Volgende wedstrijdSpeeldag 12 : Werder Bremen – FC St. Pauli/30 oktober 2021/Weser stadion

“Ik was daar echt tussen 2 werelden”

Robin Himmelmann – de doelman van onze Kiezkickers – heeft onlangs een ontmoeting gehad met Mansur Faqiryar – voormalig Afghaanse doelverdediger – die als kind uit zijn geboorteland naar Duitsland vluchtte. Het resultaat was een open gesprek over het beroep profvoetballer en een sport tussen twee werelden.

Mansur Faqiryar kwam als eenjarige met zijn ouders naar Duitsland. Hij groeide hier op, ging hier naar school en speelde voornamelijk voetbal. Als doelman bereikte hij de Regionalliga Nord en via deze weg ook het Afghaanse nationale elftal. Met de nationale ploeg van Afghanistan won hij in 2013 als doelman sensationeel de Zuidoost-Azië Cup en werd hij in zijn thuisland gevierd vanwege zijn sterke parades. Vandaag is Mansur industrieel ingenieur, heeft een stichting opgericht om vluchtelingen in Duitsland te ondersteunen en een boek geschreven. Onze doelman Robin Himmelmann heeft zijn boek gelezen en trof hem voor een gesprek.

Robin Himmelmann: Moin Mansur! Ik vind biografieën altijd spannend en heb genoten van het lezen van je boek. Het bijzondere aan je verhaal is dat je vaak heen en weer reist tussen Duitsland en je thuisland Afghanistan. Wat betekent de term Heimat (thuisland), wat ook terug te vinden is in de titel van uw boek ‘Heimat Fußball’?

Mansur Faqiryar: Moin Robin! We hebben lang nagedacht over de titel van het boek. Het feit dat voetbal me mijn hele leven vergezelde, me steun gaf, in de moeilijkste situaties recht hield en me uiteindelijk ook naar mijn geboorteland Afghanistan gevoerd heeft,kreeg ik het gevoel dat de titel klopte. De sociale waarden en de teamgeest die wordt uitgedragen door voetbal betekenen veel voor mij.

Robin: Wat was het gevolg was het sensationeel winnen van het Zuid-Aziatische kampioenschap voor jou en je carrière?

Mansur: Heel groot. Zelfs toen ik begon met het nationale team stelde ik doelen voor mezelf. Ik wilde bijvoorbeeld ooit een thuiswedstrijd in Afghanistan, dat was moeilijk omwille van de politieke redenen. Ik droomde ook voorzichtig van een wedstrijd in de kwalificatie van de Wereldbeker of een titel. Uiteindelijk is alles gelukt. Als het lichaam gezond blijft kan het in voetbal soms snel gaan.

Robin: Soms is dat echt top of flop, dat heb zelf mogen ervaren. Ik werd als reservedoelman ingebracht en zou in de volgende wedstrijd vanaf het begin spelen. Toen heb ik mezelf tijdens de week geblesseerd, moest een operatie ondergaan en ik was vier tot zes maanden out. Alles was binnen één week volledig veranderd.

Mansur: Dat is precies wat ik bedoel. Als voetballer moet je met zoveel verschillende situaties kunnen omgaan. Naderhand vertelden veel artsen me dat ik erg blij kon zijn dat ik zo lang met mijn kapotte heupen heb kunnen voetballen. Gezondheid is uiteindelijk het belangrijkste, daar kan geen geld van de wereld tegen op. Het is brutaal dat jezelf niet voor de lange termijn kunt plannen. Om daar mee om te gaan, heb je een echt sterke omgeving nodig. Hoe was dat bij jou?

Robin: Normaal plant niemand als kind een carrière als het niet sport gerelateerd is. Voor mij was er aan het begin van mijn carrière geen echt noodplan. Ik heb dan bedrijfskunde en bedrijfspsychologie aan de Fernuni gestudeerd. Dat was mijn plan. Als het niet met voetbal zo lukken zou ik door mijn studies nog steeds een job kunnen vinden. Ik ben klaar met mijn studies zonder dat ik het actueel nodig heb, maar ik kan er later wel op bouwen. Dat was belangrijk voor mij als basis.

Mansur: Precies, tegenwoordig is het belangrijk om iets in handen te hebben. Welke persoonlijke doelen heb je nog vooropgesteld?

Robin: Als ik nu zeg dat ik permanent in het middenveld van de 2e Bundesliga wil blijven kamperen, ontbreekt ik volgens mij de nodige ambitie denk ik. Aan de andere kant hoef ik niet aan het specifieke doel van de Bundesliga te voldoen om gelukkig te zijn. Ik wil gewoon blijven evolueren.

