Volgende wedstrijdSpeeldag 12 : Werder Bremen – FC St. Pauli/30 oktober 2021/Weser stadion

USP protest in de thuiswedstrijd tegen Dresden

Hallo St. Pauli-fans!

Onze thuiswedstrijd tegen Dynamo Dresden maakt deel uit van een speeldag die werd uitverkozen door de Duitse fans scene en verschillende allianties tot een protest speeldag tegen de buitensporige verspreiding van voetbalspeeldagen en de daarbij horende starturen. Al geruime tijd zijn wedstrijd bijna uitsluitend gebaseerd op marketing- en tv-interesses en hebben  de belangen van de stadionbezoeker volledig afgedaan. In de meeste stadions zal het tijdens de eerste 45 minuten van de komende speeldag veel rustiger zijn dan normaal – veel vakken zullen dan ook niet supporteren, in sommige gevallen zullen vele fans tijdens de eerste helft zelf niet eens het stadion betreden.

Uit  verschillende gronden zien we kritische grote fanscenes die zelf beslissen over de wijze van deelname. In ons geval echter, zijn de acties in de traditie van wat er in St. Pauli al meer dan 20 jaar gebeurt: protesten tegen supporter onvriendelijke aanvangstijden en vooral tegen wedstrijden op maandagavond. Wij houden deze protesten gezien de achtergrond van het op dit moment steeds populairder wordende debat over ‘modern voetbal’ als belangrijk. Het is niet helemaal verloren! In de eerste Bundesliga lijkt het spel “experiment” maandag al gefaald te hebben en zal wellicht weer worden afgeschaft.

Het doel van het protest is dan ook een landelijk debat – in fangroepen , media, vereniging commissies en clubs –  op gang te brengen rond de ontwikkeling, dat belangen van fans steeds meer op de achtergrond geraken door de belangen van de marketing en doorgedraaide commercialisering van het voetbal. Eén van de flagrante voorbeelden hiervan is nog steeds de maandagwedstrijd,  die duidelijk maakt dat de televisie-marketing in de ogen van de “beslissingmakers” zonder twijfel de belangen van de fans in het stadion overstijgt. Analoog aan de stille protesten die hier in St. Pauli vele jaren geleden werden geïnitieerd als een vorm van protest, zullen de stadions verstommen. Het is een glimp van de toekomst van de stadionervaring, mocht de huidige ontwikkeling ten koste van de fans en hun stadionervaring niet worden gestopt.

Net als het Dresden uitvak zullen we daarom de hele eerste helft stil blijven. Dit is natuurlijk een zware stap voor ons! We gaan graag naar het stadion, zingen graag in onze vak en met het hele stadion, maar we zien dat alles waar we van houden wordt bedreigd en we moeten hiervoor vechten. In deze context hebben we ook met een bezwaard gemoed de geplande choreografie geannuleerd. We willen de wens van tv-reclames voor de kleurrijke beelden en een ‘huis van vreugde’ niet beantwoorden. De focus ligt in dit geval op het publieke debat en het werk van de clubs binnen de DFL. Net als alle andere fans en initiatieven, willen we de aandacht vestigen op deze drastische maatregel.

In het kader van speeldag verdeling, kan het doel alleen maar zijn om alle speeldata tijdens de week kwijt te spelen. Dit is de richting van de huidige protesten en we zullen daaraan deelnemen. We kijken uit naar de deelname van alle fans, die ook geïrriteerd zijn door de onwetendheid van de Liga’s en hun maffiavoetbalbonzen en hopen dat ze het protest alle ruimte zullen geven.

We blijven geloven dat ander voetbal mogelijk is! In dit geval is St. Pauli misschien niet de enige optie voor één keer. Maar het is van ons!

ULTRÀ SANTA PAULI