Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

FCSP fans, grondleggers voor de afschaffing van maandagwedstrijden

Een eer hebben de fans van FC St. Pauli het nooit gevonden: Gastheer te zijn geweest van de allereerste maandagavond wedstrijd in de tweede Bundesliga – op 18 oktober 1993 – tegen VfL Bochum (1-1). Integendeel, deze wedstrijd was het begin van het landelijk protest tegen deze aanduidingen, die na meer dan 25 jaar eindelijk het beoogde doel heeft bereikt. Vanaf het seizoen 2021/2022 zullen – na een besluit van alle tweede Bundesliga clubs – er geen wedstrijden meer zijn op de omstreden maandag. Het besluit om dit te doen viel – toepasselijk – op een maandag. Voor fans van FC St. Pauli is dit een enorm succes, want ze waren gedurende deze tijd met hun acties steeds de gangmaker geweest.

“Op maandag is papa van mij”, kopte in 1997 het St. Pauli-fanmagazine “Der Übersteiger”. Het was een verwijzing naar een oude vakbondslogan in de strijd voor verminderde werktijden (“Papa is van mij op zaterdag”). Daarnaast werd door spreekkoren en spandoeken – tijdens thuiswedstrijden in Millerntorstadion of buitenhuis – steeds duidelijk standpunt genomen tegen de wedstrijden op de eerste dag van de week. Spandoeken met de inscriptie “We houden niet van maandagen” behoorden nog tot de gematigde uitspraken. Er waren ook herhaaldelijk verbale en via spandoeken verwensingen naar de uitzendende televisiestations. De beslissende bijdrage aan het einde van maandagwedstrijden zal wellicht de sfeerboycot van het afgelopen weekend zijn geweest.

Göttlich: In perspectief zijn andere thema’s belangrijker

“De afschaffing van de maandag spelen zal onze fans zeker verheugen, omdat het hun plannen om de FC St. Pauli te vergezellen naar wedstrijden vergemakkelijkt”, aldus Oke Göttlich, voorzitter van de Hamburgse club. Anderzijds reageerde  de 43-jarige – ondernemer in muziekverkoop – gematigd in de evaluatie van het besluit. Hij gaf het volgende mee: “Wij hebben ons reeds lang geleden tegen de maandag wedstrijden uitgesproken, maar in het perspectief zijn voor ons het behoud van de 50 + 1, solidariteit tussen de Bundesliga en de tweede Bundesliga clubs en een eerlijke verdeling van de tv-geld belangrijker voor ons.”

Fanladen St. Pauli verwelkomt de beslissing

In Fanladen St. Pauli zijn ze daarintegen duidelijk tevreden met het besluit tegen de maandagavondwedstrijden. “In onze actieve fan scene zal dit zeker zeer positief gezien worden. Want fans die hun team wilden begeleiden naar uitwedstrijden op een maandagavond waren één of twee vakantie dagen kwijt”, aldus Sven Langner. Hij verwacht niet dat er veel economische nadelen voor clubs zullen zijn als gevolg van de afschaffing van de maandagavond: “Ik kan me voorstellen dat er een extra aanvangsuur zal zijn, na de Bundesliga wedstrijden op zaterdagavond. Dat zal dan waarschijnlijk 20u30 zijn. Ik denk dat het minder weerstand zal oproepen in onze fanscène. ”

Dat er nu vroegtijdig een afschaffing van de maandagwedstrijden gegeven heeft, was het resultaat van een gezamenlijke actie. Langner: “Over het algemeen was het een landelijke beweging – en met zekerheid hebben de fans van FC St. Pauli daarin hun rol gespeeld.”

Bron: www.ndr.de