Volgende wedstrijdSpeeldag 15 : 1FC Nürnberg – FC St. Pauli/28 november 2021/Max-Morlock-Stadion

Oke Göttlich : ” FC St Pauli staat voor solidariteit”

De stemming bij de Kiezkickers is momenteel griezelig harmonieus: de plaats in de rangschikking klopt, de financiën ook en de fans houden van de club. Het ligt niet alleen aan de sportieve prestaties meent de president.

Zoals bij FC St. Pauli dit seizoen loopt is van lang geleden: tien overwinningen uit 18 competitiewedstrijden, een derde plaats in het klassement en het doet daarmee vrolijk mee om de plaatsen in de promotiestrijd. Daarnaast is er iets gaande waar veel professionele clubs naar op zoek zijn: de combinatie van economische onafhankelijkheid, positieve jaar balansen, sportief succes en veel publieke bijval. Verder is er een bijna griezelige harmonie in de club .Dat moet dus iets te maken hebben met leiderschapskwaliteit.

Oke Göttlich leidt de Kiezclub sinds 2014. Al bij de voorlaatste vergadering werd het mandaat van de 43-jarige muziek ondernemer verlengd tot 2021. Een interview over zijn bijzondere rol bij zijn club, over de verenigbaarheid van ethiek en de financiering alsmede over de zin en onzin van de video bewijs.

Welt: In enquêtes over de populariteit van de Duitse profclubs staat FC St. Pauli regelmatig ver op kop in de rangschikking, onlangs nog voor Bayern  München en HSV. Welke verklaring heb je voor de populariteit?

Oke Göttlich: Ik geloof dat deze club een projectiescherm is geworden voor kritische fans die – samen met ons – geloven dat ander voetbal mogelijk is. Maar naar mijn mening moet St. Pauli meer moeten zijn dan alleen een rebelse club met een sociaal gerichte, actieve fanbasis. We moeten het idee ook zelf uitstralen. Daarom roepen wij – wanneer het moet – op om demonstraties te organiseren, laten onze producten duurzaam produceren en doen er alles aan om de vluchtelingen te helpen. We zorgen intern voor arbeidsplaatsen om onze sociale verantwoordelijkheid op te nemen en het meest recent nemen we onze verantwoordelijkheid op het gebied van inclusie. Het gaat bij ons niet alleen om beeldvorming, maar over concrete medelevende acties. We zijn een door leden geleide vereniging als acquisitie en dienen als platform om sociaal-sociale betrokkenheid te tonen zowel regionaal, nationaal en internationaal.

Welt: Dringen dergelijke details werkelijk verder dan de stadsmuren van Hamburg?

Goddelijk:Dat geloof ik zeker, als ik bijvoorbeeld kijk naar de talrijke oprichtingen van onze internationale fanclubs in de afgelopen jaren. Maar het ligt er wellicht ook aan omdat mensen sommige van onze positioneringen volgen: zoals wanneer we de een of de andere slechte ontwikkeling in het professionele voetbal aankaarten, en niet tam en zachtmoedig met alles akkoord gaan wat de vertegenwoordigers van de machtige clubs bedenken onder het mom van internationale ‘concurrentiepositie’. Het voetbal beweegt zich weg van zijn fans, zoals blijkt uit slechtere tv-marketingresultaten in sommige landen, de daling van het aantal toeschouwers in de Engelse competitie en ook stagnerende cijfers in Duitsland.

Welt: Maar je moet toegeven dat de oppositie vanuit de regionen van de Tweede Liga gemakkelijker is dan die uit de Champions League?

Göttlich: Niet als ik een duidelijke houding aan de dag leg, want dan kan overal iets positiefs vandaan komen. Het vereist alleen goede wil, werk, ideeën en overtuigingskracht om te werken voor financieel fair play, eerlijkere verdeling voor kleinere clubs en het behoud van de huidige Europese bekercompetities. Ik denk dat het er nu iets democratischer bij de DFL aan toegaat dan vroeger. Je moet nooit vergeten: we zijn een solidariteitsgemeenschap van 36 aandeelhouders, elk met één stem, die vooral afhangen van instromen van tv-gelden. Maar in plaats van te genieten van de meer gewonnen democratie worden we herhaaldelijk door dezelfde protagonisten met splitsing van de Liga’s, minder geld en wantrouwen bedreigd. Tot nu toe is er zelfs geen sprake van een gemeenschappelijk idee voor het Duitse voetbal, laat staan dat ​​eraan gewerkt wordt. FC St. Pauli staat voor solidariteit tussen de Liga’s. Onze inspanningen om onafhankelijk te handelen zijn gericht op het veiligstellen van de toekomst. Daarom zijn we bezig met het maken van nieuwe bedrijfsmodellen, ten eerste door samen te werken met bedrijven die onze waarden delen en ten tweede door ons tafelzilverwerk terug te halen en zo uitbestede bedrijfstakken zoals merchandising opnieuw in eigen beheer te doen.

Welt: Daarover gesproken. Het door u coöperatieve model dat je op de algemene vergadering hebt gepropageerd, is tenslotte slechts een verkoop van zilverwerk, toch?

