Volgende wedstrijdSpeeldag 17: FC St. Pauli – SSV Jahn Regensburg/23 januari 2021/Millerntor

17 jaar FC St. Pauli, Bedankt Schnecke

Dit afscheid is niet alleen moeilijk, het weegt ook zwaar. Met Jan-Philipp Kalla- die sinds 2003 niet alleen de bruine en witte trui droeg, maar ook de waarden van onze FCSP heeft geleefd, – bergt een geweldige St. Paulianer na 17 jaar zijn voetbalschoenen op bij FC St. Pauli. Hoe triest het einde van zijn actieve carrière in de tweede divisie ook is, het is ook verheugend dat ons nummer 27 bij de club zal blijven – in welke positie nog valt te bezien.

Wat is de beste manier om met iets dergelijke te beginnen ?! Er is geen echt een recept voor en dus gaan we gewoon aan de slag. Na 68 wedstrijden voor onze U19 (41 wedstrijden, 4 goals) en onze U23’s (27 wedstrijden) was het zover: Jan-Philipp Kalla maakte voor het eerst deel uit van ons professionele team in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Trinidad & Tobago op 5 juni 2006. Hij rende voor 23 minuten op en liet voor het eerst zijn stempel op het gazon van ons Millerntor-stadion achter. Schnecke was destijds 19 jaar, nu beëindigt hij op 33-jarige leeftijd zijn actieve loopbaan bij FCSP. Je hebt 17 jaar lang alles gegeven voor de club, alleen Jürgen Gronau (1975 tot 1997) droeg langer het bruine en witte shirt.

Er is veel gebeurd sinds je eerste competitieve wedstrijd met de U19 bij VfL Wolfsburg (1-2 op 31 augustus 2003). Uit de jeugdspeler kwam niet alleen een professional voort die 173 wedstrijden speelde in 1e en 2e Bundesliga en de DFB Cup, maar je werd zelfs een “Fußballgott”, zoals onze fans je al jaren noemen. Deze titel heb je na al die jaren verdiend. Je hebt altijd alles gegeven voor onze club, je bent in 17 jaar nooit een schande geweest, je hebt een duel nooit vermeden. Volledige inzet – altijd gegarandeerd!

Een bal wegtrappen uit zijn eigen strafgebied kan iedereen. Een trap á la Kalla komt echter precies bij een teamgenoot terecht. En hij zorgt af en toe voor een doelpunt – zoals de thuiswedstrijd tegen FSV Frankfurt op 14 maart 2015, toen Lennart Thy je perfect getimede bal dankbaar aannam en raak trof. Over gejuich gesproken: al in het promotieseizoen 2009/10 – en dus iets meer dan tien jaar geleden – maakte je je eerste en enige competitieve doelpunt op Millerntor met de 2-0 tegen Union Berlin.

Er volgde nog drie goals : naast een doelpunt in Bochum, was je twee keer succesvol op de legendarische Betzenberg, waar je niet alleen je eerste, maar ook je 100ste Tweede Bundesliga wedstrijd speelde. Je doelpunt voor de belangrijke 0-1 op de 32e speeldag van seizoen 2014/15 wordt niet alleen door jou, maar ook door ons onthouden. Je doelpunt en de drie punten op Betzenberg waren belangrijk om twee weken later de redding te kunnen vieren ondanks het 1-0 verlies in Darmstadt.

Je was nooit verantwoordelijk voor het scoren, dus het is geen verrassing dat de positie van de spits de enige is waar je geen competitieve wedstrijd voor onze FCSP hebt gespeeld. We tellen de wedstrijden waarin u voor verwarring in het strafschopgebied van de tegenstander zorgde niet mee. Jij was de allrounder die elke trainer wil. Of je nu rechtsachter, linksachter, in het midden van de verdediging, op het centrale middenveld of op de offensieve buitenbaan speelt – je speelde alles. Je stond zelfs een paar minuten tussen de palen in de wedstrijd van onze Zwoten tegen Osterholz-Scharmbeck, die maar weinigen zullen weten. Heb je door de jaren heen altijd je eigen optreden op de achtergrond gezet en heb je jezelf nooit te serieus genomen,

Je was een sta op man. De ene of de andere blessure heeft je in de loop van de jaren vertraagd, maar ze hebben je nooit van de baan gegooid. Je vocht altijd je weg terug en was er wanneer je nodig was! Dit geldt ook voor onderwerpen buiten het gazon. Deelname aan de jaarlijkse herdenking van de Holocaust Memorial Day was voor u een vanzelfsprekendheid en u deed ook regelmatig mee aan de Lauf gegen Rechts. Wat betreft het instellen van belangrijke signalen, kon je altijd op jezelf vertrouwen! Buiten FC St. Pauli heb je de Friends Cup Friends Association opgericht om projecten in nood te ondersteunen. Tijdens de corona-pandemie lanceerde je ook de campagne 20359 samen met Marvin Knoll en leverde je een groot bedrag op, om de mensen in de wijk te ondersteunen. Geweldige sport!

Aan het einde van je carrière kwam de corona-pandemie. Dit zorgde er helaas voor dat je als Bruin-witte “voetbalgod” het verdiende en gepaste afscheid in het uitverkochte Millerntor Stadium werd onthouden. Je had graag weer afscheid genomen van onze fans tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen Regensburg – en zij zouden natuurlijk ook afscheid van je nemen, maar zo namen je teamgenoten het over na het laatste fluitsignaal en dat was genoeg om het afscheid zichtbaar moeilijk te maken.

Hoe moeilijk het ook voor ons is om afscheid te nemen op het veld, we zijn blij dat je zeker bij de club blijft. Als co-coach van sowieso onze 3e vrouwelijke voetbalspelers, in welke andere functie en met welke nieuwe taken, dat zal worden getoond. We zijn enthousiast en jij zeker ook. Wie weet hoeveel jaren worden opgeteld bij de vorige 17 …

Bedankt voor alles, Schnecke! YNWA !!!

Bron: www.fcstpauli.com
Foto: Witters