Volgende wedstrijdSpeeldag 11 : FC St. Pauli – rostock/24 oktober 2021/Millerntor

Deniz Naki zijn reactie op het ‘geval’ Ozil

Aan de pers en het publiek,

In het kader van de bestaande ethische regels is het niet aanvaardbaar om een atleet, een voetballer, … op grond vanwege zijn visie of gedachten tot een schietschijf te maken.

Zoals ik altijd gezegd heb, is het niet meer dan normaal dat een voetbalspeler – die onafhankelijk van sport, zijn omgeving, in zijn land of in het land van verblijf – zich voor sociale gebeurtenissen, tegen oorlogen of onrechtvaardigheden die binnen zijn waarden vallen inzet.
De laatste gebeurtenissen in Duitsland – waar ik een burger van ben – met betrekking de situatie van de nationale voetballer Mesut Özil zijn natuurlijk intriest.
Het maakt niet uit van wie ze komen – ongeacht waar in de wereld ze ook gebeuren – fascistische, racistische en nationalistische aanvallen – ongeacht van wie ze ook komen – zijn niet te tolereren.

Aangezien het over de uit Turkije afkomstige Mesut Özil gaat denk ik dat het passend is om mijn mening te geven om een objectieve context mogelijk te maken.

Ik – als Koerd – speelde drie jaar lang voor Amedspor in Turkije. In deze periode waren er gevechten in Amed en Koerdistan. Mensen zijn er gestorven. Om er voor te zorgen dat er geen mensen stierven heb ik meerdere keren voor vrede opgeroepen. Ik was niet ongevoelig voor de sociale conflicten of gebeurtenissen. Het waren Koerdische kinderen, Koerdische moeders en Koerdische jongeren die stierven, het waren Koerdische steden die vernietigd werden. Ik wilde niet dat er mensen zouden sterven, ik wilde dat mensen zouden leven.

Door deze houding en door mijn Koerdische wortels ben ik binnen deze drie jaar bij uitwedstrijden in Turkije meermaals beledigd en fysiek aangevallen. Door Turkse fascisten ben ik meerdere malen bedreigd. Wekenlang kreeg ik speelverbod. De laatste keer dat er een aanval was op mij was – in Duitsland – werd ik een doelwit. Dit was echter niet voldoende, van TFF kreeg ik een straf van 273 duizend lire (bijna 47.895 euro). Mijn voetbal licentie werd voor eeuwig ingetrokken en ik werd geschorst en moest stoppen met voetballen. Ik heb nog nooit mijn geloof in vrede verloren en ik heb dit altijd benadrukt.

Omdat ik met de voorzitter van de pro-Kordische opositiepartij HDP (democratische partij van het volk) Selahattin Demirtas op een foto stond ben ik meerdere malen gelyncht in Turkije. Ik begrijp dan ook de bezorgdheid.

Deze illegale praktijken zijn gebeurd in Turkije – waar staatsburgers zoals Mesut Özil en ik ook toe behoren – Met het oog op deze onrechtvaardigheden zou ik Mesut Özil dan ook enkele dingen willen vragen:

  •  in je verklaring heb je racistische gronden opgegeven als reden om bij de nationale team te stoppen. Waarom toon je deze reactie niet als er steeds meer racistische en fascistische aanvallen in Turkije zijn? Bij mij, andere Koerdische voetballers of op voetballers van een andere minderheid?
  • Je zegt in je verklaringen dat je de redenen van de DFB verkeerd en racistisch vindt, vindt je de beslissingen van TFF tegenover mij dan ook racistisch?
  • In Turkije werd de voetbalcarrière van een voetballer vroegtijdig beëindigd. Iemand -die voor vrede stond- werd afgeschilderd als een terrorist, wat was je reactie destijds?
  • Waarom zien degenen jou in Turkije als “inheems” en “nationaal” terwijl ik bekeken word als”terrorist”
  • Waarom accepteren mensen in Turkije jouw “Turk zijn” maar steunen diezelfde mensen niet mijn “Koerd zijn”

Alsjeblieft, volgende keer als je naar Turkije reist denk eraan: de mensen die jou met open armen ontvangen zijn dezelfde die mij racistisch aanvallen.
Tussen fascisten is er geen verschil, ze zijn overal, in elk land.
Je kunt deze mensen van mij vertellen: “Beste groeten van de uit Dersim afstamende – zijn land liefhebbende – Koerd Denisz Naki met Duitse nationaliteit die van Turkije een kleurrijke plaats maakt.”

Om deze reden liefste collega is het belangrijk om te vechten tegen elk fascisme, racisme, onrecht en alles wat er op de menselijke waardigheid aantast, ongeacht waar het is.
Daarom roep ik u op om niet alleen tegen het racisme in Duitsland te vechten, maar ook tegen alle soorten racisme overal in de wereld.
Ik roep u op om gevoelig te zijn voor het racisme en fascisme in Turkije tegen de Koerden en ook om het te bevechten.
Racisme is een ziekte; gisteren heeft het mij getroffen; vandaag gaat het om jou; en overmorgen zal het iemand anders overkomen.

Voor een vrije vreedzame wereld vol hoop en zonder racisme en uitbuiting.

Deniz Naki

Bron: Facebook Deniz Naki