Volgende wedstrijdSpeeldag 21 : FC St. Pauli – SC Paderborn/5 februari 2022/Millerntor

“Voor FC St. Pauli is er alleen de weg van de economische redelijkheid.”

Op de Algemene Vergadering van de FC St. Pauli bedankte onze voorzitter Oke Göttlich in zijn toespraak niet alleen de uittredende Vice Presidenten Tom Happe en Reinher Karl voor hun vrijwilligerswerk in de afgelopen drie jaar, ook CEO Andreas Rettig en het team rond de hoofdtrainer Ewald Lienen kregen alle credits. Met betrekking tot de merchandising verkondigde de 42-jarige dat de FC St. Pauli de activiteiten in de toekomst binnen de club verder wil ontwikkelen.

Ten eerste, verklaarde de 42-jarige, dat elke ‘Mitgelied’ er verantwoordelijk voor “dat deze club naar zijn maatschappelijke en sociale waarden leeft en ook deze vertegenwoordigt”. Gezamenlijk heeft men de afgelopen decennia aangetoond dat er een ander voetbal- en fan cultuur mogelijk is.” Een cultuur – die is gebaseerd op respect, gastvrijheid, een gastvrije cultuur, zelfspot en anti-discriminatie – die een lokale politieke verantwoordelijkheid en burgerlijke moed voedt,” zei Göttlich, die zich over de talrijk opgekomen publiek – in totaal van 590 stemgerechtigde leden –  verheugde en zijn bestuurlijk team later op de avond van de aanwezige leden met 13 onthoudingen en geen enkele tegenstem zag beloond voor het afgelopen jaar.

De intern beleefde kritische uit elkaar zetting van verschillende standpunten zag hij als een “basis voor de ontwikkeling van de vereniging in de komende uitdagende jaren”. Terugkijkend verklaarde de president dat “het een belangrijk leidraad is geweest voor ons werk voor de club om zich boven eigen persoonlijke interesses of gevoeligheden te stellen en zich duurzaam en onafhankelijk op te stellen”.

“Hartelijk dank beiden voor je fantastische werk!”

Een lof was door de president aan de twee vertrekkende vice-presidenten Tom Happe en Reinher Karl: “Ik bedank jullie hartelijk voor jullie fantastische werk voor de club, voor de wijk, in alle fan aangelegenheden en ook voor je werk op het gebied van financiën en juridische kwesties!” Happe en Karl leefden volgens leidende idee van de vereniging en hebben hun werkterreinen zo ingericht dat opvolgers het werk zeer goed konden voortzetten.

Aangaande andere personeelsveranderingen binnen de vereniging stelde de 42-jarige duidelijk , dat er de breed openlijk bekend “St. Pauli pad” gevestigd werd en dat er belangrijke beslissingen werden getroffen of werden gecorrigeerd met de juiste maatregelen. Göttlich was zeer tevreden met de voetbalexpertisecvan de club – zoals blijkt uit de hoge trainerslicenties – die aanwezig is op alle niveaus van de kernactiviteiten.

Nadat Göttlich een dankjewel had gegeven aan Christian Prüß – hoofd van CSR bij FC St. Pauli –  voor zijn werk voor KIEZHELDEN en gewezen had op de sociale verantwoordelijkheid en de duurzaamheid van het project, blikte hij terug op de versterkte band en dialoog tussen club en zijn fan scene. Hier worden gezamenlijke oplossingen  gezocht die landelijk een voorbeeldfunctie hebben, zoals de omgang met de banners die getoond werden in februari bij de thuiswedstrijd tegen Dynamo Dresden, wanneer de Fanscene samen met de club eind augustus een publieke resonatie gaven over het thema “slachtoffer mythe” in de gebouwen van de FCSP. 

“Voor FC St. Pauli is er alleen de weg van de economische redelijkheid.”

Met betrekking tot de financiële situatie van de club Göttlich was nadrukkelijk: “Voor de FC St. Pauli kan alleen het pad van de economische reden bewandeld worden” Hierbij keek de 42-jarige terug naar de moeilijke sportieve situatie aan het begin van het jaar als het elftal erg diep in de degradatiegevechten verwikkeld was. Terwijl vele andere clubs miljoenen zouden investeren om de veronderstelde redding te bewerkstelligen, had de club zelfs een transferoverschot door de uitgaande transfer van Vegar Eggen Hedenstad naar Rosenborg Trondheim. Hierbij was er rekening houdend met een mogelijke derde Liga scenario. “Bij een club die samen geleid wordt met ‘mitgelieders’ worden er bewust geen risico’s genomen, en moet de weg van economische redelijkheid bewandeld worden die rekening houdt met een worse-case-scenario om de club ook in de toekomst levensvatbaar te houden en zeker te stellen en te laten groeien” zei de president, die kort daarna opnieuw een positieve financiële balans kon aankondigen met de overschot van 0,89 miljoen euro. Göttlich vermelde ook op de algemene vergadering dat de licentie – ondanks het onderzoek naar de jaarlijkse terugbetaling van de stadionfinanciering van ongeveer EUR 2 miljoen – opnieuw zonder voorwaarden en condities werd verleend

“Ondanks de sportieve ellende, was er sprake van een toename van marketinginkomsten. Het gebruik van de stadioncapaciteit en ook het gebruik van de bedrijfsruimten bewegen zich naar een zeer hoog niveau. Alle lof aan U!Sports voor het goede werk dat ze hebben gedaan, “zei de 42-jarige, en voegde eraan toe:” In de toekomst willen we de marketingactiviteiten van de club verder ontwikkelen en een belangrijke stap zetten naar zelfmarketing. ” Daarbij benadrukte Göttlich: “Het is geen beslissing tegen U!Sports, maar een beslissing voor de zelfmarketing van FC St. Pauli.” Zo zijn er al gesprekken met de marketingpartner – wiens contract nog loopt tot 30 juni 2019 – over een mogelijk aangepast Partnerschap gevoerd.

“Wat een prestatie, beste elftal beste Ewald, beste Olaf!”

Eindelijk – daarom zeker niet minder belangrijk – wijdde onze president zich op het sportieve gebied. Hier loofde Göttlich het werk van de hoofdtrainer van vorig jaar Ewald Lienen en zijn – tijdens het seizoen aangetrokken- hulpcoach Olaf Janssen: “Zes punten uit 14 wedstrijden, 34 uit de laatste 17 wedstrijden – wat een prestatie, beste elftal, beste Ewald en beste Olaf ! Jullie zijn er – met een knipoog – in geslaagd alle doelen te bereiken. Degradatie vermeden in het eerste jaar, de 4e plaats in het tweede jaar en een 7e plaats in het derde jaar ”

Een speciale eerbetoon werd ook gegeven aan Andreas Rettig, die bijna tien maanden lang  -ondanks een eenvoudig salaris – de rol van zakelijk leider en sportdirecteur op zich had genomen: “Vooral in de laatste functie heb je een belangrijke bijdrage geleverd aan het bereiken van de sportieve doelen. Andreas, heel erg bedankt! ”

Göttlich beëindigde met een knipoog zijn toespraak: “Het huidige presidentschap is het meest succesvol in de geschiedenis van de FCSP – in ieder geval bij het winnen van de” Goal of the Month “-awards. Met dank aan Julian Koch en Cenk Sahin. In die zin: Allen hier bedank. Het was een geweldige tijd. St. Pauli till we die! ”

Bron : www.fcstpauli.com