Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Mats Møller Dæhli: “Zoiets mag gewoon niet gebeuren”

Homoseksualiteit is in het voetbal nog steeds een taboe item. De film “Mario” van Marcel Gisler pikt op dit thema in en toont op indrukwekkende wijze de angsten en problemen van een homoseksuele profvoetballer. FC St. Pauli – dat deel uitmaakt van de film – was afgelopen dinsdag 2 oktober uitgenodigd op de Duitse première in Hamburg. De film bleef zelfs enkele dagen na de voorstelling druk besproken bij onze Kiezkicker. In onze VIVA St. Pauli Stadium-krant voor de thuiswedstrijd tegen Sandhausen hadden we een gesprek met Mats.

Moin Mats, jullie hebben ‘Mario’ intensief besproken na de première. Met welke gevoelens heb je de film verlaten?

De film doet je nadenken. Dat is cruciaal. Je vraagt ​​je af waarom er tot nu toe nog steeds geen actieve profvoetballer is. Ik vind het jammer dat het in deze tijd nog steeds zo moeilijk is om als professionele voetballer je seksuele geaardheid bekend te maken. Als er een homoseksuele voetballer in ons team zou zijn, zou dat helemaal geen probleem zijn. Maar tot nu toe heeft helaas in het actieve professionele voetbal niemand zich geout . Dan vraag je je automatisch af of het voldoende is wat voetbal, clubs, spelers enz… doen. Daarom is deze film voor iedereen belangrijk. Heel belangrijk, zelfs!

Zelfs enkele dagen na het bioscoopbezoek was de film in de kleedkamer nog steeds een gespreksonderwerp.

Daar hebben we veel over gesproken binnen het team, dat klopt. Waarom zijn er nog steeds vooroordelen tegen homoseksualiteit? Hoe kunnen we helpen? Wat zijn de redenen voor homofobie? Hoe zouden we ons gedragen als één van ons team uit de kast zou komen. Hoe zouden we in deze situatie het beste kunnen reageren om te laten zien dat deze stap precies de goede was. Ik denk dat het heel goed is dat we blijven worstelen met het onderwerp. Omdat over het algemeen te weinig gesproken wordt over homoseksualiteit in het voetbal.

De film richt zich op het feit dat een voetbalcarrière kan worden vernietigd als een speler zich out …

Het is ongelooflijk vreemd dat uit de kast komen een negatieve impact op een spelerscarrière kan hebben. Zoiets mag gewoon niet gebeuren.

Voetballers en homoseksualiteit blijkt voor velen nog steeds niet bij elkaar te passen. Waarom is dat?

Ik kan deze vooroordelen niet begrijpen. In het voetbal is je seksuele geaardheid volledig niet belangrijk en heeft geen invloed op je prestaties. Het voetballandschap moet zich veel meer openstellen voor het onderwerp – zoals onze fans doen. Ik denk dat dat erg belangrijk is. We moeten veel meer doen om ervoor te zorgen dat de maatschappij eindelijk begrijpt dat homoseksualiteit in het voetbal niet slecht is.

Je haalt het al aan. We moeten meer doen. Maar hoe moet dat er precies uitzien?

Het is bijvoorbeeld aan ons om een ​​beschutte omgeving in de kleedkamer te creëren. De kleedkamer is de plaats waar je het grootste deel van de tijd als voetballer doorbrengt. Daar moet je je goed voelen, er moet een gezond klimaat zijn. In veel kleedkamers in deze wereld is er nog veel werk voor de boeg.

Je hebt voetbal gespeeld in Engeland, Noorwegen en Duitsland.Heb je enig verschil gemerkt over hoe om er wordt om gegaan met het onderwerp homoseksualiteit in deze landen?

Toen ik in Engeland speelde, zag ik de voetbalcultuur die macho-mannelijk was – vooral in de kleedkamer. Ik weet niet hoe het er nu uitziet, maar toen voelde ik het zo. Soms werden er grappen over homoseksuelen gemaakt. Dat was moeilijk. Hier bij St. Pauli heb ik niet het gevoel dat het zo is. Maar zelfs als wij als club voor anderen een rolmodel zijn, mogen we er niet op onze lauweren rusten. Iedereen moet zich bewust zijn van het blijven werken aan deze open cultuur. Dat is ook het geval bij ons.

Was er een specifiek knelpunt in Engeland waar je aan dacht?

Ik wil een voorbeeld geven. Dit heeft niets direct te maken met homoseksualiteit, maar het gaat ook in de richting. Toen ik 15 jaar oud was, begon ik me meer met vooroordelen bezig te houden. Mijn vorige vriendin speelde ook voetbal. Sommige spelers hebben haar voor gek gehouden. Dat paste gewoon niet in hun rol denken, in hun cliché van hoe een spelersvrouw zichzelf presenteerde. Hoe kan een vrouw nu alleen maar voetballen? Het was triest voor mij om het te zien. Bepaalde spelers leefden eenvoudigweg in het verleden en ze waren niet bereid om te evolueren, om verandering in de samenleving mogelijk te maken. Maar dat is precies wat we zouden moeten doen.

En hoe zit het met Noorwegen?

Ik denk dat we ook op de goede weg zijn in Noorwegen. Homoseksualiteit maakt nu deel uit van onze cultuur. Zelfs de Noorse koning zegt dat als je een Noor bent, je kunt houden van wie je wilt. Natuurlijk zijn er nog steeds mensen die er problemen mee hebben. Maar homoseksualiteit wordt meer en meer als normaal ervaren. En dat is een goede zaak!

Thomas Hitzlsperger is de eerste Duitse voetballer die naar buiten kwam na zijn actieve carrière als homoseksueel. Dit is al vier en een half jaar geladen. Maar het debat dat hij op gang bracht, ging sneller liggen dan verwacht.

Ik hoopte ook dat andere spelers de moed zouden vinden en naar buiten zouden komen omdat ze bij Hitzlsperger zagen dat het de juiste zet was. Ik hoop en denk dat als een of twee actieve spelers naar buiten komen, anderen zullen volgen en het als volkomen natuurlijk zal worden beschouwd om homoseksuele spelers in het voetbal te hebben. Onze fans en wij als club zouden dat heel erg op prijs stellen.

Bron: www.fcstpauli.com