Göttlich: het coöperatieve model gaat over het veiligstellen van de langetermijnpositie van Millerntor en het behoud van het concurrentievermogen zonder het DNA van de vereniging te moeten beschadigen. Mocht het werkelijkheid worden, dan zal het alleen in een vorm zijn waarop het stadion in de St. Pauli-gemeenschap blijft staan en niemand van buitenaf de club zou kunnen beïnvloeden. Om het botweg te zeggen: we zouden het stadion niet verkopen aan Qatar, maar het liever socialiseren. Elke aandeelhouder zou slechts één stem ontvangen, ongeacht hoe hoog zijn investering is. Het model ondergaat momenteel een intensieve juridische en inhoudelijke beoordeling, met een open einde. Maar dit idee is slechts één van de vele dingen die we doen om nieuwe financieringsinkomsten te genereren.

Welt: Van aanzienlijk belang voor marketing en merchandising moet het doodskop embleem zijn. Verliest het niet stilaan veel van zijn glans?

Göttlich: Daar is het opnieuw, de discussie over ons modelabel. Daarbij ging het slechts over een met een doodskop geïllustreerd bericht van een oprichting van een St. Pauli-fanclub in Argentinië op sociale media. Weet je iets? Onze corebusiness is nog steeds om meer doelpunten te maken dan onze tegenstander. Als we daarin slagen en we werken hard aan onze waarden en we leven ze na, zolang zullen we doorgaan met het verkopen van T-shirts met de doodskop.

Welt: U bent nu vier jaar in functie. In de tussentijd zijn de geldstromen die worden geïnvesteerd in professioneel voetbal wereldwijd enorm toegenomen. Hoe lang duurt het voordat de Kiezklub prooi van diegene die winst willen maken wordt?

Göttlich: Wie de markt observeert, realiseert zich goed dat het grote geld niet altijd een positief effect heeft. FC St. Pauli heeft nu een jaarlijkse omzet van 50 miljoen euro en behoort daarmee tot de hoogste divisie. Tegelijkertijd hebben we onze onafhankelijkheid gehandhaafd, zo niet verhoogd. De prijs hiervan is dat we als een club met onze geweldige werknemers nog meer ondernemend moeten zijn en ook meer personeel intensiever moeten werken. Maar we zijn ervan overtuigd dat we het kunnen doen zonder co-sponsordonoren. Het feit dat deze vaak een oerknal veroorzaken, in plaats van een grote zegen te zijn toont wel de geschiedenis van veel Europese clubs.

Welt: Dat zeg jij. Clubs waarvan het water tot aan de nek staat zien het waarschijnlijk anders.

Göttlich: Misschien wel. Maar de kracht van het kapitaal is eindig. Ik ken geen enkele professionele voetballer – door een transfer tot drie, zes of twintig keer meer verdient – die opeens beter gaat voetballen.

Welt:  Zou een promotie naar de Bundesliga echt wenselijk zijn voor St. Pauli? Clubs die structureel in de Tweede Divisie passen lijken wel vergiftigd te worden  – er zijn genoeg afschrikwekkende voorbeelden …

Göttlich: Ons doel is het grootst mogelijke sportieve succes te boeken met behoud van onze waarden. Ik heb de indruk dat in alle genoemde gevallen – en niet zo lang geleden bij ons op Millerntor – wantrouwen, discontinuïteit en publieke beschuldigingen een rol speelden. Mocht het ooit lukken om te promoveren, dan zijn we niet van plan om de melk en honing te laten stromen. In principe is het praktische onafhankelijk van de bestaande sportsituatie: men moet de grip niet verliezen, noch in de vorm van op angst gestuurde hysterie op een degradatieplaats, noch door een hoge vlucht op een promotieplaats. Gouden regel: het is nooit zo goed of zo slecht als de plaats in de rangschikking weergeeft.

Welt:  Een voormalig bestuurslid kreunde ooit, het zou allemaal zo leuk kunnen zijn, als je gewoon niet afhankelijk zou zijn van hoe het professionele team presteert. Ben je het daarmee eens?

Göttlich: Nee, het voetbal wordt zwaar beïnvloed door toevalligheden, dat moet men accepteren als je in deze industrie werkt. Persoonlijk vind ik het leuk om al vroeg scenario’s te ontwikkelen. Dat is mega spannend en zeer dynamisch. Professioneel voetbal is totaal niet voorspelbaar zoals bij een zakelijke onderneming, die vaak weet wanneer een machine wordt gekocht, tegen welke prijs het wordt gekocht, welke prestaties het levert en de daarbij bijbehorende potentiële winst. Dit is in het voetbal lang niet het geval, omdat we niet kunnen ingrijpen in het spel door oneerlijke financiële verdelingen. Daarom fascineert voetbal ook zoveel mensen.

Welt: Om de rechtvaardigheid te vergroten, werd videobewijs geïntroduceerd. Ben je een van de voorstanders?

Göttlich: Dit is en pijnpunt waar we – op het managementniveau van FC St. Pauli- het niet over eens zijn. Als een leidinggevende functionaris zou ik bij een verkeerde beslissing tegen ons er voor zijn, omdat dit ervoor heeft gezorgd dat het spel eerlijker en ook democratischer zal zijn binnen de DFL. Als fan ben ik er eerder tegen.

Welt: Waarom?

Göttlich: Ik denk aan de frequentie en vaak eeuwig durende onderbrekingen van de wedstrijd vervelend zijn.

Welt:  Wat voor soort wensen heeft u voor het jaar 2019, laten we zeggen: voor Duitsland, voor Hamburg en voor uw club?

Göttlich: Voor het land zou ik willen dat volks opjuttende, racistische partijen geen toekomst hebben, voor de culturele stad Hamburg het verkrijgen van de bunker in de Otzenstrasse als een oefenterrein voor muziek makers en aan het Millerntor de luidste gegenrade van het universum.

Bron: www.welt.de