Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

“Kick The Borders” – de bal rolt

Voor FC St. Pauli en het project Seehilfe eV heet het vanaf  maandag 17 september tot en met 17 september “Kick the Borders”. Een groep van vertegenwoordigers van de Werkgroep Vluchtelingen, FC St. Pauli Rabauken (pestkoppen) en het jeugd opleidingscentrum (NLZ) is naar de Siciliaanse havenstad Syracuse afgereisd om door middel van voetbal bruggen te bouwen.Niet alleen om vluchtelingen en de lokale bevolking samen te brengen maar ook om de aandacht te vragen over de precaire situatie van vluchtelingen na hun aankomst in Italië. Hier vindt u de blog over het verblijf  in Syracuse.

+++ maandag, 17. september +++

Eindelijk! De bal rolt. De Rabauken trainers staan met in totaal 28 jongens op hun plaats en starten de trainingsweek! Met veel energie en passie stonden ze in de ochtend ruim twee uur op het plein en lieten zien wat ze kunnen. ’s Middags bevonden de Rabauken-trainers zich een gewoon voetbalveld. De lokale amateur vereniging (CSI) – die zijn ganse focus richt op de positieve effecten van het voetbal en hierdoor werkt met kinderen en gezinnen uit sociaal zwakkere lagen – had FC St. Pauli en project geladen Seehilfe op zijn trainingsvelden in Syracuse uitgenodigd.

+++ Padre Carlo, zaterdag 15 september +++

Aangekomen, uitgepakt, en kennis gemaakt. Op zaterdagmiddag was iedereen aanwezig in de Parrocchia Maria Ss Madre Della Chiesader. De kerk van Padre Carlo en momenteel het huis voor op dit moment 15 vluchtelingen. Een plek die schittert met de warmte van hart van Padre Carlos. Er hangen geen voormalige kerkleiders aan de muren, maar mensen die opkomen voor vrijheid, vrede en mensen. Hoe kan het anders zijn? Al 30 jaar huisvest Padre Carlo vluchtelingen en mensen die naar een toevluchtsoord zoeken. In de komende dagen zullen we je voorstellen aan de Padre en de kerk.

+++ donderdag 13 september +++

Reeds op donderdagmiddag 13 september 2018 was de de bus van Project Seehilfe eV aan de 2500 kilometer lange reis naar Sicilië begonnen. Inclusief de grote verwachtingen voor het  voetbalkamp in de komende dagen. Niet anders ziet het aan de kant van FC St. Pauli uit. Met de grote aanlooptijd en een intensieve planning is de spannende slotfase – voordat de bal op maandag rolt- aangebroken. “We praten nu al anderhalf jaar met het Seehilfe-project om het voetbalkamp in Syracuse te realiseren en nu is het eindelijk zover. Het is geweldig dat FC St. Pauli ons kan helpen bij het bouwen van bruggen” aldus Hendrik Lüttmer de blije organisator van de reis aan de zijde van FC St. Pauli.

Stephanie Goncalves Noberto – de sociaal-educatieve directeur van de NLZ – benadrukt dat het project niet alleen gaat over het geven van een goede tijd aan de lokale bevolking en een onderbreking van het vaak eentonige leven van de vluchtelingen. “Ik zou blij zijn als de Italiaanse jongeren en vluchtelingen erin slagen duurzame contacten aan te leggen. De NLZ heeft een duidelijk standpunt ten aanzien van de mensenrechten en dat stopt niet bij onze eigen voordeur.” Wij willen mensen ondersteunen, waar er het ook is, “zegt Norberto, die samen met U19 coach Tobias Trulsen aanwezig zal zijn voor de NLZ in Syracuse, maakte de intenties van de reis duidelijk.

Zodat de uitwisseling tussen de lokale bevolking en vluchtelingen gaat rollen, hebben de FC St. Pauli Rabauken drie coaches afgevaardigd die zullen zorgen voor de professionele uitvoering van de trainingen. Voor Jan-Oliver Hetze (teamleider Rabauken) is de steun van de Rabauken voor het voetbalkamp verplicht. “Voor ons is de filosofie om deze reis te ondersteunen – zoals we dit wekelijks aan de Kollaustraße uitvoeren – training geven aan vluchtelingen en ook veel vluchtelingenkinderen doen mee aan onze verschillende voetbalkampen.”

Ook in Italië kijken ze uit naar de komende dagen vol voetbal en vooral de ontmoetingen. “Al bij de organisatie op Sicilië hebben we gemerkt hoeveel zin deze mensen hebben in dit voetbalkamp. De vluchtelingen, de regionale voetbalclubs, jonge deelnemers uit de wijk en onze samenwerkingspartners verheugen zich er allemaal op. Voor ons is dit voetbalkamp een verdere stap om aan langetermijn veranderingen te doen. Om alleen maar materiële nood te leven wreekt zich op de duur “zegt Phillip Leusbrock van het project Seehilfe eV

Onze technisch directeur van FC St. Pauli Ewald Lienen zal ook aanwezig zijn. Zonder aarzelen gaf de 64-jarige een duidelijk ja aan zijn deelname aan het kamp. Drie overnachtingen zal Ewald in Syracuse aanwezig zijn en mogelijk ook betrokken zijn bij de trainingen. Er is echter nog iets belangrijks voor hem: “Via voetbal kunnen mensen worden geïntegreerd in het sociale leven. Door mijn bezoek aan Syracuse wil ik het belang van het project benadrukken en de mensen er op wijzen op de situatie van deze mensen na hun ontsnapping over de Middellandse Zee. ”

+++ In de komende dagen zullen we verslag doen van de reis, het project en de indrukken van Syracuse. +++

Kick the Borders!

Wil je winkelen in de fanclub? De opbrengst van de verkoop van het World Turbo Youth Shirt gaat honderd procent naar het project. Trakteer uzelf: KLIK!

Bron: www.fcstpauli.com
Fotos: Projekt Seehilfe e.V.