Volgende wedstrijdSpeeldag 16 : FC St. Pauli – FC Schalke 04/4 december 2021/Millerntor

Gedenkingsrit van Ragazzi U18 naar Bergen-Belsen

Hier is een relaas van een deelnemer over de reis van Ragazzi U18 en USP naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Op 9 juni reden Ragazzi U18 en USP naar het Concentratiekamp in Bergen-Belsen. Tijdens de busrit hebben sommigen geslapen, anderen hebben de reistijd volgemaakt met het spel Stad-Land-Water. Toen we daar aankwamen hebben we eerst ontbeten.

De tour begon om 12 uur en de deelnemers werden verdeeld in twee groepen. Eerst hoorden we een lezing aan over de geschiedenis van het concentratiekamp en wie daar leefden en onder welke omstandigheden. Bergen-Belsen was niet altijd een concentratiekamp, ​​aan het begin van de oorlog was Bergen-Belsen een krijgsgevangenenkamp voor Belgen en Fransen. In het voorjaar van 1941 – na de aanval op de Sovjetunie – kwamen er nog eens 21.000 Sovjet gevangenen erbij, waarvan slechts 7.000 de winter van 1941-42 overleefden als gevolg van honger, ziekte en kou. In 1943 – met de overname van het zuidelijke kamp door de SS – begon de oprichting van een “uitwisselingskamp” voor Joodse gevangenen. Ongeveer een jaar later – in het voorjaar van 1944 – besloot de SS het kamp te gebruiken voor andere doeleinden en andere groepen gevangenen. Het karakter van het kamp veranderde toen sterk. Levensomstandigheden verslechterden al snel dramatisch. Er was nauwelijks voedsel, vele werden ziek en de gevangenen werden urenlang gemarteld met rechtstaan

Op 15 april 1945 werd het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijd. De Britse soldaten vonden duizenden niet begraven lichamen en tienduizenden mensen die terminaal ziek waren. Van 1943 tot 1945 werden ten minste 52.000 vrouwen, mannen en kinderen gedood in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Na het gesprek hebben we een rondleiding door het gebied gemaakt. Van de kazerne die daar ooit stond en de structuur van het kamp was niet zo veel te zien. De Britten hadden het kamp verbrand omdat het vervuild was. Toch was het mogelijk om aan de hand van de grondslagen en oude foto’s een idee te krijgen hoe het er ooit uitzag. De gids en de lezing waren erg interessant. Toen konden we nog naar de tentoonstelling kijken. Ook hoe de plaatselijke bevolking de tijd van het concentratiekamp had ervaren of wat ze hadden gezegd was interessant om te leren.

Aan het eind legden we een krans neer voor het monument. Toen begonnen we aan onze weg terug en waren we in de vroege avond terug in Hamburg.

Nooit meer fascisme!

_____

De Ragazzi U18 is een aanbod van Fan Shop St. Pauli. Wij doen vele activiteiten, met inbegrip van gezamenlijke uitwedstrijdreizen, groepsreizen (zoals dit jaar in de herfstvakantie naar Lissabon), alsook uitstapjes naar Bergen-Belsen.

We zijn altijd blij met nieuwe gezichten! Als je jong bent en tussen de 13 en 18 jaar oud bent en je houdt van St. Pauli en alle attributen, bekijk het dan! We komen elke vrijdag om 17.00 uur bijeen in de fanclub in de achterste straat. Volgende afspraak: vrijdag (24.8.).

Bron: www.fcstpauli.com