Mansur: Je hebt al ervaring opgedaan in de Regionalliga en de Tweede Bundesliga. Wat is naar jouw mening het grootste verschil tussen de regionale competitie en het profvoetbal?

Robin: Ik denk dat hoe hoger je voetbal speelt, hoe meer consistentie je nodig hebt. Bij het spelen in de Regionalliga zijn de aandacht en de publieke druk heel anders dan in de tweede Bundesliga. Daarnaast moet je bereid zijn om meer privé-compromissen te sluiten omdat de hele omgeving anders is.

Mansur: Heb je methoden om met druk om te gaan?

Robin: Persoonlijk zou ik zeggen dat ik elk jaar iets meer ontspan. Natuurlijk hangt veel af van onze resultaten, maar uiteindelijk is voetbal slechts een spel. Desondanks is het altijd sensationeel wat er gebeurt als je wedstrijden wint. Onlangs was er bijvoorbeeld in Magdeburg een compleet andere sfeer in de bus tijdens het naar huis rijden. De hele spirit geeft je gewoon meer. Tijdens de week probeer ik door te gaan met de dingen die me de afgelopen jaren altijd vertrouwen hebben gegeven. Ik probeer mezelf te bevrijden van resultaten.

Mansur: Ik denk dat het cruciaal is om uiteindelijk succesvol te zijn. Als het er toe doet, moet je er zijn. Wat was je het hoogtepunt van de carrière?

Robin:Dat is moeilijk te zeggen. Afgezien van verschillende successen in de zaal – die ook erg leuk waren – kon ik tot nu toe nog geen echte titel in mijn carrière vieren. Het is bij mij meer de kleine successen, zoals in het afgelopen seizoen, de twee overwinningen op het einde tegen Fürth en Bielefeld. Daarna viel er zoveel van ons af. In de afgelopen jaren ging het meestal meer om het veiligstellen van de competitie. Persoonlijk ben ik nog steeds zeer tevreden. Toen ik in 2012 voor het eerst een contract van één jaar bij Millerntor tekende, had ik nooit gedacht dat ik hier zes jaar later nog zou zitten en net mijn 108ste 2e Bundesliga wedstrijd had gespeeld. Ik ben blij dat ik zo lang gezond ben gebleven en dat we nu goed zijn begonnen. Hoe was dat met jou? Was toen je de Zuid-Azië Cup won,

Mansur: Dat was waanzin. Ik was echt daar echt tussen twee werelden. In Duitsland had ik mijn rust omdat niemand geïnteresseerd was in een Regional Liga doelman. Heel anders was het in Afghanistan. Een jaar eerder wist bijna niemand dat er een nationaal team was, maar dat veranderde snel. Kort voor de Zuid Azië Cup plaats vond was er – voor eerst in 30 jaar- de eerste thuiswedstrijd in Kaboel tegen Pakistan . De fans maakten een ongelooflijke sfeer, we wonnen met 3-0 en opeens merkten we dat voetbal daar erg belangrijk was.

Robin: Waaraan hebben jullie dat gemerkt?                            

Mansur: Na de halve finale belde de president onze coach en feliciteerde hem. De laatste wedstrijd hebben 10 miljoen mensen gezien – Afghanistan telt 30 miljoen inwoners – dat is ongelofelijk. Toen we na de titel in Kaboel aankwamen werden we ontvangen door 100.000 mensen. Toen realiseerden we ons wat dit succes voor het land betekende. De mensen daar konden nooit feesten, durfde nooit feesten en hebben zelden reden om te feesten. In een tijd dat het hele land in de problemen zat kwam deze titel.

Robin: Was het succes voor voetbal in Afghanistan duurzaam? Is er daar door iets ontstaan?

Mansur: Absoluut. Wanneer je toekomt op het bondscomplex herinner je zelfs niet eens dat je in Kaboel bent. We hebben veel kunstgrasvelden en een sporthal gebouwd. Hoewel ik erg argwanend ben tegenover de bond – omdat ze nog steeds erg corrupt is – is wel iets ontstaan. Na onze titel werd de regering zich bewust van het voetbal, daardoor kwamen er sponsors en geld in het voetbal. We hebben nu een vrouwen nationale ploeg, zelfs in de junior damesteams, dat gelooft niemand. In Afghanistan is sport nog steeds zeer gevaarlijk voor vrouwen, want sommige conservatieve mensen vinden het erg onreligieus is. Maar de bond doet veel educatief werk. Dit zijn enorme stappen in vergelijking met wat er een paar jaar geleden gebeurde.

Bron: www.fcstpauli.com