van het voetbal, media en economie. Ze was kenmerkend voor de spanning tussen Bundesliga en de tweede Bundesliga, tussen de Duitse voetbalbond (DFB) en de Duitse Football League (DFL). Het kon het startschot geweest zijn voor een betere samenwerking.

U betreurt de afbrokkelende solidariteit tussen de eerste en tweede klasse. Wat betekent dat?

Rettig: Vroeger hadden we een veel sterkere solidariteit bij de verdeling van de gelden. Iedereen had een even groot stuk taart. Dat is verschoven ten koste van de kleintjes. Dit geldt ook voor de distributie van internationale gelden. De verschillen tussen de inkomsten uit de Champions League en de Euro League zijn veel te groot. Daar moeten de Duitse vertegenwoordigers van de ECA (European Club Association, advocacy of European football clubs) hun stem verheffen zodat dit verschil kleiner wordt. Op nationaal niveau is het ook zo – door de buiten proportionele gelden – dat degradanten van de Bundesliga een gouden lift krijgen. 1. FC Keulen en HSV ontvangen ongeveer 25 miljoen euro uit de gemeenschappelijke pot, dat is drie en een half keer zoveel als 1. FC Magdeburg. Daar moet een degradant al veel fouten maken om niet opnieuw te promoveren.

Heeft je de onwaarschijnlijke heen en weer bij Friedhelm Funkel tijdens tijdens de winterstop niet gestoord ?

Rettig: Ik ben daar bevooroordeeld omdat Friedhelm een vriend is. We klommen samen met Keulen naar de Bundesliga. Trouwens later heb ik hem zelf ontslagen. Als ik terug kijk, waarschijnlijk mijn eerste ernstige fout als manager. Ik wil de leidinggevenden van Fortuna niet met de vinger wijzen. Ze hebben ze hun fout bekeken en gecorrigeerd.

Het voetbal leidt een schijnbaar hopeloze strijd tegen het ontsteken van Pyros in de stadions. Is deze strijd nog te winnen of moet je het gewoon opgeven?

Rettig: Je kunt Pyros niet voorkomen. Dat is onmogelijk. Dat toont de ervaring. Zelfs bij de finale van de DFB Cup – waarbij de hoogste veiligheidsnormen gelden – branden overal de pyros. Aan de andere kant gaat het over meer dan 1000 graden hete Pyros die in een menigte worden ontstoken, dat is onaanvaardbaar. We moeten daarom tot afspraken komen van hoe we het kunnen beheren om ongecontroleerde ontsteking te voorkomen. Bijvoorbeeld door afzonderlijke gebieden te identificeren of te proberen met koude Pyros te werken, zoals deze momenteel in Scandinavië wordt ontwikkeld.

Geen enkel thema na elke speeldag houdt zoveel fans bezig als de VAR. Is het goed dat het bestaat?

Rettig: Het belangrijkste voor mij is gerechtigheid. Het feit dat ik in sommige situaties niet meteen weet of een doelpunt telt, of dat de scheidsrechter eerst naar het videoscherm moet kijken, is de enige domper. De video-scheidsrechter heeft bewezen meer rechtvaardig te brengen in het voetbal.

De bewering dat voetbal in toenemende mate wordt blootgesteld aan het gevaar dat het zich van zijn fans verwijdert. Het voetbal is gewoon een melkkoe zonder waarden, met spelers die de grond onder hun voeten verloren hebben. Is het zo?

Rettig: Dat geldt niet alleen voor voetbal. Bijvoorbeeld, Joe Kaeser  Siemens’ chef – onlangs nog te gast bij uw krant in de Gouden Zaal in Augsburg – heeft onlangs geklaagd dat zijn Dax collega’s in het openbaar niet meer spreken over sociaal-politieke kwesties. Ik schreef hem toen een brief waarin ik hem feliciteerde dat hij één van de weinige leiders van de economie was die kleur bekend had.

Heeft hij teruggeschreven?

Rettig: Ja. Aandeelhouders hebben echter als reactie opgemerkt dat Kaeser geen opmerkingen over dergelijke kwesties meer mag maken. Een goede manager moet men niet zeggen wanneer hij zijn houding moet tonen. Dit geldt ook voor ons voetballers. Je moet ook opkomen voor dingen, zelfs als dat persoonlijk nadeel oplevert. Helaas zijn we al te soepel in het voetbal.

