Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

Speeldag 1: Weetjes over FC Magdeburg

Na zes weken zomervakantie en zes weken voorbereiding spelen onze Kiezkickers -zondag 5 augustus 2018 – voor het eerst weer in de 2. Bundesliga voor de drie punten. De start van het seizoen 2018-2019 van onze FCSP begint in en bij 1. FC Magdeburg. Wij namen onze tegenstander eens wat dichter onder de loep.

De gemiste promotie

Sommigen van jullie zullen zich nog herinneren dat 1. FC Magdeburg in de zomer van 2007 de promotie maar nipt mistte. FCM had toen genoeg aan één overwinning – in de Noord Regional Liga – in de laatste drie wedstrijden van het seizoen 2006/07 om te promoveren, maar FCM verprutste het. Eerst verpestte Bayer Leverkusen II het Magdeburgse feest met een doelpunt in de laatste minuut, in de wedstrijd erop werd met 4-2 verloren bij Kickers Emden. In de laatste wedstrijd van het seizoen was een overwinning tegen onze Kiezkickers verplicht, maar de wedstrijd eindigde op 1-1 (Goals: Ahmet Kuru (60) voor onze FCSP & Björn Lindemann (71) voor de FCM) en zo kon VfL Osnabrück dankzij twee latere doelpunten tegen RW Ahlen de promotie vieren. In het seizoen 2007-2008 erna eindigde FCM in de Regionalliga Nord slechts op de elfde plaats. De 10e plaats was toen goed voor de zomerkwalificatie toernooi van in 2008 geïntroduceerde 3e Bundesliga. Zo moest FCM verbitterd in 4e nationale aantreden.

Hoofdtrainer

Sinds de zomer van 2014 staat Jens Härtel aan de zijlijn van 1. FC Magdeburg. In zijn eerste seizoen wist de 49-jarige de ploeg van de Regionalliga Nordost naar de 3e Bundesliga te leiden. Ondanks slechts elf punten in de eerste tien wedstrijden behield de clubleiding het vertrouwen in Härtel, dit bleek een gouden zet want uiteindelijk promoveerde het alsnog naar de derde Bundesliga. Het succes ging het met de uit Rochlitz afkomstige trainer in de derde Bundesliga verder: Na twee vierde plaatsen in de seizoenen 2015/16 en 2016/17 is FCM – in de zomer van 2018 – er in geslaagd om voor het eerst de promotie naar 2e Bundesliga te vieren. Als speler kwam Härtel uit voor FSV Zwickau (63) en SV Babelsberg 03 (28) en speelde in totaal 91 wedstrijden (3 doelpunten) in de 2e Bundesliga.

De nieuwe kapitein

In de zomer beëindigde de oude kapitein Marius Sowislo zijn carrière, dus moest voor het nieuwe seizoen een nieuwe kapitein aangeduid worden. De opvolger van Sowislo werd bepaald door de teamraad en die besliste voor Nils Butzen. De middenvelder is de veteraan in het huidige team en draagt sinds 2009 de trui van de FCM.  

De nieuwkomers

Terwijl tien spelers de nieuwe 2e Bundesliga club verlieten, voegde zich deze zomer negen nieuwelingen bij het team van hoofdtrainer Jens Härtel. Van SC Freiburg kwam de Bundesliga-ervaren Aleksandar Ignjovski (117 wedstrijden in de 1e Bundesliga) naar FCM. 2e Bundesliga ervaring brengen Jasmin Fejzic (Eintracht Braunschweig), Manfred Osei Kwadwo en Joel Abu Hanna (1. FC Kaiserslautern) mee. Ook nieuw in Magdeburg: Mergim Berisha (RB Salzburg, Leenbasis), Rico Preißinger (VfR Aalen), Marius Bulter (SV Rödinghausen), Tobias Müller (Chemnitzer FC) en Philipp Harant (eigen U19).

De generale repetitie

Terwijl onze Kiezkickers hun laatste oefenmatch tegen Stoke City met 2-0 konden winnen, moest FC Magdeburg een nederlaag toestaan bij zijn generale repetitie. De eveneens naar de 2e Bundesliga gepromoveerde SC Paderborn versloeg de FCM afgelopen vrijdag  – 27 juli – met 0-3 (0: 2). Hoofdtrainer Jens Härtel beschreef de mislukte generale repetitie als een “tegenslag op het juiste moment”.

De andere oefenwedstrijden

SC Paderborn wist in de voorbereiding als enigste Magdeburg te verslaan. Van de tien wedstrijden was FCM in staat om er acht te winnen, oa tegen pas naar 3e Bundesliga gepromoveerde Energie Cottbus (3-1), of in het blitz-toernooi in eigen stadion (tegen Swansea City 4-2) en de CFC Genoa (2:-0). Alleen tegen Rathenow (0-0) en VfB Lübeck (2:-2) konden de Härtel-Eleven niet winnen in de voorbereiding.

Het promotie seizoen

Als kampioen van de 3e Bundesliga vierde Magdeburg in mei 2018 de promotie naar de 2e Bundesliga. De promotie had vele redenen, één ervan was dat het Härtel’s team de tweede sterkste verdediging in de competitie had (slechts 32 doelpunten in 38 wedstrijden) en zijn team scoorde in het eerste kwartier van de wedstrijd verreweg de meeste doelpunten (19). Thuis wist geen ander team in het voorbije jaar meer punten te behalen dan Magdeburg. Met 15 overwinningen en drie gelijkspelen ging er slechts één thuiswedstrijd verloren, op 13 speeldag werd met 0-3 verloren tegen SpVgg Unterhaching.

Bron: www.fcstpauli.com