Op een vergelijkbare manier heeft voormalige handbal internationale Stefan Kretzschmar zich vorige week uitgedrukt. Wie komt er in je op in de Bundesliga, die buiten het veld een open mening riskeert?

Rettig: Freiburg-coach Christian Streich.

En spelers?

Rettig: Ik zou lang moeten nadenken. (Rettig denkt, zonder resultaat)

Dus Kretzschmar heeft gelijk?

Rettig: Ik heb het ook bij mij gemerkt. Als je geen mainstraim mening vertegenwoordigt, krijg je van alle kanten kritiek. Dan denk je de volgende keer er wel over na. Ik heb besloten niet meer met de wolven mee te huilen. Ik wil ook niet verbergen dat ik het in mijn jongere jaren anders heb gedaan.

Uw club – FC St. Pauli – staat voor het tegenovergestelde van de mainstream …

Rettig: Dit wordt vaak duidelijk in onze evenwichtsoefening tussen economische noodzaak en attitudekwesties. Bij twijfel is de attitude meestal de winnaar. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in het onderwerp 50 + 1. (Eenvoudig gezegd gaat het om het feit dat een vereniging de meerderheid van zichzelf moet kunnen bepalen, niet de belegger (redactienota).)

Terwijl anderen – zoals Hannovers-president Martin Kind – de regel willen afschaffen, vecht u hevig voor behoud. Waarom?

Rettig: Omdat medebeslissingsrecht en deelname cruciaal zijn. Als dat niet langer bestaat, vindt uiteindelijk de afkeer van de fan van zijn club plaats. Toen de Bundesliga in 1963 werd opgericht, waren er 16 clubs. Allen waren verenigingen zonder winstoogmerk in de ware zin van het woord. Er waren geen uitbestede bedrijven of iets dergelijks. Toen kwam de eerste zondeval. Bayer Leverkusen en VfL Wolfsburg. Dan verdwenen de originele stadionnamen. Met dit ook de geografische locatie en het thuisgevoel.

Is dat niet teveel sentimentalisme?

Rettig: Misschien wel. Maar dan heeft de fan gewoon het gevoel dat dit niet langer zijn stadion is, dit niet meer zijn club is. En nog iets: Zelfs als we de sluizen te openen zullen we geen Neymar in de Bundesliga krijgen, omdat we de competitie met oligarchen niet kunnen winnen, zeker als je economisch verantwoord wil werken.

De 50 + 1-regel is echter juridisch in gevaar. Het Bundeskartellamt evalueert wijzigingen …

Rettig: 50 + 1 is geen juridische, maar een sportbeleidsvraag. Er is ook een nieuwe ontwikkeling die onze houding bevestigt. Het ministerie van Economische Zaken – waartoe het bureau behoort, zij het met zijn eigen beslissingsbevoegdheid – heeft de verordening inzake buitenlandse handel gewijzigd om zich tegen investeerders van buiten de EU te beschermen. Zelfs als dit alleen bepaalde economische sectoren omvat, ook bij mediabedrijven, ziet de staat een speciale behoefte aan bescherming, denk ik, omdat voetbal op grond zijn sociale rol beschermd cultureel bezit is. 50 + 1 springt eruit. Op deze vraag zitten we met FC Augsburg op één lijn.

Ze wenst zich niet de beste of de meest financieel sterke divisie ter wereld, maar de meest sociale. Hoe kun je een sociale competitie voorstellen?

Rettig: Een Bundesliga die niet op de eerste plaats bestaat om meer winst maken gaat. In termen van onze associatie betekent dit dat we de clubs sportief, sociaal en infrastructureel moeten ontwikkelen, rekening houdend met economische redenen en onze bijdrage aan het algemeen welzijn. Dit wordt sociaal gedocumenteerd, bijvoorbeeld door ticketprijzen. Voetbal moet betaalbaar zijn.

Hoeveel kost een staanplaats in St. Pauli ?

Rettig: omgezet naar het gereduceerde jaarlijkse ticket, is het minder dan 8,50 euro. Bovendien hebben we de prijzen al vier seizoenen niet verhoogd.

Op dit moment ziet het naar uit dat de prijzen kunnen stijgen als je club dit seizoen promoveert. St. Pauli is momenteel derde in de competitie achter Hamburg en Keulen. Wie kan promoveren?

Rettig: Mij maakt het niet uit wie met ons promoveert … (lacht)

Bron: www.augsburger-allgemeine.de